Paytrail

Verkkokauppa Suomessa 2022: matkailu elpyi, mutta jäi huippuvuosista

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 24.8.2022

Ennen koronapandemiaa matkailu toi vuosittain lähes puolet suomalaisen verkkokaupan liikevaihdosta. Vuonna 2020 rajoituksista kärsinyt toimiala taantui, ja monen matkailualan yrityksen liikevaihto romahti. Vuonna 2021 matkailu lähti elpymään, ja hiljaiseen vuoteen 2020 verrattuna toimialalle tuli kasvua 25 %.

Huippukasvua lennoissa ja matkapaketeissa

Toimialan elpymisestä huolimatta matkailu ei yltänyt vuonna 2021 huippuvuosiensa tasolle. Sen osuus verkkokaupan kokonaisliikevaihdosta oli vain 18 %, mikä on kaukana 2010-luvun korkeista tuloksista. Matkailualan liikevaihdon kasvu oli kuitenkin selkeää, mikä näkyy sekä sen prosentuaalisessa kasvussa että verkkokauppamarkkinan elpymisessä kokonaisuutena.

Huiminta liikevaihdon kasvu oli lentojen ja pakettimatkojen verkko-ostoissa, joissa muutos oli moninkertainen: lentomatkojen euromääräinen kasvu vuodesta 2020 oli jopa 252 % ja pakettimatkojen 150 %.

Verkkokaupan jakautuminen 2021

 

Osa suomalaisista palasi matkailun pariin vuonna 2021

Vuonna 2021 osa suomalaista palasi perinteisten matkailun verkko-ostosten, eli lentojen ja pakettimatkojen, pariin. Vaikka euromääräisesti lentojen ja pakettimatkojen verkkokauppa kasvoi merkittävästi, kertaostot jäivät edelleen pieniksi: kyselyssämme vain 5 % kertoi ostaneensa verkosta lentolippuja ja 3 % pakettimatkoja edellisen 28 päivän aikana. Nuoret alle 30-vuotiaat olivat hieman vanhempia ikäluokkia aktiivisempia matkojen ostossa.

Elpymistä oli nähtävissä myös hotellipalveluiden ostoissa. Hotelliyön oli edellisen kuukauden aikana ostanut verkosta 9 % kyselyyn vastanneista. Euromääräisesti hotellipalveluiden ostot kasvoivat noin 40 % vuoteen 2020 verrattuna.

Vaikka matkailuostot kasvoivat, näkyi toimialalla vielä selvä kahtiajako. Jopa 60 % suomalaisista kertoi, että ei ole ostanut matkailuun tai liikenteeseen liittyneitä palveluita edellisen kuukauden aikana. Vastaukset kuvaavat hyvin vuonna 2021 jatkunutta tilannetta, jossa koronarajoituksia oli edelleen voimassa ja iso osa suomalaisista pysyi edelleen kodin piirissä.

 

Arkinen liikkuminen korostui

Matkailun ja liikkumisen kategoriaan solahtaa tutkimuksessamme myös arkinen liikkuminen. Vuonna 2021 suomalaiset ostivat eniten arkisen liikkumisen palveluita, kuten lähiliikenteen matkalippuja ja kausikortteja tai parkkimaksuja.

Verkkokauppa-Suomessa_05-Mita-matkailutuotteita-olet-ostanut

Etätyöskentelyn jatkuminen näkyi arkisen liikkumisen ja työmatkaliikenteen vähenemisessä: vain 17 % suomalaisista kertoi ostaneensa tai ladanneensa bussi-, ratikka- tai metrolipun edellisen 28 päivän aikana. Parkkimaksun sovelluksen tai verkkokaupan kautta oli ostanut 12 %. Lähiliikenteen lippuja ostivat aiempaan tapaan erityisesti alle 30-vuotiaat suomalaiset, joista 27 % oli ostanut matkalipun.

Selkeästi liikkuvinta elämää viettivät nuoret alle 30-vuotiaat, joista puolet oli  ostanut jotakin matkailuun ja liikkumiseen liittyviä palveluita.

Mitä muuta suomalaiset ostivat verkosta? Entä miten kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut verrattuna edellisiin vuosiin? Tutustu kattavaan Verkkokauppa Suomessa 2022 -raporttiin!

Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportti

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi