Paytrail

Verkkokaupan hinta: tämän verran verkkokaupan perustaminen ja ylläpito maksaa

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 1.3.2024

Verkkokaupan perustaminen on suhteellisen yksinkertaista, mutta ilmaista se ei ole. Jos myynnissä on pieni määrä tuotteita ja kauppaa käydään vain Suomessa, voivat kulutkin olla pieniä. Tilanne muuttuu kimurantimmaksi, kun tarjoama ja kauppa-alue laajenevat. Kustannusten hintahaitari voi olla isokin, koska niitä tulee monenlaisista asioista.

Mitä verkkokaupan perustaminen ja ylläpitäminen sitten maksaa?  Tässä  yleisimmät kulut, joihin verkkokaupan perustajan tulee valmistautua.

 

Verkkokauppa-alusta

Ihan ensimmäinen asia, mitä verkkokauppaan tarvitaan, on verkkokauppa-alusta. Parhaimmillaan saat sellaisen ilmaiseksi – sillä ei tosin pötkitä kovin pitkälle, jos valikoimaa on yhtään enempää. 

Verkkokauppa-alustaa valittaessa on syytä asettaa katse jo tulevaisuuteen. Edullisempi alusta riittää Suomessa toimimiseen, mutta kansainvälistyminen vaatii enemmän myös verkkokaupalta. Jo pelkästään Pohjoismaihin suuntautuva myynti edellyttää erilaisia kieliversioita, joiden tekeminen joillain alustoilla voi olla vaikeaa. 

Yleisimpiä alustoja on esimerkiksi kotimaisista vaihtoehdoista suosituimmat MyCashFlow, Vilkas ja Finqu. Kansainvälisistä alustoista mainittakoon Shopify, Magento ja WooCommerce. 

➡️ Lue lisää verkkokauppa-alustoista

 

Toimituskustannukset 

Toimituskulut ovat verkkokaupassa välttämätön paha, joka tulee huomioida tuotteita hinnoiteltaessa.

Postikulut voi joko leipoa tuotteen hintaan tai lisätä kassalla tuotteiden päälle. Myös tuotepalautukset ovat oma kustannuksensa, jotka voivat eri maissa maksaa pitkän pennin – ainakin siinä tapauksessa, jos toimintatapoja ei ole muistettu selvittää etukäteen. Pahimmillaan voi olla edullisempaa olla ottamatta palautuksia vastaan.

Logistiikan kustannukset elävät sen mukaan, miten paljon lähetyksiä päivässä on. Pienemmilläkin lähetysmäärillä on mahdollista päästä edullisempiin kustannuksiin käyttämällä palveluntarjoajaa, joka niputtaa useiden pienten kauppojen logistiikan yhden sopimuksen taakse.

➡️ Lue myös, mitä kuluttajat odottavat logistiikalta

 

Maksutavat

Maksutapoja valittaessa on tärkeää tuntea omat asiakkaat, koska tietyt maksutavat vain konvertoivat paremmin eri yleisöillä. Joku kohdeyleisö haluaa maksaa mobiililompakolla, toinen taas suosii pankkitunnusten käyttämistä. 

Tärkeintä on tietenkin tehdä maksamisesta mahdollisimman helppoa ja varmistaa, että kohdeyleisön suosimat maksutavat ovat tarjolla kassalla. Ei ole varmempaa tapaa menettää asiakasta kuin tarjota hänelle vääränlainen maksutapavaihtoehto.

Selvitä siis, mitkä maksutavat miellyttävät sinun asiakkaitasi: Haluavatko he käyttää mobiilimaksuja vai onko heille paras ratkaisu klikata omaan pankkiin tai luottokortille? Toivovatko he kenties joustavia lasku- ja osamaksupalveluita? Vai olisiko sittenkin paras tarjota mahdollisuutta maksaa Apple Payllä?

➡️ Opi lisää: Lue opas verkkomaksupalvelun valintaan

 

Integraatiot 

Joskus verkkokauppa vaatii toimiakseen integraatioita muihin järjestelmiin. Rajapintojen rakentaminen voi maksaa jopa kymppitonneja. Taustalla toimiva ERP-järjestelmä on joissain tapauksissa pakollinen paha. 

Integraatioita tarvitaan erilaisiin taustajärjestelmiin, kuten CRM:ään, kirjanpito-ohjelmiin, kivijalkakaupan kassajärjestelmään, varastonhallintaan, tuotetiedon hallintajärjestelmiin sekä erilaisiin markkinointiin liittyviin järjestelmiin (esim. tuotesyötteet Facebookin ja Googlen dynaamisia mainoksia varten). 

Integraatioiden tarve kasvaa yleensä sitä mukaa kuin bisnes kasvaa, joten näitä kaikkia ei missään nimessä tarvita heti alussa.

 

Varastointi 

Verkkokaupan kustannukset eivät lopu verkkokaupan perustamiseen. Myös sen ylläpito maksaa, ja vaihtelua kuluissa voi olla merkittävästi.   

Tuotteiden varastointi voi olla iso kuluerä – varsinkin, jos valikoima vaatii ison varaston. Tuotteen varastoinnin sekä lähetysten ja palautusten käsittelyn voi hoitaa itse tai sen voi ulkoistaa kumppanille. Riippuu tuotteista, valikoiman laajuudesta ja toiminnan kokoluokasta, mikä on kulloinkin järkevin ratkaisu.

Verkkokauppaa perustaessa on tarpeen miettiä jo etukäteen, paljonko varastosta lähtee tavaraa ja millaista se on. Esimerkiksi helposti rypistyvät vaatteet täytyy varastoida henkareissa ja freesata silittämällä palautusten yhteydessä, toisin kuin tuotteet, jotka voi palauttaa sellaisenaan hyllyyn.

Sen lisäksi, että erilaiset tuotteet vaativat erilaiset varastotilat, tarvitaan taustalle myös erilaiset hallintajärjestelmät. Kymmenentuhannen tuotteen varasto vaatii erilaista järjestelmää kuin sadan.

 

Asiakaspalvelu

Verkkokaupalla pitää olla joku, joka vastaa asiakaspalvelusta. Koska Amazonin kaltaisten isojen tekijöiden kanssa ei kannata lähteä kilpailemaan hinnalla, on parempi satsata palvelun laatuun. 

Esimerkiksi toimitusnopeus ja -helppous ovat valtteja, joilla voidaan houkutella asiakkaat maksamaan tuotteesta kovempaakin hintaa. Hyvä asiakaspalvelu voi myös olla täyden palvelun paketti, jossa asiakas saa ohjeistusta oikean tuotteen valintaan ja jopa sen valmiiksi ostoskoriin valittuna. 

➡️ Lue myös: verkkokaupan asiakaspalvelun 5 välttämättömyyttä

 

Markkinointibudjetti

Fakta on, että markkinointiin pitää käyttää rahaa. Pitää kuitenkin laskea, mikä on omalle liiketoiminnalle fiksu satsaus. 

Markkinointibudjetin koko riippuu tuotteesta, hintapisteestä ja kohdeyleisöstä. Joka tapauksessa kulu on huomioitava budjetoinnissa. Yleensä uuden verkkokaupan alkumetreillä ROAS eli mainontaan sijoitetun pääoman tuotto on huomattavasti pienempi kuin pidempään kauppaa harjoittaneilla.

Markkinointibudjettia laatiessa ja ROASia seuratessa on tärkeää laskea asiakkuuden LTV eli asiakkaan yrityksen tuotteisiin käyttämä rahamäärä asiakkuuden elinkaaren aikana. Tuomiota asiakashankinnan kannattavuudesta ei kannata tehdä asiakkaan ensimmäisen ostoksen perusteella, vaan miettiä, mikä on asiakkuuden arvo kokonaisuudessaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että uuden asiakkaan hankintakustannus on aina korkeampi kuin se, että saa vanhan asiakkaan ostamaan uudelleen.

Markkinointi vaatii aina myös omaa osaamista. Ei siis riitä, että tilaa mainostoimistolta kivan kampanjan, koska mikään toimisto ei tunne asiakkaita yhtä hyvin kuin kauppias itse. 

➡️ Tutustu myös verkkokaupan markkinoinnin tietopankkiin

 

Pakkausmateriaalit

Verkkokaupassa olennaista on tietenkin tuotteen lähettäminen asiakkaalle – ja se vaatii pakkausmateriaaleja. Mitä enemmän paketteja vuositasolla lähetetään, sitä enemmän materiaalikustannuksiin on syytä varata rahaa. Vaikka yhden paketin pakkausmateriaali maksaisi vain joitain kymmeniä senttejä, tulee tuhansista paketeista vuodessa jo sievoinen summa. 

Pakkausmateriaaleissa kannattaa miettiä käytännön tarpeiden lisäksi esimerkiksi brändiarvoa. Silkkipaperiin ja laadukkaaseen laatikkoon pakatun tuotteen koettu arvo on paljon korkeampi kuin kuplamuoviin ja rahtipussiin paketoidun.

Pakkausmateriaaleja valitessa kannattaa miettiä niiden vaatima tila varastoituna sekä käyttöönoton helppous. Vaikeasti kasattavat laatikot syövät arvokasta työaikaa muulta toiminnalta.

