Jakelu- ja logistiikkayhtiö Postilla on kattava näkymä suomalaisten kuluttajien verkko-ostamiseen ja sen trendeihin. Postin verkkokauppapalveluista vastaava Kaj Kulp avasi verkkokaupan näkymiä sekä Paytrailin Verkkokauppa Suomessa 2024 -raportissa että tuoreessa webinaarissamme.
Verkkokaupan pakettimäärät hieman korkeampia kuin viime vuonna
Vuoden 2024 aikana verkkokauppa on hakenut tasapainoa pandemiavuosien räjähdysmäisen kasvun sekä sitä seuranneiden haastavampien talousvuosien jälkeen. Nyt markkinassa näyttäisi vihdoin olevan positiivisia signaaleja.
Kulp kertoi webinaarissamme Postin Verkkokauppamittarin tuloksista, joiden perusteella vaikuttaa, että pakettimäärät ovat nyt hieman korkeampia kuin viime vuonna. Tulokset selventävät erityisesti tavarakaupan tilannetta.
”Pakettimäärissä näkyy tällä hetkellä nousevaa käyrää. Syyskuun 2024 indeksiluvussa on raju pomppu positiiviseen suuntaan, mutta toki lukuihin kannattaa suhtautua vielä varovasti.”
Koko 2020-luku on ollut yllätyksellinen niin politiikassa, taloudessa kuin verkkokaupassakin.
”Maalis-huhtikuussa 2020 nähtiin odottamaton, äkillisistä koronarajoitustoimista johtunut verkko-ostamisen jyrkkä kasvu, jonka myötä myös vuoden 2020 Black Week oli vilkas.”
Poikkeuksellisen vilkkaiden ostokuukausien jälkeen pakettimäärissä on nähty laskevaa trendiä, kun ostaminen palautui pandemiarajoituksia edeltäneelle trendiviivalle. Ukrainan sota ja sitä seurannut inflaatio kiihdyttivät osaltaan laskusuhdannetta, mutta nyt vaikuttaisi siltä, että suunta on kääntymässä.
”Uskon, että olemme vihdoin kasvavassa markkinassa. Tuleva loppuvuoden sesonki on bisnekselle todella merkittävä ajanhetki, joten onkin mielenkiintoista nähdä, miten tilanne kehittyy.”
➡️ Katso lisää näkemyksiä taloustilanteesta webinaaritallenteesta »
Apteekkituotteet ja kosmetiikka kasvoivat nopeimmin
Vuosien 2023 ja 2024 ostokäyttäytymistä verratessa hahmottuu joitakin kiinnostavia kuluttajakäyttäytymisen ilmiöitä. Suurinta kasvua on nähty apteekkituotteiden ja kosmetiikan verkkokaupassa, joissa kasvua on ollut jopa 32 prosenttia.
”Kosmetiikkaa on melko helppo ostaa verkosta. Hankinnat eivät ole kovin kalliita ja niistä saa ostamisen iloa.”
Sen sijaan kuluttajaelektroniikan ja lemmikkieläintarvikkeiden kauppa on takunnut.
”Elektroniikan vaisu tulos voi kieliä siitä, että kuluttajien luottamus talouteen on ollut toistaiseksi heikko.”
Paytrailin tuoreessa Verkkokauppa Suomessa 2024 -raportissa Kulp arvioi, että verkkokauppamarkkinassa on tällä hetkellä edelleen ristiriitaisia kehityskulkuja, kun osalla toimialoista näkyy piristymistä, mutta osa toimialoista vielä laahaa. Silti pohjavire näyttäisi varovaisen positiiviselta.
”Ihmisillä on edelleen halu shoppailla, mutta rahaa voi olla käytössä vähemmän."
Nopeus ja helppous kiinnostavat toimituksissa
Eri ikäluokkien ostokäyttäytymistä tarkasteltaessa löytyy mielenkiintoisia eroavaisuuksia kulutustottumuksissa. Suosituinta verkko-ostaminen on työikäisten, erityisesti 30–39-vuotiaiden sekä 40–49-vuotiaiden joukossa.
Toinen ikäluokkien välinen ero hahmottuu kuljetusvalinnoissa. Nuoret, parikymppiset ostajat suosivat noutopisteestä haettavaa postipakettia, mutta mitä vanhemmasta ostajasta on kyse, sitä suurempi on kotiinkuljetuksen suosio.
”Yli 80-vuotiaiden tilauksista jo 29 % on kotiinkuljetuksia.”
Yleisellä tasolla suomalaiset ovat pakettiautomaattikansaa, ja poikkeavat siten monista muista eurooppalaisista.
”Jopa 65 % kuluttajista vastaa noutavansa pakettinsa mieluiten pakettiautomaatista. Tämä on kansainvälisellä tasolla poikkeavaa, ja ilmiö näkyy tässä laajuudessa ainoastaan Suomessa ja Virossa.”
Kuluttajien tarpeet toimituksille ovat erilaisia, ja vaihtelevat myös ostostyypeittäin. Joskus haetaan nopeutta, joskus helppoutta ja joskus taas edullisuutta. Lauantaitoimituksia suosivat erityisesti kuluttajat, joille nopeus on pääkriteeri.
”Kotimaisessa verkkokaupassa 3–4 arkipäivää näyttäisi olevan kuluttajien kipuraja toimitusajalle", Kulp kiteyttää suomalaisten odotukset kotimaisten verkkokauppojen toimitusajoille.
Mitä muita trendejä kotimaisessa verkkokaupassa ja kuluttajien ostokäyttäytymisessä näkyy vuonna 2024? Tutustu Verkkokauppa Suomessa 2024 -raporttiin sekä katso webinaaritallenne, jossa Kaj Kulp ja Paytrailin Joni Rautanen keskustelevat verkkokaupan ajankohtaisista ilmiöistä.