Paytrail

Viherpeukalot on luonut toistuvasti nahkansa liiketoimintaympäristön muuttuessa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 29.4.2019

Kun monet puutarhamyymälät ja alan yritykset ovat joutuneet lopettamaan toimintansa, -79 perustettu Viherpeukalot vain porskuttaa. Toiminta on uudistettu rohkeasti monta kertaa, ja tässä piileekin Viherpeukaloiden toimitusjohtajan Jari Heinosen mukaan yrityksen menestyksen salaisuus: "Me ollaan muututtu ihan täysin, kauppapuutarhasta verkkokaupaksi ja välissä on ollut kukkakauppaa, tukkumyyntiä, vientiä ulkomaille ja vaikka mitä. Yritys olisi mennyt nurin monta kertaa ilman rohkeita muutoksia."

Tuontisuojien poistuminen ja EU ajoivat muutoksiin

Ainut varma on muutos. Ja vuosien 1979 ja 2019 väliin niitä on mahtunut monta. Kirjan Who moved my cheese -teeman mukaisesti muutokseen voi jäädä päivittelemään, tai sitten voi seurata aikaa ja sopeutua. Viherpeukalot on valinnut jälkimmäisen tien.

Jari nostaa esille kaksi isoa käännekohtaa, jotka ovat ajaneet Viherpeukalot seuraavaan vaiheeseen: "Kun mentiin EU:hun ja kun tullit ja muut tuontisuojat poistuivat, niin toiminta alkoi olla kannattamatonta Suomessa. Myöskin alkutuotannon tuleminen arvonlisäveron piiriin samaan aikaan tappoi pikkuhiljaa puutarhoja pois tästä maasta, sillä arvonlisäveron osuutta oli vaikea siirtää hintoihin. Näistä syistä me lopetettiin viljely ja tukkukauppa, ja myytiin kukkakaupat 1990-luvun puolivälissä."

viherpeukalot-verkkokauppa-paytrail2

Etäkauppa alkoi yhteistyönä aikakauslehtien kanssa sekä katalogimyyntinä

viherpeukalot-kuvasto"1987 aloitimme yhteistyön aikakauslehtien kanssa ja he tekivät meistä toimituksellisia juttuja, joissa mainittiin, että meiltä voi tilata tuotteita. Samalla möimme lehtien kautta liljojen sipuleita ja pian möimmekin 3 miljoonaa liljan sipulia vuodessa." Viherpeukalot kerrytti vauhdilla asiakasrekisteriään ja -95 matkaan lähti ensimmäinen kuvasto.

Verkkokauppa perustettiin puutarhamyymälän tueksi vuonna 1997 "Siihen aikaan se oli kallis projekti ja sen osuus kaikesta myynnistä oli aluksi vain 1 %." Osuus kasvoi Jarin mukaan jonkin aikaa hitaasti, vain prosenttiyksikön vuodessa, mutta 2005 kasvu oli jo kovempi ja tällä hetkellä yli tuhannen tuotteen verkkokaupan osuus kaikesta myynnistä on jo 85 %.

Katalogi on Viherpeukaloille edelleen erittäin tärkeä: "Jakeluun lähtee tällä hetkellä 1,5 miljoonaa kuvastoa kaksi kertaa vuodessa, ja se laukaisee aina sesongin." Kuvastojen lisäksi Viherpeukalot hyödyntää markkinoinnissaan mm. sähköpostia, Google Ads:iä ja sosiaalista mediaa.



Isoja satsauksia IT-puolelle

Viherpeukalot tekee koko ajan pientä kehitystä, mutta nyt he ovat tehneet isoja investointeja IT-puolelle: "Koko verkkokauppa uusittiin, ja siinä oli paljon ongelmia. Olimme saavuttaneet erittäin hyvän näkyvyyden Googlessa 20 vuoden aikana, joten sen säilyttäminen oli haastavaa. Myynnissä tulikin notkahdus, kun vaihdoimme uuteen alustaan. Orgaaninen näkyvyys hakukoneissa onkin valtavan tärkeä asia!"

Toinen haaste oli sesonkiluonteisen bisneksen asettamat vaatimukset. "Toimintamme luonteen vuoksi alustaan tarvittiin paljon räätälöintejä. Verkkokaupan pitää esimerkiksi osata jakaa toimitus eri toimitusaikojen ja -erien mukaan." 

Ensi syksynä Viherpeukalot vielä koodaa ERP:n uusiksi.

Hittituotteet paras tapa kasvattaa myyntiä - ekologisuusbuumi näkyy valinnoissa

Viherpeukalot pyrkii hankkimaan joka sesonkiin hittituotteita. Niitä etsitään alan tapahtumista, matkoilta ja verkosta. "Me ollaan nichebisneksessä ja meidän leveysasteillamme menestyvien uutuuksien löytäminen on vaikeaa."

Jarin mukaan hyötykasvien suosio on vahvassa kasvussa, mikä voi olla yksi viite vahvasti nousussa olevasta ekologisuuden trendistä, Ruokaa halutaan tuottaa itse.

"Muista tuotteista erityisesti perennat ovat hyvä tuoteryhmä, mutta siitä hankala, että ne ovat monivuotisia. Meille yksivuotisten kasvien myyminen olisi kannattavinta, sillä niitä pitää ostaa joka vuosi."

Lue myös muita artikkeleita verkkokauppayrityksistä

Puhti.fi vei verikokeet verkkoon - mittaamisen ja hyvinvoinnin trendit vahvoja

1,8 miljoonaa tahkonneen Maxikarkin tavoite tuplata myynti 2019

Puuvirrat: maaseudulla hyvät mahdollisuudet verkkoliiketoimintaan

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita