Paytrail

Verkkokaupan maksutavat – kaikki, mitä kauppiaan tulee tietää

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 20.1.2022

Voittava verkkokauppa on osiensa summa. Yksi kokonaisuuteen vaikuttava tekijä on kaupan maksutapavalikoima. Mitä kauppiaan tulee tietää maksutavoista ja mitä maksutapoja omassa kaupassa kannattaa tarjota?

 

Mitä maksutapoja suomalaiset suosivat?

Verkkopankki, maksukortit sekä lasku- ja osamaksupalvelut ovat olleet perinteisiä verkkomaksutapoja jo pitkään. Viime vuosina mobiilimaksutavat ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten kuluttajien parissa, ja varsinkin MobilePayn suosion kasvu on ollut huimaa.

Koska maksutavan valintaan vaikuttavat sekä ostettavat tuotteet että kuluttajan omat mieltymykset, voittoisa kauppias varmistaa, että oma kauppa tarjoaa kohderyhmälleen relevantteja maksutapoja – etenkin kun mieleisen maksutavan puutteeseen tai maksuprosessin ongelmallisuuteen tyssää jopa 17 % ostoksista.

Verkkokauppa-Suomessa_17-Miksi-suosit-tata-maksutapaaKuluttajat arvostavat maksamisessa helppoutta, nopeutta ja turvallisuutta.

Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin maksutapoihin ja niiden erityispiirteisiin:

 

Verkkopankki

Verkkopankin suosiminen on erityisesti kotimainen ilmiö, ja Paytrailin maksupalvelussa yli 50 % ostoksista tehdään pankkimaksuilla.

Verkkopankissa asiointi on valtaosalle suomalaisista arkipäiväistä, ja pankkimaksamisessa asiakas ohjataan suorittamaan maksu omaan pankin verkkopalveluun. Siksi maksutapa koetaan turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi.

Pankit ovat myös kehittäneet digitaalisia palveluitaan, ja tunnuslukusovellukset ja mobiiliavaimet ovat tulleet käyttäjille tutuiksi. Digitaalisten palveluiden kehitys pitänee verkkopankkimaksamisen edelleen suosittuna, vaikka muut maksutavat ovatkin alkaneet kiriä rinnalle.

➡️Lue myös: Kuluttaja hakee maksutavan valinnassa tuttua ja turvallista

 

Maksukortit

Korttimaksaminen on myös yksi perinteisistä verkkomaksamisen maksutavoista. Vaikka suomalaiset joskus epäröivätkin korttitietojensa syöttämistä, kyseessä on hyvin turvallinen maksutapa. Luottokorttimaksamisessa myös korttiyhtiöiden tarjoama kuluttajansuoja on vahva.

PSD2-maksupalveludirektiivin myötä useissa tapauksissa vaaditaan korttitietojen lisäksi kaksivaiheinen tunnistautuminen, jossa maksajan henkilöllisyys varmennetaan todentamispalvelun avulla. Tämä on tuonut kitkaa korttimaksun suorittamiseen, ja on saattanut ajaa osan käyttäjistä esimerkiksi suosiotaan kasvattaneen MobilePayn pariin.

Korttitietojen tallentaminen mahdollistaa sujuvan maksamisen 

Korttimaksamista hyödynnetään myös tallennetulla kortilla maksamisessa. Tallennetulla kortilla maksaminen tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että kuluttaja tallentaa korttitietonsa verkkopalveluun tai sovellukseen, ja jatkossa maksaminen hoituu muutamalla painalluksella tai säännöllisten veloitusten suhteen automaattisesti. Taustalla oleva teknologia on korttitiedon tokenisointi sekä tokenin tallentaminen turvalliseen korttisäilöön. Näin maksaminen on turvallista, mutta entistä helpompaa!

➡️ Lue lisää tallennetulla kortilla maksamisesta

 

Mobiilimaksaminen

Mobiililaitteen käyttäminen ostamisessa valtaa alaa rytinällä. Verkkokaupan kehittäminen mobiililaite edellä ei yksinomaan riitä tarjoamaan loistavaa ostokokemusta, vaan myös mobiililompakot ja maksusovellukset kannattaa huomioida maksutapatarjonnassa.

