Paytrail

Verkkokauppa Suomessa 2023 -raportti julkaistu

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 10.10.2023

2020-lukua ovat värittäneet voimakkaat mullistukset politiikan, talouden ja verkkokaupan näyttämöillä. Tuore verkkokaupparaporttimme piirtääkin kuvan verkkokauppamarkkinasta, jossa näkyy tällä hetkellä lukuisia ristikkäisiä kehityskulkuja.

 

Matkailun elpyminen jatkuu edelleen

2010-luvulla matkailu kattoi parhaimmillaan lähes puolet suomalaisen verkkokaupan kokonaisliikevaihdosta. Koronavuosina matkailukategorian ostokset supistuivat ja keskittyivät enimmäkseen lähiliikenteen palveluihin. Toimialan liikevaihdon pudotus oli raju, mutta elpyminen näkyi paitsi viime vuoden raportissamme, myös nyt.

Verkkokaupan kokonaisliikevaihtoa tarkasteltaessa matkailu ylsi tällä kertaa 34 %:n osuuteen. Kasvu on ollut huimaa, sillä viime kerralla matkailun osuudeksi jäi vaatimattomat 18 %. Matkailun elvyttyä varsinkin tavarakauppa on saanut luopua ylivoimaisesta johtoasemastaan, mutta ylsi silti kunnioitettavaan 44 %:n osuuteen.

verkkokaupparaportti-valmis-3

Matkailutoimialan vuosikulutusta tarkastellessa lentäminen ja majoituspalvelut yhdessä muodostivat jopa 60 %:n osuuden matkailun kokonaisliikevaihdosta. Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio uskoo kasvunvaraa vielä olevan.

”Matkailun kasvu on ollut suurta, mutta vertailukohtana ovat poikkeusajat. Matkustus ei ole vielä lähelläkään sillä tasolla, jolla se oli ennen pandemiavuosia.”

 

Haasteita yhtäällä, kasvua toisaalla

Verkkokauppamarkkinassa on nähtävissä aiemmilta vuosilta tuttua kahtiajakoa. Joillakin toimialoilla on ollut merkittäviä, esimerkiksi inflaatiosta tai energian hinnan noususta johtuvia haasteita, kun taas joillakin toimialoilla on nähty suurtakin kasvua.

Haasteista huolimatta Laurio katsoo markkinaa positiivisin mielin.

”Verkkokauppa kokonaisuutena on kasvanut useita prosenttiyksiköitä, ja kasvaa edelleen. Näköpiirissä ei ole, että kasvu lakkaisi lähitulevaisuudessa.”

Monella toimialalla digitalisaatiokehitys on vielä kesken, ja mahdollisuuksia kasvulle on paljonkin.

”Esimerkiksi ruokakaupoilla on vielä paljon varaa kasvaa.”

Toinen kehittyvä osa-alue on palvelusektori, joka on vakiinnuttanut itsensä reilun 20 %:n osuuteen verkkokaupan kokonaisjakaumassa.

 

Tapahtumaliput ja hyväntekeväisyys kipusivat kärkikahinoihin

Koronavuosien poikkeusajat ovat vauhdittaneet palveluiden verkkokauppaa. Perinteisten suosikkien, kuten vakuutusten ja suoratoistopalveluiden, rinnalle ovat nousseet korona-aikana paitsiossa olleet tapahtumaliput.

”Kuluttajat eivät näytä tinkineen matkailusta, festivaaleista tai konserteista. Elämyksellisiin asioihin on saattanut vaikuttaa positiivisesti myös korona-aikana syntynyt vaje, jota nyt paikataan”, kommentoi Kari Melender Paytraililta.

Toinen nousija on hyväntekeväisyys, joka piti peräti kuudetta sijaa palveluiden vuosikulutusta tarkasteltaessa, ja joka otti maksuvolyymeja tarkasteltaessa jopa 96 % kasvuharppauksen edelliseen vuoteen verrattuna.

Verkkokauppaa ei käydä tyhjiössä, ja Ukrainan sota sekä heikentynyt taloustilanne on saanut monet lahjoittamaan hyväntekeväisyysjärjestöille.

”Haastavina aikoina ja tiukoissa tilanteissa käytetään enemmän rahaa hyväntekeväisyyteen”, Laurio kiteyttää.

 

Huomaa ainakin nämä!

verkkokaupparaportti-valmis

  • Kotimaisen verkkokaupan suosio on jatkunut, ja 66 % kertoi tehneensä ostoksia suomalaisesta verkkokaupasta.
  • Verkkopankki on edelleen suomalaisten suosikkimaksutapa, ja 58 % Paytrailin välittämistä maksuista tehtiin verkkopankilla.
  • Hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on ollut monelle tärkeää, ja hyväntekeväisyysalan maksuvolyymit kasvoivat jopa 96 %.
  • Helppous on kuluttajille olennaista sekä maksamisessa että shoppailussa – 36 % kuluttajista sanoi helppouden tärkeimmäksi syyksi ostaa verkosta.
  • Perjantai on suosituin viikonpäivä verkko-ostamiselle.
  • Matkailu on hurjassa nosteessa, ja alan maksuvolyymit kasvoivat lähes 20 %.

Mitä muita kehityskulkuja verkkokaupassa ja verkkomaksamisessa on? Entä mitä suomalaiset ostavat verkosta ja milloin ostoksia tehdään? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät uunituoreesta Verkkokauppa Suomessa 2023 -raportistamme!

verkkokauppa-suomessa-2023-kansi

paytrail-icon Raportit ja oppaat