Paytrail

Pienen yrityksen iso onnistuminen - rohkea tempaus siivitti Tam-Silkin myynnin hurjaan kasvuun

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 11.9.2019

Kangasalalainen pieni vaatetehdas Tam-Silk huomasi tilaisuutensa tulleen, kun kotimainen valmistus nousi julkisuuteen kansainvälisten jättien mitellessä näkyvästi mediassa. Samalla tuli kirjoitettua yhtiön historiaan uskomaton kappale.

7. elokuuta Finlayson julkaisi Hesarin etusivulla mainoksen, jossa piikiteltiin Ikeaa. Seuranneessa keskustelussa Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila kommentoi: ”Miten se liittyy vastuullisuuteen, että siirrämme tuotantoa ulkomaille? Vaihtoehto siihen on se, että me menemme konkurssiin. Tuotanto Suomessa on mahdotonta.”

Luin tuon haastattelun MTV:n sivuilta ja jäin pohtimaan. Jos tuotanto Suomessa on mahdotonta, niin miten me teemme sitä kannattavasti ja liiketoimintaa kasvattaen. Tälle vuodelle tuplaamme liikevaihdon, mutta olemme toki lilliputti Finlaysonin ja Ikean rinnalla. Ongelma ei ole siis kotimainen tuotanto vaan ehkäpä perinteisten tekstiiliteollisuusyritysten kyvyttömyys rakentaa kannattavaa liiketoimintaa kotimaisen valmistuksen varaan. Joka tapauksessa, näin tilaisuuden jota ei voinut jättää käyttämättä. Ideana oli muistuttaa kuluttajaa, että Suomessa on yhä valmistavaa teollisuutta ja jokainen ostopäätös on merkittävä kotimaisen valmistuksen kannalta. Jokainen ostopäätös on merkittävä kotimaisten työpaikkojen kannalta.

Ostimme etusivun mainoksen tehtaamme kotipaikkakunnan lehdestä Kangasalan sanomista. Lehti ei myy etusivun mainoksia, mutta nähtyään mainoksen vedoksen he ymmärsivät, että tästä voisi olla molemminpuolista hyötyä ja mainoksesta saatiin sovittua. Kangasalan sanomat julkaistaan vain kerran viikossa, joten meidän piti odotella seuraavaan keskiviikkoon, joka oli 21.8. Olin tuon lomareissulla ja autuaasti unohtanut koko asian, kunnes keskiviikkona aamulla tuli ensimmäinen whatsapp-viesti. Viestissä oli kuvakaappaus, jossa meidän mainoksen kuva oli LinkedIn –päivityksessä ja päivityksellä oli jo 2,5 tuhatta tykkäystä ennen aamuyhdeksää.

Some oli alkanut kohista. Puhelin alkoi soida ja annoin perjantai-iltaan asti haastatteluita puhelimitse. YLE, Aamulehti ja Kangasalan sanomat kävivät tehtaalla haastattelemassa ihmisiä. Päädyimme lopulta YLE:n ja Aamulehden lisäksi Hesarin pääkirjoitukseen, Taloussanomiin, Kauppalehteen, kumpaankin iltapäivälehteen, Bauer Median radiomainokseen sekä kymmeniin pienempiin lehtiin.

Samalla alkoi myös verkkokaupassa tapahtua. Tilauksia tuli viiden päivän aikana yhtä paljon kuin koko vuoden 2017 aikana ja kolmannes koko vuoden 2018 verkkomyynnistä. Ihmisiä jonotti tehtaanmyymälään. Kangasalan kaupunki toi kukkia kiitoksena Kangasalan näkyvyyden hyväksi tehdystä markkinoinnista. Saimme puheluita, postikortteja, sähköposteja ympäri Suomea kuluttajilta ja muilta yrityksiltä. Tam-Silkin tunnettavuus nousi hetkessä täysin uudelle tasolle.

Tam-silk-verkkokaupan-myynti-hurjaan-kasvuun-paytrail

Vielä on niin lyhyt aika tapahtumasta, että kaikki positiivinen ei ole edes ehtinyt konkretisoitua. Olimme tuplaamassa liikevaihtoa muutoinkin tänä vuonna ja tämän näkyvyyden myötä se on entistä todennäköisempää. Verkkokaupan ja tehtaanmyymälän myynti jatkuu vilkkaana ja ensitiedot kertovat, että myös jälleenmyyjien myynti on kasvanut merkittävästi. Työ kuitenkin jatkuu, sillä yhtiöllä on kolme brändiä ja yksi uusi tuloillaan.

Tuomo SaarniKirjoittaja:

Tuomo Saarni, Tam-Silk Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Tam-Silk Oy on vuonna 1925 perustettu yritys, jonka uudet omistajat ostivat vuoden 2018 alkupuolella. Yritys työllistää reilut 20 henkilöä ja se valmistaa pääasiassa trikoovaatteita. Yrityksen tuotemerkkejä ovat Tam-Silk, Neulomo ja Kalsarit. Yrityksen pääomistajat ovat Tuomo Saarni ja Sonja Ahtiainen, jotka tunnetaan myös Saarni – Gentlemen’s Boutiquen yrittäjäpariskuntana.

Katso myös nämä artikkelit ja webinaarit verkkokaupan myynnin kasvattamiseen liittyen

Webinaaritallenne: Sisältöpolun avulla lisää myyntiä verkkokauppaan

Kuukauden verkkokauppias – Markkinoinnissa erinomaisesti onnistunut Billebeino

Verkkokaupan tuotetiedot ovat palvelua ja markkinointiviestintää

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi