Paytrail

Puuvirrat: maaseudulla hyvät mahdollisuudet verkkoliiketoimintaan

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 7.6.2018

Kimmo-Hynynen-puuvirrat-verkkokauppa-paytrail

Puuvirtojen perustaja Kimmo Hynynen on onnistunut luomaan kannattavaa liiketoimintaa maaseudulle maaseudun ehdoilla. ”Maaseudulla on mahdollisuuksia, todella edulliset kiinteistöt, edullinen käsitellä tavaraa ja muutkin kulut siedettävät. Puuvirtain tuotteet sopivat maaseudulle, mutta nopeiden toimitusten ja kohtuullisten toimituskulujen vuoksi sijainti voisi olla muuallakin. Puuvirtain asiakkaista noin puolet on maaseudulta ja Puuvirtain tuotteet sopivat tänne hyvin, mutta verkkokauppa aiheuttaa sen, että täällä voi myydä melkein mitä tahansa.”

Kimmo myy puuvirrat.fi-verkkokaupassaan kaikkea polttopuihin liittyvää: klapisäkkejä, suojapeitteitä, makkaratikkuja ja takkatuotteita: ”Myydään me polttopuitakin, mutta se on todella pieni osa liikevaihdosta. Niitä myydään pääasiassa, koska haluamme testata erilaisia säkkejä. Sitten niistä on helpompi kertoa asiakkaille.”

Ajatus yrittäjyydestä hautui pitkään – verkkokauppa itsestäänselvyys

”Tein polttopuita ja mietin, että mistä näitä saisi toisenlaisia tai eri mallisia. Seuraavaksi mietin polttopuihin liittyviä työtä helpottavia välineitä. Siitä idea lähti muodostumaan.” Kimmo haudutteli ideaa pitkään. Sekä verkkokauppa että yrittäjyys kiinnostivat häntä vahvasti. ”Yritystä ei voi perustaa niin, että alkaa vähän myymään jotain ja ajattelee saavansa siitä hirveät rahat. Yrittäjyyteen pitää olla vahva mielenkiinto.”

2014 vuoden alussa Kimmo perusti verkkokaupan. Kiinteää myymälää ei ole edelleenkään, koska kulut olisivat turhan
suuret. ”Verkkokauppa on siitä hyvä, että pienikin toimija voi pärjätä markkinoilla. Tällä hetkellä minulla on yksi  osa-aikainen työntekijä.”

Vain asiakkaan ajatuksilla on merkitystä

Kimmo kertoo, että vuosi jaetaan Puuvirrat-verkkokaupassa neljään osaan: keväällä myydään pääasiassa polttopuuntekijöille klapisäkkejä, kesällä mökkiläisille heille oleellisia tarvikkeita, syksyllä mm. suojapeitteitä ja talvella takkatarvikkeita.

Pientoimijakin pystyy maahantuonnilla ja järkevillä ostoilla myymään tuotteita kilpailukykyisillä hinnoilla. Hintatasoa ajatellen Kimmo haluaa tarjota sekä huippulaadukkaita, että hiukan edullisempia, mutta saman tyyppisiä tuotteita. ”Eri näköisille ostajille on tarjottava vaihtoehtoja. Mulla on ajatuksena tuotteista ja verkkokaupasta, että sillä ei oo mitään väliä, mitä minä ajattelen, vaan sillä on väliä mitä asiakas ajattelee”.

Kasvun myötä haasteina varastotilat ja ajankäyttö

Kimmon lähestymistapa asiakkaan keskiöön nostamisessa toimii. Puuvirrat on moninkertaistanut liikevaihtoaan vuosi vuodelta ja tavoitteet ovat tälle vuodelle vieläkin suuremmat. ”En minäkään olisi koskaan uskonut ihan tällaiseen kasvuun, mutta nyt on tavoitteena kasvaa edelleen aivan oleellisesti”, Kimmo toteaa.

”Myynti on kasvanut niin paljon, että varastotilojen kanssa alkaa olla ongelmia.” Tällä hetkellä Puuvirrat hyödyntää isoa merikonttia, ulkovarastoa ja hallia, mutta tarve suuremmille tiloille on selkeä.

Toinen haaste on ajankäyttö. Kimmon aika menee paljolti yrityksen pyörittämiseen ja asiakkaista huolehtimiseen. Hänen ajatuksenaan on, että kaikki asiakkaat tulee palvella ja kaikkiin viesteihin vastata, olipa kysymys millainen hyvänsä. Jokainen voi olla vaikka kuinka iso ostaja joskus.

Yrityksen ja tuotteiden kehittämiseen Kimmo kuitenkin tarvitsisi enemmän aikaa: ”Mulla on montakin ideaa paperilla. Ne ei vaadi muuta kuin lisäselvitystä ja tekemistä. Tarvitaan prototyyppi, sen kokeilut ja tuotannon kilpailuttaminen ja tuotanto.”

Asiakkaan päivän pelastaminen parasta yrittäjyydessä

”Parasta verkkokauppayrittäjyydessä on, kun saa asiakkaan yllätettyä iloisesti, ja se kun he kiittävät siitä.” Kimmo kertoo tapauksesta jossa asiakas tilasi Rovaniemen lähettyville tuotteet iltapäivällä kello kahden aikaan. Kolmen aikaan lähetys meni Tampereelle ja jo aamulla Rovaniemelle. Tilaus oli siis perillä alle vuorokaudessa. Ilahtunut asiakas kiitteli, että Puuvirroilla on Suomen nopein toimitus.

Toinen erityisesti mieleen jäänyt tapaus Kimmolle on, kun liiterin pystyttämisessä asiakkaalle oli tullut ongelmia, ja Kimmo sai kerrottua ohjeet ja ostaja oli ikionnellinen.

Maaseudulla vielä paljon potentiaalia verkkoliiketoiminnassa

”Suomessa ja pienillä paikkakunnilla tuskaillaan työllisyyden kanssa. Kuitenkin meillekin monet ajavat lähipaikkakunnilta hakemaan tavaraa ja koko Suomesta tilataan meiltä. Maaseudulla on edelleen paljon potentiaalia”, Kimmo pohtii. ”Jos saataisiin tämän kokoisia yrityksiä rakennettua Suomeen ja maaseudulle, niin sillä voisi olla isot vaikutukset työllistämiseen ja valtion verotuloihin.”

”Kaikille verkkokauppayrittäjyys ei sovi, mutta se on yksi alue, jossa olisi mahdollisuuksia ja sitä pitäisi tukea. Virroilla onkin tuettu. Olen saanut verkkokaupan perustamiseen alussa pienen rahallisen tuen sekä tietoa siitä mitä kannattaisi tehdä, mistä voi hakea tukea ja mistä saisi toimitiloja. Ilman tuota tukea olisi ollut paljon vaikeampaa.”

Muita kiinnostavia tarinoita verkkokauppayrityksistä

Korkeasaari myy 20 % lipuista verkossa

Papu Designin kasvun salaisuus rohkeus ja ihmiset

The Ten Essentials - palvelevalla verkkokauppakonseptilla tuotetulvaa ja kertakäyttökulttuuria vastaan

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi