Paytrail

Verkkokauppapakkauksella on väliä – Made of Sundays panostaa henkilökohtaisuuteen

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 2.12.2021

Verkkokaupat käyttävät runsaasti resursseja pakkausmateriaaleihin ja pakkausten kehittämiseen. Miten tehdä se kestävästi ja vastuullisesti sekä asiakaskokemus huomioiden?

Pakkaaminen onnistuu myös ekologisesti

On tunnettu tosiasia, että pakkausmateriaalit kuormittavat ympäristöä. Sisustustarroja ja -julisteita myyvä Made of Sundays on onnistunut yhdistämään pakkauksissaan vastuulliset ratkaisut ja mainion asiakaskokemuksen.

Yritys on tehnyt useita ympäristöystävällisiä ratkaisuja pakkauksissaan: se käyttää mahdollisimman vähän hukkamateriaalia, ja käärii tuotteensa itse suunniteltuun vahapaperiin. Tämän jälkeen lähetys paketoidaan taiteltaviin kartonkipakkauksiin.

Thomas-leppa-1

”Luovuimme äskettäin muovikorkillisista pakkausputkista, joihin sisustusjulisteet tai -tarrat usein paketoidaan – nyt meillä ei ole muovikorkkiongelmaa”, Made of Sundaysin Thomas Leppä kertoo.

Muovia sisältävistä putkista luovuttiin sekä niiden vaatiman varastotilan että epäekologisuuden vuoksi. Vahapaperin etuna puolestaan on siisteys ja kauneus – paperi toimii samalla myös lahjana. 

 

Kokonaisuus muodostuu pienistä yksityiskohdista

Made of Sundays ostaa suunnittelemansa vahapaperin Suomessa toimivalta yritykseltä. Itseliimattavat lähetyspakkaukset ostetaan niihin erikoistuneelta firmalta. Ulkoisia pakkauksia ei ole brändätty, mutta pakkaajat piirtävät niihin jotain; itse piirretty kuvio auttaa hahmottamaan, että tuote on pakattu käsin.

”Kaiken tekemisemme keskiössä on kokonaisuus, joka koostuu pienistä yksityiskohdista”, Leppä kertoo.

Pakkauksissa panostetaan henkilökohtaisuuteen, ja asiakasta ilahdutetaan aina viestillä. Lisäksi pakkaus järjestellään niin, että viesti on ensimmäinen näkyvä asia pakettia avatessa.

”Viestejä on erilaisia, riippuen asiakaspolusta. Ensiasiakas saa erilaisen flyerin kuin useamman tilauksen tehnyt asiakas.”

 

Parhaimmillaan lähetys on kuin paketti ystävältä

Pakkauksella voi olla asiakaskokemukseen suurempi vaikutus kuin moni ajattelee.

Leppä antaa vertauskuvan: kivijalkakaupassa ollessaan asiakas saa tavaran pakattua itselleen tai lahjaksi. Asiakas arvostaa pientä jutustelua ja henkilökohtaisuutta. Verkkokaupassa ostokokemus on vähemmän henkilökohtainen.

”Kun avaat paketin kotona, olet monesti yksin. Koko huomio kiinnittyy pakettiin ja olet omassa kuplassasi – tässä hetkessä – ja se mitä tapahtuu, on tärkeää. Koetko, että paketti sinulle tehty? Jos kokemus on mitäänsanomaton, se ei erota ainuttakaan kauppaa”, Leppä muistuttaa.

Made of Sundays lähettää ostetun tuotteen lisäksi testitarran sekä panostaa copyyn, eli viestin sisältämän tekstin laatuun ja ideaan. Yritys hyödyntää huumoria puhetapana, ja huumori seuraa koko asiakaspolun ajan.

 

Pakkaus on tärkeä osa ostokokemusta

Thomas Leppä huomauttaa, että todellisuus pakkausmaailmassa on se, että yleinen rima on matalalla. Suurin osa kaikista paketeista on anonyymejä, toteutettu ajatuksella ”kunhan tavarat saadaan ulos ja asiakkaalle nopeasti”.

Yritykset sijoittavat usein runsaasti resursseja asiakkaan hankintaan, mutta vähemmän ostokokemukseen ja viimeiseen silaukseen. Made of Sundays painottaa viimeisen silauksen tärkeyttä.

”Ja mitä yksinkertaisempi se pakkaus on, sen parempi.”

Leppä arvioi, että Made of Sundays on myös saanut paljon anteeksi sillä, että pakkaukset ovat mietittyjä ja henkilökohtaisella viestillä varustettuja.

”Mahdolliset virheet tilauksessa, kuten väärä tuote tai virhe tarroissa voivat aiheuttaa negatiivisen kokemuksen. Mutta asiakas on huomattavasti vähemmän tuohtunut, kun yritys on sympaattinen ja asiakaskokemus on henkilökohtainen."

 

Made of Sundaysin vinkit erinomaisiin verkkokauppapakkauksiin

  • Pohdi pakkaus alusta loppuun saakka.
  • Mieti koko asiakaskokemus ja -polku; muista, että asiakas käyttää aikaa paketin avaamiseen ja on innostunut paketin avaamisesta. 
  • Pienellä pohdinnalla pääsee pitkälle. Lähes kaikilla verkkokaupoilla on jo tietoa asiakkaasta – tietoa pitää vain käyttää hyväksi. Melko maltillisella automaatioilla saa aikaan henkilökohtaisen kokemuksen asiakkaalle.
  • Pakkauksen designilla on merkitystä, mutta henkilökohtaisen kokemuksen luominen on sitä tärkeämpää.

 

Ps. huomasitko jo, että vastuullisuus on yksi verkkokaupan trendeistä vuodelle 2022? Lue lisää trendiraportistamme:

Verkkokaupan trendit 2022

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi