Paytrail

Verkkokaupan maksutavat – kaikki, mitä kauppiaan tulee tietää

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 20.1.2022

Voittava verkkokauppa on osiensa summa. Yksi kokonaisuuteen vaikuttava tekijä on kaupan maksutapavalikoima. Mitä kauppiaan tulee tietää maksutavoista ja mitä maksutapoja omassa kaupassa kannattaa tarjota?

Mitä maksutapoja suomalaiset suosivat?

Verkkopankki, maksukortit sekä lasku- ja osamaksupalvelut ovat olleet perinteisiä verkkomaksutapoja jo pitkään. Viime vuosina mobiilimaksutavat ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten kuluttajien parissa, ja varsinkin MobilePayn suosion kasvu on ollut huimaa.

Koska maksutavan valintaan vaikuttavat sekä ostettavat tuotteet että kuluttajan omat mieltymykset, voittoisa kauppias varmistaa, että oma kauppa tarjoaa kohderyhmälleen relevantteja maksutapoja – etenkin kun mieleisen maksutavan puutteeseen tai maksuprosessin ongelmallisuuteen tyssää jopa 20 % ostoksista.

Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin maksutapoihin:

 

Verkkopankki

Verkkopankin suosiminen on erityisesti kotimainen ilmiö, ja  verkkopankilla maksettiin viime vuonna jopa 80 % verkkomaksuista.

Verkkopankissa asiointi on valtaosalle suomalaisista arkipäiväistä, ja pankkimaksamisessa asiakas ohjataan suorittamaan maksu omaan pankin verkkopalveluun. Siksi maksutapa koetaan turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi.

Pankit ovat myös kehittäneet digitaalisia palveluitaan ja alkaneet tarjota erilaisia tunnuslukusovelluksia tai mobiiliavaimia paperisten avainlukulistojen tilalle. Digitaalisten palveluiden kehitys pitänee verkkopankkimaksamisen edelleen suosittuna, vaikka muut maksutavat ovatkin alkaneet kiriä rinnalle.

➡️Lue myös: Kuluttaja hakee maksutavan valinnassa tuttua ja turvallista

 

Maksukortit

Korttimaksaminen on myös yksi perinteisistä maksutavoista. Vaikka suomalaiset joskus epäröivätkin korttitietojensa syöttämistä, kyseessä on hyvin turvallinen maksutapa. Luottokorttimaksamisessa myös korttiyhtiöiden tarjoama kuluttajansuoja on vahva.

PSD2-maksupalveludirektiivin myötä useissa tapauksissa vaaditaan korttitietojen lisäksi kaksivaiheinen tunnistautuminen, jossa maksajan henkilöllisyys varmennetaan todentamispalvelun avulla. Tämä on tuonut kitkaa korttimaksun suorittamiseen, ja on saattanut ajaa osan käyttäjistä esimerkiksi suosiotaan kasvattaneen MobilePayn pariin.

Korttitietojen tallentaminen mahdollistaa sujuvan maksamisen 

Korttimaksamista hyödynnetään myös tallennetulla kortilla maksamisessa. Tallennetulla kortilla maksaminen tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että kuluttaja tallentaa korttitietonsa verkkopalveluun tai sovellukseen, ja jatkossa maksaminen hoituu muutamalla painalluksella tai esimerkiksi säännöllisten kuukausiveloitusten suhteen automaattisesti.

Taustalla oleva teknologia on korttitiedon tokenisointi sekä tokenin tallentaminen turvalliseen korttisäilöön. Näin maksaminen on turvallista, mutta entistä helpompaa!

➡️ Lue lisää tallennetulla kortilla maksamisesta

 

Lasku- ja osamaksupalvelut

Lasku- ja osamaksutapoja suositaan varsinkin isoja ostoksia tehtäessä, ja näiden vaihtoehtojen tarjoaminen voi kasvattaa verkkokaupan keskiostosta merkittävästi.

Lasku koetaan turvalliseksi maksutavaksi, koska tuotteet maksetaan vasta toimituksen jälkeen. Mahdollisuus laskulla maksamiseen voi madaltaa kynnystä ensimmäisen ostoksen tekemiseen esimerkiksi niissä tapauksissa, kun kauppa on kuluttajalle uusi. 

 

Mobiilimaksaminen

Mobiililaitteen käyttäminen ostamisessa valtaa alaa rytinällä. Verkkokaupan kehittäminen mobiililaite edellä ei yksinomaan riitä tarjoamaan loistavaa ostokokemusta, vaan myös mobiililompakot ja maksusovellukset kannattaa huomioida maksutapatarjonnassa.

MobilePayn, Pivon, Siirron ja Apple Payn kaltaiset ratkaisut tarjoavat nopeaa ja luotettavaa maksamista, ja ovat erityisesti nuorten kuluttajaryhmien suosiossa. Varsinkin MobilePay on kasvattanut suosiotaan viime vuosina valtavasti – ehkä juuri simppelin maksuflow'n ansiosta.

➡️ Lue myös: 4+1 syytä tarjota mobiilimaksutapoja verkkokaupassa

 

Miksi monipuoliset verkkokaupan maksutavat kannattavat?

Kuluttajien odotukset verkkokaupoille ovat kasvaneet samaa tahtia verkkokauppojen suosion kanssa – enää menestykseen ei riitä se, että myy tuotteita edullisemmin kuin kivijalkakaupat.

Pärjätäkseen kilpailussa kauppiaan on panostettava verkkokaupan käytettävyyteen ja ostoprosessin sujuvuuteen. Perusasioiden toimivuuden varmistaminen nousi esille myös Verkkokaupan trendit 2022 -raportissamme.

Maksutapavalikoima on yksi olennainen palikka kaupan käytettävyydessä. Monipuolinen valikoima ja yksinkertainen maksuprosessi tekevät ostamisen helpoksi, ja mitä yksinkertaisempi ostoprosessi kaupalla on, sitä parempi on myös konversio.

➡️ Lue myös: Näin parannat maksuvaiheen konversiota verkkokaupassasi

 

Miten valitsen maksutavat verkkokauppaani?

Koska kuluttajat pitävät kattavaa maksutapavalikoimaa tärkeänä, kannattaa kauppiaan satsata  maksutapoihin. Maksutavat on helpointa ottaa käyttöön palveluntarjoajalta, jolta saat yhdellä sopimuksella monipuolisen valikoiman.

Paytrail tarjoaa kauppiaille seuraavat maksutavat:

  • Kaikkien kotimaisten pankkien verkkomaksupainikkeet
  • Korttimaksupainikkeet: Visa, MasterCard, American Express
  • Mobiilimaksutavat: MobilePay, Pivo, Siirto, Apple Pay
  • Lasku- ja osamaksupalvelut: OP Lasku, Collector Bank, Jousto.

➡️ Tutustu Paytrailin maksutapoihin 

 

Kohti menestyvän verkkokaupan rakentamista

Maksutapojen valinta on vain yksi osa menestyvän verkkokaupan rakentamista. Tutustu kattavaan tietopakettiimme, josta selvität verkkokaupan perustamisen salat liikeideasta ja verkkokauppa-alustan valinnasta toiminnan kehittämiseen asti.

Tutustu tietopankkiin

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne