Paytrail

Verkkokauppa vie Polarmossin kokonaan uuteen maailmaan

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 31.10.2019

Tähän saakka minimitoimitus on ollut kuormalavallinen, nyt asiakas voi tilata yksittäisen sisustustuotteen.

Siinä tiivistettynä muutos, jonka Hailuodossa toimiva Polarmoss kohtasi avatessaan verkkokaupan syyskuun alussa. Vuonna 1985 perustettu, kuivattua jäkälää keräävä ja myyvä Polarmoss on alan suurimpia toimijoita maailmassa.

”Olemme aiemmin toimineet vain B2B-markkinassa ja käytännössä 100 prosenttia liikevaihdosta on ollut vientiä. Käytännössä olemme myyneet jäkälää raaka-aineena yrityksille, jotka ovat sitten jalostaneet siitä tuotteita. Viimeiset kaksi vuotta olemme kehittäneet itse valmiita tuotteita siitä näkökulmasta, että kuluttajat ostaisivat niitä esimerkiksi seinille ja kattauksiin”, Polarmossin toimitusjohtaja Pauli Karvosenoja taustoittaa.

Suunnanmuutoksen taustalla on ympäri maailmaa nopeasti kasvanut viherseinäbuumi.

”Kysyntä on nyt ihan erilaista. Yrityksen näkökulmasta pyrimme tällä tietysti jalostusarvon kasvattamiseen. Jäkälävarannot eivät ole loputtomat, joten tukkukaupassa kasvuvara tulee vastaan. Jos liikevaihtoa haluaa kasvattaa, pitää kasvattaa jalostusarvoa.”

Ensimmäinen askel tällä tiellä oli jo parikymmentä vuotta sitten aloitettu jäkälän värjääminen, sitten valmiiden tuotteiden tuottaminen tukkuostajille, ja nyt Polarmoss tuo markkinoille pidemmälle kehitetyt, suoraan kuluttajille suunnatut tuotteet.

Metsän hyvinvointi lähtökohtana

Jäkälä on uusiutuva luonnonvara, mutta sen kasvuympäristöä on osattava kohdella oikein. Muuten kasvu häiriintyy. Polarmoss kerää jäkälänsä edelleen samoista Hailuodon ja Vaalan alueen metsistä, joista kerääminen jo sata vuotta sitten alkoi.

Tämä ei olisi mahdollista jos metsää ei pidettäisi arvossa.

”Jäkälää täytyy kerätä harkiten ja hyvin pistemäisesti, jotta se uusiutuu. Meidän metodi on sellainen, että sivullinen ei metsässä kulkiessa välttämättä edes huomaa että alueelta on kerätty jäkälää. Samalla nostoalueella kerätään keskimäärin noin 6-7 vuoden välein”, Karvosenoja kertoo.

Jäkälän kerääminen vientiin alkoi Hailuodossa sata vuotta sitten. Tuolloin keräämisen aloitti myös Maija Sipola, jonka jälkeläisten omistuksessa Polarmoss on. Alunperin jäkälää vietiin saksankieliseen Keski-Eurooppaan hautausmaille koristeeksi.

”Idea siinä on, että kun illat syksyllä hämärtyvät, jäkälä loistaa aika fosforimaisesti pimenevässä illassa. Se on se ilmiö, jota silloin tavoiteltiin. 70-luvulla vienti oli suurimmillaan, viisinkertaista tähän päivään nähden. Siitä lähtien se on hautausmaakäytössä hiipunut ja hiipunut.”

Nykytuotteet ovat esimerkiksi akustiikkalevyjä tai seinille ja kattoon ripustettavia tai tasoilla pidettäviä sisustuselementtejä.

Verkkokauppa avaa uudet markkinat

Karvosenoja aloitti Polarmossilla vuonna 2012, jolloin hän oli ulkopuolisena konsulttina kehittämään jäkälänvärjäystä. Värjäys saatiin toimimaan ihan uudella tasolla, minkä ansiosta edellytykset laajamittaiselle sisustustuotteiden kehittelylle ja viherseinien tekemiselle parantuivat. Myynti lähti voimakkaaseen kasvuun,

”Tällä hetkellä viemme yli 80 maahan.”

Kuluttajille suunnattujen tuotteiden ja verkkokaupan toivotaan kasvavan muutaman seuraavan vuoden aikana merkittäväksi osaksi liikevaihtoa. Myös tukkuostajien asiointi helpottuu, kun ostot voi nyt tehdä rekisteröitymisen kautta samassa verkkokaupassa.

Verkkokaupan suunnittelu ja rakentaminen oli Polarmossilla noin vuoden mittainen prosessi. Mielenkiintoista on, että uudistuksen myötä Polarmoss alkaa kilpailla omien asiakkaidensa kanssa – siis niiden, jotka ostavat jäkälää jalostaakseen siitä sisustustuotteita.

”Nythän se työ vasta alkaa kun kauppa on auki. Markkinointia pääsemme miettimään aivan uudesta kulmasta ja sosiaalinen media on tässä keskiössä. Analysoimme seuraavan vuoden aikana saatavien lukujen pohjalta markkinassa tapahtuvia muutoksia ja kilpailutilannetta. Sitten mietitään seuraavat siirrot.”

Jäkälän vetovoimasta Karvosenojalla ei ole epäilyksiä.

”Materiaalina se on äärettömän terapeuttinen, hyvin aistikas. Se kutsuu koskettamaan. Meidän slogan on Soft Connection, mikä me ymmärretään hyvin laajasti. Jäkälän pehmeys siirtyy mentaalisesti ihmiseen”, toimitusjohtaja tunnelmoi.

”Esimerkiksi messuilla tapahtuu toistuvasti, että ihmiset kävelevät kädet ojossa monen metrin päästä kohti meidän deskiä. Tai kun jäkälää on esillä neuvotteluhuoneen pöydällä, ihmiset kurottavat pöydän yli kohti toisiaan koskettamaan samaa jäkälää. Sen äärellä ollaan kuin nuotiotulen ympärillä.”

Lue myös muita verkkokauppiastarinoita!

Pienen yrityksen iso onnistuminen - rohkea tempaus siivitti Tam-Silkin myynnin hurjaan kasvuun

Suomen Tivoli - kolmessa viikossa kevyt ratkaisu lipunmyyntiin ja -tarkistukseen

Kaalimadon Kimmo Nicklen - Ei saa tuudittautua ajatukseen, että jotain olisi jo voitettu

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita