Paytrail

Verkkokauppias: Auditoi hakukonenäkyvyytesi

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 16.6.2014

Monessa yrityksessä enemmistö kävijöistä päätyy sivuille edelleen orgaanisen hakukoneliikenteen eli ison G:n kautta. Orgaaninen hakukoneliikenne edistää parhaiten myös myyntiä. Hakukoneoptimointi on verkkokauppiaalle aivan välttämätöntä: sen tulee olla ajan tasalla, ja sitä pitää kehittää jatkuvasti myös eteenpäin.Mielestäni ideaalitilanne olisi se, että mahdollisimman moni verkkokauppias itse ymmärtäisi hakukoneoptimointia. Tilanne on kuitenkin viime vuosien aikana muuttunut niin paljon, että verkkokauppayritysten on mahdoton pysyä prosessissa mukana.

Merkittävin haitta on ollut Googlen vuonna 2011 tekemä muutos, jolloin se päätti siirtää kaikki palveluihinsa kirjautuneet kävijät salatun haun suojiin. Googlen päivitys vaikeutti luonnollisen liikenteen ja sitä kautta hakukoneoptimoinnin tulosten seurantaa estämällä avainsanatiedon välittymisen sivustoille. Tämä tarkoitti sitä, että verkkopalvelujen omistajat eivät enää tienneet, millä avainsanoilla Google-tilille kirjautuneet vierailijat olivat tulleet sivuille (not provided).

Tällä hetkellä not provided edustaa 86% maailmalaajuisesta hakukoneliikenteestä. Ilman avainsanadataa hakukoneoptimoijan on vaikeampaa todentaa mikä hakusana tuottaa myyntiä.  Kun tätä ei tiedetä, kohtaamme mainonnan isoimman dilemman:  

markkinoinnin dilemma verkkokaupassa, hakukoneoptimointi avuksi


Google julkaisee jatkuvasti uusia päivityksiä, ja niillä saattaa olla jopa negatiivisia vaikutuksia sivustoosi. Nämä muutokset on nimetty eläinten mukaan ja ne ovat Panda ja Pingviini.

Panda-niminen hakukonealgoritmin päivitys vaikuttaa huonoon ja heikkolaatuiseen sisältöön. Mikäli tuotesivuillasi ei ole riittävästi sisältöä tai verkkokauppasi näyttää muuten epäilyttävältä, on suuri mahdollisuus, että sivustosi näkyvyys tipahtaa Pandan myötä dramaattisesti.

Googlen Penguin algoritmipäivitys eli Pingviini vuorostaan  keskittyy rankaisemaan verkkokauppoja, jotka rikkovat Googlen verkkovastaavan ohjesääntöjä. Pingviini vaikuttaa moneen kohtaan säännöissä,  mutta kaikkein keskeisimmin linkkien keräämiseen kohdistuneisiin taktiikoihin, kuten linkkien ostamiseen ja linkkiverkostoihin liittymiseen (maksetut linkit, irrelevantit linkit ja linkit epäluotettavista lähteistä). Toisin kuin Panda Pingviini saattaa iskeä verkkokaupan kaikkiin sivuihin, jolloin sen vaikutus myyntiin voi olla erittäin merkittävä.

Miksi auditoida hakukonenäkyvyys?

Auditointi on hyvä suorittaa jos uskot, ettei hakukonenäkyvyytesi ole parhaimmillaan tai et tiedä mitä tehdä. Auditointiin on monia hyviä syitä:

 • Haluat varmistaa onko edellinen hakukoneoptimoinnin kumppanisi tehnyt työn hyvin vai huonosti
 • Käytät hakukoneoptimointiyritystä ja haluat tietää tekevätkö he mitä heidän tulisi tehdä
 • Sinulla on yrityksen sisällä hakukoneoptimoinnin tiimi ja haluat tietää seuraavatko he toimialan parhaita käytäntöjä
 • Sivustosi on saanut Googlelta rangaistuksen, etkä tiedä miten tilanne tulisi korjata
 • Olet aikeissa myydä tai ostaa yrityksen ja haluat arvion yrityksen verkkonäkyvyydestä
 • Haluat vertailla omaa hakukonenäkyvyyttäsi kilpailijoidesi rinnalla
 • Haluat selkeän kehityssuunnitelman sivustosi optimointia varten

Auditoinnin tarkastuksenkohteet

Hakukoneoptimointi voidaan jakaa neljään osa-alueeseen:

 • Sisältöön liittyvään hakukoneoptimointiin
 • Tekniseen hakukoneoptimointiin
 • Ulkoisiin tekijöihin 
 • Sosiaalisen median tekijöihin


Auditoinnin osa-alueet, hakukoneoptimointi verkkokaupassa

1. Sisältö

Analysoidaan miten hyvin sisältösi on rakennettu ja miten hyvin käytät avainsanoja. Sisällön osalta tutkitaan mm. seuraavaa:

 • Onko Title-otsikko oikean pituinen? (suositus 55 merkkiä)
 • Meta description on kuvaileva sisältöön nähden
 • Sivulla on riittävästi sisältöä, kuitenkin minimissään 300 merkkiä
 • Sivulla käytetyt kuvat on nimetty avainsanojen mukaisesti ja niissä on käytetty alternative text (alt) kenttää.

2. Tekninen hakukoneoptimointi

Analysoidaan miten hyvin sivusi indeksoituvat, miten nopeasti sivut latautuvat ja kuinka hakukoneystävällinen verkkokauppa-alustasi on:

 • Onko verkkokaupasta tehty XML-pohjainen sivukartta?
 • Onko sivustossa käytetty rich snippet -ominaisuuksia?
 • Latautuuko verkkokauppasi sivut alle 1,4 sekunnissa, joka on Googlen suositus?

3. Ulkoiset tekijät 

Analysoidaan kaikki ulkoiset tekijät, jotka vaikuttavat sivun hakukonesijoitukseen, mukaan lukien linkkien laatu, linkkien määrä, lainaukset ja brändin arvo. Kenties tärkein osa hakukoneoptimoinnista on juurikin ulkoiset tekijät ja niiden parantaminen.

4. Sosiaalinen media

Analysoidaan avaintekijät, joiden on tunnettu vaikuttavan hakukonenäkyvyyteen ja kävijämääriin, kuten sosiaalisen median näkyvyys ja kattavuus, sekä maininnat ja sitoutuneisuus. Sosiaalisella medialla ei ole niin suurta vaikutusta hakukoneoptimointiin kuin aiemmin on luultu, mutta joitain vaikutuksia kokonaisuuteen sillä kuitenkin on.

Mistä auditointi?


Mikään ei voi korvata ammattilaisen tekemää auditointia. Oikean ammattilaisen tunnistat siitä, että hänellä on useamman vuoden kokemus hakukoneoptimoinnista ja esimerkkejä hiljattain tehdyistä auditoinneista.

Vinkkejä

Verkosta on mahdollista löytää erilaisia hyödyllisiä tarkastuslistoja ja työkaluja. Niistä yksi on esimerkiksi WooRank. Woorankiin voit syöttää ilmaiseksi sivustosi ja saat heti listan hakukonenäkyvyytesi parannusehdotuksista.

Voit myös ottaa maksullisia työkaluja käyttöön. Näistä yksi on Moz, jota monet ammattilaiset käyttävät ja suosivat.

Työkaluista on apua, mutta niitä käytettäessä kannattaa pitää mielessä se, että hakukoneoptimointi muuttuu nopeammin kuin työkalut ehtivät päivittyä. 
Lopuksi, muista että hakukoneoptimoinnin auditointi antaa vasta suositukset siitä mitä kannattaisi parantaa, mutta suositusten käyttöön saattaminen edellyttää niiden toteuttamista käytännössä.Kirjoittaja:

Tatu Patronen, Super COO, Super AnalyticsTatu Patronen - Super Analytics vieraskirjailee Paytrailin blogissa

Tatu on Super Analyticsin hakukoneoptimoinnin pääauditoija. Tatulla on yli 5 vuoden kokemus hakukoneoptimoinnista.

Lataa opas verkkokaupan kehittämisestä

Ebook3-kansiMikäli verkkokaupan kehitys kiinnostaa laajemmin, lataa ja lue ilmainen oppaamme Seuraa, analysoi, kehitä - menestyvän verkkokaupan kehitystyö.

 

 Lataa nyt

 

paytrail-icon Yleinen