➡️ Lue, miten Made of Sundays pakkaa tuotteensa

Osoitekorttien tulostamiseen kannattaa kiinnittää huomiota siinä kohtaa, kun lähetyksiä alkaa liikkua enemmän. Alussa pärjää A5-koon tarra-arkeilla ja lasertulostimella, mutta jossain kohtaa on syytä miettiä nopean ja luotettavan tarratulostimen hankintaa.

 

Henkilöstö

Mitä isommasta verkkokaupasta on kyse, sitä enemmän sen pyörittämiseen tarvitaan työvoimaa. Yleisellä tasolla verkkokaupan henkilöstöön kuuluu seuraavanlaisia työtehtäviä: 

 • Kauppias, jolla on ymmärrys tuotteesta ja kohdeyleisöstä.
 • Graafikko, jolla on kokemusta verkkokaupan käyttöliittymäsuunnittelusta.
 • Koodari, joka osaa toteuttaa verkkokauppaan uusia toimintoja.
 • Valokuvaaja, jonka vastuulla on tuote- ja markkinointikuvien ottaminen.
 • Copywriter, joka osaa kirjoittaa hakukoneoptimoidut, mutta houkuttelevat tuotetekstit.
 • Markkinoinnin asiantuntija, joka osaa suunnitella ja toteuttaa kampanjat.
 • Analyytikko, joka analysoi kävijäliikennettä sekä sivuston toimintaa, kuten nopeutta.
 • Varastotyöntekijä, joka hoitaa tuotteiden hyllyttämisen, poiminnan, pakkaamisen, lähettämisen ja palautusten käsittelyn.
 • Asiakaspalvelija, joka vastaa asiakkaiden kysymyksiin.
 • Talousihminen, joka osaa pitää huolta kassavirtalaskelmista ja budjetista.
 • Kirjanpitäjä, jonka täytyy ymmärtää myös ulkomaan tuontiin ja vientiin liittyvien veroasioiden päälle.

Listaus ei suinkaan tarkoita sitä, että palkkalistoilla pitäisi olla heti kättelyssä yli kymmenen henkeä, vaan että monesti – varsinkin alussa – kauppias itse vastaa suuresta osasta tehtäviä. On kuitenkin hyvä hahmottaa näiden tehtävien kirjo ja miettiä, miten mikäkin osa-alue hoidetaan. Melkein kaikki luetellut tehtävät tulevat ennemmin tai myöhemmin vastaan.

 

Yhteenvetona: esimerkkilaskelma

Kuten varmaan huomasit, on verkkokaupalla yllättävän paljon kuluja, joissa voi olla hyvinkin laaja skaala. Tässä vielä esimerkkilaskelma hypoteettisesta vaatteita myyvästä verkkokaupasta, jonka vuotuinen myynti on 360 000 euroa (alv 0). Laskelmat on tehty ilman arvonlisäveroa.

Kaupan luvut pähkinänkuoressa:

 • Tilauksia kuukaudessa: 300
 • Keskiostos: 100 €
 • Myynti kuukaudessa: 30 000 €
 • Myynti vuodessa: 360 000 €
 • Ostohinta: 40 %
 • Pakkausmateriaalit: 0,5 € / lähetys
 • Toimituskulut: 5 € / lähetys

 

KIINTEÄT KULUT KUUKAUDESSA VUODESSA
   Vuokra 750 €    9 000 €   
   Nettiyhteys 50 €    600 €   
   Sähkö 50 €    600 €   
   Puhelinliittymät 50 €    600 €   
   Kirjanpitäjä 300 €    3 600 €   
   Verkkokauppa-alusta 100 €    1 200 €   
   Muut ohjelmistot 100 €    1 200 €   
   Vakuutukset 200 €    2 400 €   
   Markkinointi 6 000 €    72 000 €   
   Palkat 8 000 €    96 000 €   
   Yhteensä 15 600 €    187 200 €   

MUUTTUVAT KULUT KUUKAUDESSA VUODESSA
   Sisäänostot 12 000 €    144 000 €   
   Pakkausmateriaalit 150 €    1 800 €   
   Toimituskulut 1 500 €    18 000 €   
   Yhteensä 13 650 €    163 800 €   

TULOS YHTEENSÄ KUUKAUDESSA VUODESSA
   Liikevaihto 30 000 €    360 000 €   
   Muuttuvat kulut 13 650 €    163 800 €   
   Myyntikate 16 350 €    196 200 €   
   Kiinteät kulut 15 600 €    187 200 €   
   Yhteensä 750 €    9000 €   

 

Oletko perustamassa verkkokauppaa? Tai haluatko kehittää toimintaasi? Kustannusten lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi verkkokauppa-alustaan, maksupalveluun ja markkinointiin. Lue lisää vinkkejä verkkokaupan perustamiseen ja kehittämiseen maksuttomasta oppaastamme!

Lataa opas verkkokaupan perustamiseen

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi