Paytrail

Vertailusivut verkkokaupan markkinointikanavana

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 21.4.2016

paytrail-vertailusivustot-verkkokaupan-markkinointikanavana.jpg

Kuluttajat vierailevat ahkeasti internetin eri vertailusivuilla ennen ostopäätöksen tekoa. Mitä verkkokauppiaan kannattaa tietää vertailusivustoista ja miten omalle verkkokaupalle valitaan juuri oikea?

Suuri määrä tietoa helposti saatavilla

Suomalaiset hyödyntävät tehokkaasti verkossa saatavaa tietoa verkkoshoppailun ohessa. Tästä kertoo muun muassa Taloustutkimuksen ja Celectuksen teettämä selvitys, jonka mukaan 83% suomalaisista kuluttajista hakee tietoa verkosta ennen ostopäätöksen tekoa.

Tieto mahdollistaa toki rationaalisemman kuluttamisen, mutta suuri määrä palveluntarjoajia usein vaikeuttaa ostopäätöksen tekemistä. Kuluttajat hakeutuvatkin helposti erilaisille vertailusivuille etsimään tietoa markkinoilla olevista tuotteista tai palveluista. Tästä syystä erilaisten vertailusivustojen määrä on viime vuosien aikana kasvanut. 

Esimerkiksi lento- ja hotellivaraukset tyypillisesti tehdään juuri vertailusivujen kautta, sillä vertailusivuilla on suuri määrä tietoa helposti saatavilla. Tiedon keskittäminen on myös laajentunut muillekin palvelualoille.  Näistä hyviä esimerkkejä ovat:

Esimerkeissä esitetyt palvelut ovat vertailusivustoja tai jakelukanavia, joiden kautta kuluttaja voi etsiä markkinoilla olevia tuotteita tai palveluita. Yhteistä sivustoille on se, että he ovat tuoneet kuluttajille suuren määrän tietoa helposti luettavaan muotoon.

Tavoittaa tuhansia kuluttajia kuukausittain

Muuttunut toimintaympäristö vaikuttaa merkittävästi verkkokauppojen kykyyn haalia uusia asiakkaita. Kiristynyt kilpailutilanne vaikuttaa vertailusivustojen suosioon, sillä mitä kattavampi on tarjonta markkinoilla, sitä suurempi merkitys on vertailulla.

Suosittujen vertailusivujen kautta voidaan tavoittaa jopa kymmeniä tuhansia kävijöitä kuukaudessa. Kuluttajat etsivät vaihtoehtoja vertailusivujen kaltaisten palveluiden kautta, sillä laaja tarjonta on vaikeuttanut ostopäätöksen tekoa.

Markkinointikanavana vertailusivut ovat edullinen vaihtoehto, sillä yritykset tyypillisesti maksavat vain kävijöistä, jotka ovat vertailusivujen kautta päätyneet käyttämään verkkokaupan palveluita. Tästä syystä riskit vertailusivustoon liittymisessä ovat pienet.

Voidaan myös ajatella, että jokainen vertailusivun kävijä on potentiaalinen asiakas verkkokaupalle, sillä vertailusivuille hakeutuvat kävijät ovat usein ostoaikeissa. Tästä syystä vertailusivut ovat tehokas markkinointikanava.

Markkinapotentiaali ja laatutekijät avainasemassa

Vertailusivun valinnassa on syytä kiinnittää huomiota sekä sivuston markkinapotentiaaliin että laatutekijöihin.  

Vertailusivun markkinapotentiaalia voidaan arvioida sivuston kävijämäärien avulla, joka onnistuu esimerkiksi SimilarWebin avulla. Tämä työkalu näyttää, kuinka paljon vertailusivulla on ollut kävijöitä viimeisen kuukauden aikana, mihin liikenne on kuukausien aikana kehittynyt ja mikä on sivuston “Bounce Rate”, joka tarkoittaa, kuinka monta prosenttia kävijöistä sulkee sivun saman tien. 

Tärkeää on myös huomioida, miten sivuston liikenne on muuttunut pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi tasainen lasku kävijämäärissä voi kertoa siitä, että vertailusivu on menettämässä markkina-asemiaan. Yksi syy tähän voi olla uuden kilpailijan esiintulo, joka pystyy tarjoamaan parempaa palvelua kuin kilpailijansa.

Verkkokaupan kannattaa myös seurata vertailusivun Bounce Ratea. Jos Bounce Rate on korkea, tarkoittaa se sitä, että kävijät eivät oikeasti vertaile tuotteita. Syitä voi tähän olla monia, esimerkiksi hitaasti latautuva vertailusivu saa käyttäjän turhautumaan ja sulkemaan sivun.

Markkinapotentiaalin lisäksi, vertailuun hakeutuvan yrityksen on tärkeää arvioida myös vertailusivun laatutekijöitä. Laatutekijät määrittävät, tuoko vertailusivusto yritykselle lisäarvoa vai ei. Vertailusivun laatutekijöitä voidaan arvioida seuraavan laatumatriisin avulla:

vertailusivu.png

Laadukas vertailusivusto täyttää kaikki matriisissa olevat kriteerit. Jos yhdessäkin laatutekijässä on puutteita, ei vertailusivusto ole kuluttajan kannalta järkevä vaihtoehto. Tällöin yrityksenkään ei kannata hakeutua kyseiseen vertailuun.

Hakeutuminen vertailusivustoon - 6 vinkkiä

Ennen kuin verkkokauppa päättää hakeutua mukaan vertailusivustoon, on tärkeää ottaa huomioon nämä seikat:

  1. Selvitä vertailusivun markkinapotentiaali. Onko sivuilla kävijöitä? Kuinka kauan kävijät viipyvät vertailusivuilla? Jos kävijämäärät ovat laskussa tai kävijät eivät aktiivisesti vertaile tuotteita, kannattaa miettiä, onko tämä vertailusivu oikea markkinointikanava.
  2. Ota selvää potentiaalisesta vertailusivusta. Onko vertailusivu puolueeton? Vaikuttaako sivuston ansaintalogiikka vertailtaviin tuloksiin? Vertailusivustot voivat esimerkiksi jättää hakutuloksista pois tuotteita tai palveluita, jotka eivät tuota liikevaihtoa vertailusivustolle. Kannattaa muistaa, että huonot vertailusivut vaikuttavat myös verkkokaupan maineeseen.
  3. Tee verkkokaupastasi vertailukelpoinen. Löytyykö verkkokaupan tuotteista tarpeelliset tiedot? Täyttääkö sivustosi verkkokaupan standardit? Etenkin uusien verkkokauppojen on pystyttävä tarjoamaan luvattu palvelun laatu, sillä pahimmassa tapauksessa verkkokauppa siirretään pois vertailusta.
  4. Edellyttääkö vertailusivu verkkokaupalta toimenpiteitä vai hoituuko palvelun tai tuotteen tilaus suoraan vertailusivulta? Vertailusivut voivat ohjata asiakkaita suoraan verkkokauppaan, jolloin monimutkaisella käyttöliittymällä voi verkkokauppa menettää potentiaalisen asiakkaan. Käyttäjät odottavat verkkokaupoilta sujuvaa kaupankäyntiä, jolloin esimerkiksi ylimääräiset ostovaiheet turhauttavat asiakkaita niin, että he siirtyvät käyttämään kilpailevaa palvelua.
  5. Paranna verkkokaupan asemaa vertailussa. On järkevää miettiä, kannattaako tarjota jotain tiettyä tuotetta tai palvelua halvemmalla kuin kilpailijat, sillä tämä ohjaa liikennettä verkkokaupan sivuille. Jos verkkokauppa on hyvin rakennettu, käyttäjät haluavat ostaa muita tuotteita, jotka liittyvät esimerkiksi vertailusivuston alennettuun tuotteeseen.
  6. Puuttuuko markkinoilta oman alan vertailusivusto? Toisiko vertailusivusto kuluttajille lisäarvoa? Harkitse siis oman vertailusivuston perustamista. Vertailusivuston perustaminen voi olla järkevä vaihtoehto, jos toimialalla on monia palveluntarjoajia tai kuluttajan ostopäätökseen tarvitaan suuri määrä tietoa.

Kirjoittaja

Lauri_Timgren.jpegLauri Timgren
Rahoitusasiantuntija,
VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja

Kirjoittaja on VertaaEnsin.fi-palvelun perustaja ja toimitusjohtaja, jolla on kymmenen vuoden kokemus rahoitusalalta. Lauri haluaa auttaa suomalaisia kuluttajia järkevämpään rahankäyttöön ja valitsemaan elämäntilanteeseen sopivan rahoitustuotteen. 

Muita artikkeleita verkkokaupan markkinoinnista

101 tapaa tehdä videomarkkinointia verkkokaupassa - katso esimerkit

Mitä on verkkokaupan visuaalinen markkinointi?

Miten verkkokauppa voi lisätä sosiaalista myyntiä?

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi