Paytrail

Nämä ovat Suomen suosituimmat verkkokauppa-alustat

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 4.9.2023

Olemme vuosien saatossa julkaisseet jo kuusi Verkkokauppa-alustaraporttia. Raporttimme pohjautuvat kyselytutkimukseen, jossa olemme selvittäneet  verkkokauppiaiden kokemuksia alustoista sekä sitä, millaiset kauppiaat mitäkin alustaa käyttävät.

Vuoden 2023 raportti julkaistiin kesäkuussa, ja siinä paneuduttiin erityisesti kauppiaiden kokemuksiin alustoista.

Kyselyä jaettiin sosiaalisessa mediassa ja sähköpostitse sekä alustakumppaniemme kautta. Kumppanien aktiivisuus luonnollisesti vaikuttaa siihen, miten kukin alusta kyselyssä minäkin vuonna kerää vastauksia. Ensisijaisesti raportissa on selvitetty erityisesti kauppiaiden kokemuksia ja alustojen ominaisuuksia.

 

Ketkä jakoivat kokemuksiaan verkkokauppa-alustoista?

Vuoden 2023 kysely verkkokauppa-alustoista toteutettiin 15.2.-6.3.2023, ja siihen vastasi 676 kauppiasta.

Suurin osa vastaajista (80,1 %) oli tyytyväisiä käyttämäänsä verkkokauppa-alustaan. Tyytyväisten vastaajien osuus oli kasvanut verrattuna vuoteen 2021, jolloin heitä oli 77 %.

13,5 % suunnitteli alustan vaihtamista, ja 6,4 % harkitsi vasta oman verkkokaupan perustamista.

Verkkokauppa-alustat-1-1

Iso osa kyselyyn osallistuneista verkkokaupoista tekee kauppaa kotimaassa, mutta noin neljännes kertoi tekevänsä myös kansainvälistä kauppaa. Valtaosan ensisijainen kohderyhmä oli kuluttaja-asiakkaat. Huomionarvoista on, että B2B-kauppaa tekevien kauppiaiden osuus oli kasvanut jopa 15 % vuodesta 2021.

Tavarakauppa oli ykkössijalla verkkokaupan segmenttejä vertailtaessa, ja merkittävä osa vastaajista möi kaupassaan tavaroita (80,6 %). Digitaalisia tuotteita kertoi myyvänsä 12,5 %, palveluita 22,9 % ja matkailutuotteita 4,9 %.

 

Suosituimmat verkkokauppa-alustat

Kyselymme ei luonnollisestikaan kata kaikkia suomalaisia verkkokauppoja tai alustoja. Vastaajien kesken käytetyimmiksi alustoiksi nousivat:

  1. WooCommerce (27 % vastanneista verkkokauppiaista)
  2. Shopify (14 % vastanneista verkkokauppiaista)
  3. MyCashflow (9 % vastanneista verkkokauppiaista)
  4. Oma alusta (9 % vastanneista verkkokauppiaista)
  5. ePages / Vilkas (9 % vastanneista verkkokauppiaista)

Kukin alusta profiloituu omalla tavallaan: WooCommerce on vuodesta toiseen erittäin suosittu ja tuo mitä ilmeisemmin paljon mahdollisuuksia kaupalle. Osa vastaajista oli hyödyntänyt sitä myös B2B-kaupassa. Kääntöpuolena on se, että taipuakseen toiveisiin alusta vaatii jonkin verran teknistä osaamista. 

Kotimaiset Vilkas ja MyCashflow ovat erityisesti pienempien verkkokauppojen suosiossa, ja molemmat alustat saivat kiitosta kotimaisesta tuestaan ja helposta käyttöönotostaan.

Shopifyä taas arvostivat sekä isot että pienet kauppiaat, ja monelle sen monipuolinen lisäosatarjonta oli tärkeää. Osa Shopify-kauppiaista panosti myös kansainväliseen liiketoimintaan. Isoilla toimijoilla oli usein aivan oma verkkokauppa-alusta liiketoiminnan erityistarpeiden ja oman alustan muokattavuuden vuoksi.

Kaikista näistä, ja monista muistakin, alustoista kertyi kyselyssä valtavasti kommentteja. Pyrimme painottamaan raportissa juuri kauppiaiden kokemuksia ja liiketoiminnan erityispiirteitä, joiden avulla on helppo haarukoida ennalta omaan liiketoimintaan sopivin alusta.

➡️ Lue myös: Opas verkkokaupan perustamiseen

Raportista löydät myös tietoa siitä, mitkä syyt ajavat vaihtamaan verkkokauppa-alustan toiseen. On kuitenkin aina muistettava, että verkkokauppa-alustoissa yksi ei sovi kaikille vaan alusta on aina valittava huolellisesti omien tarpeiden mukaisesti – ja tarpeiden kartoittamiseen raporttimme tuo toivottavasti suuren avun.

verkkokauppa-alustaraportti-kansikuva

 

paytrail-icon Kokemuksia verkkokauppa-alustoista