MobilePayn, Pivon, Siirron ja Apple Payn kaltaiset ratkaisut tarjoavat nopeaa ja luotettavaa maksamista, ja ovat erityisesti nuorten kuluttajaryhmien suosiossa. Varsinkin MobilePay on kasvattanut suosiotaan viime vuosina valtavasti – ehkä juuri simppelin maksuflow'n ansiosta.

➡️ Lue myös: 4+1 syytä tarjota mobiilimaksutapoja verkkokaupassa

 

Lasku- ja osamaksupalvelut

Lasku- ja osamaksutapoja suositaan varsinkin isoja ostoksia tehtäessä, ja näiden vaihtoehtojen tarjoaminen voi kasvattaa verkkokaupan keskiostosta merkittävästi.

Lasku koetaan turvalliseksi maksutavaksi, koska tuotteet maksetaan vasta toimituksen jälkeen. Mahdollisuus laskulla maksamiseen voi madaltaa kynnystä ensimmäisen ostoksen tekemiseen esimerkiksi niissä tapauksissa, kun kauppa on kuluttajalle uusi. Lisäksi kuluttajat suosivat lasku- ja osamaksupalveluita erityisesti loppuvuoden ostosesongeissa, joiden aikana talouteen kaivataan lisää joustoa.

 

B2B-maksutavat

Yritysten välinen verkkokauppa on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, mutta yhdeksi kompastuskiveksi on muodostunut maksaminen. Myös yritysasiakkaat arvostavat kuluttajaverkkokaupasta tuttuja helppokäyttöisyyden elementtejä, mutta törmäävät usein maksamisessa monimutkaisiin ostovaltuutuksiin tai hyväksyntäprosesseihin.

Onneksi nykyään on muotoiltu erityisesti yritysasiakkaiden tarpeisiin suunniteltuja maksutapoja, joissa on huomioitu yritysasiakkaiden erityispiirteet ja panostettu sujuvaan maksuflow'hun. Jos siis kohderyhmääsi kuuluu myös yritysasiakkaita, näitä maksutapoja ei kannata ohittaa!

 

Miksi monipuoliset verkkokaupan maksutavat kannattavat?

Kuluttajien odotukset verkkokaupoille ovat kasvaneet samaa tahtia verkkokauppojen suosion kanssa – enää menestykseen ei riitä se, että myy tuotteita edullisemmin kuin kivijalkakaupat.

Pärjätäkseen kilpailussa kauppiaan on panostettava verkkokaupan käytettävyyteen ja ostoprosessin sujuvuuteen. Maksutapavalikoima on yksi olennainen palikka kaupan käytettävyydessä. Monipuolinen valikoima ja yksinkertainen maksuprosessi tekevät ostamisen helpoksi, ja mitä yksinkertaisempi ostoprosessi kaupalla on, sitä parempi on myös konversio.

➡️ Lue myös: Näin parannat maksuvaiheen konversiota verkkokaupassasi

 

Miten valitsen maksutavat verkkokauppaani?

Koska asiakkaat pitävät kattavaa maksutapavalikoimaa tärkeänä, kannattaa kauppiaan satsata maksutapoihin. Maksutavat on helpointa ottaa käyttöön palveluntarjoajalta, jolta saat yhdellä sopimuksella monipuolisen valikoiman.

Paytrail tarjoaa kauppiaille seuraavat maksutavat:

  • Kaikkien kotimaisten pankkien verkkomaksupainikkeet
  • Korttimaksupainikkeet: Visa, MasterCard, American Express
  • Mobiilimaksutavat: MobilePay, Pivo, Siirto, Apple Pay
  • Lasku- ja osamaksupalvelut: OP Lasku, Walley, Jousto
  • B2B-maksutavat: Alisa Yrityslasku

➡️ Tutustu Paytrailin maksutapoihin & lataa opas verkkomaksupalvelun valintaan

 

Haluatko lisätietoa verkkokaupan maksuratkaisuista?

Harkitsetko verkkokaupan perustamista tai haluatko tietää lisää verkkokaupan maksutavoista ja maksuratkaisuista? Mietitkö, millainen maksupalvelu olisi liiketoiminnallesi paras? Pohdintojesi tueksi olemme koostaneet maksuttoman oppaan verkkomaksupalvelun valintaan – oppaasta löydät lisätietoa maksutavoista, maksuvaiheen konversiosta, palveluiden hinnoittelusta sekä siitä, mitä kannattaa huomioida sopivaa palvelua valitessa.

Lataa opas maksupalvelun valintaan

 

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne