Paytrail

Papu Designin kasvun salaisuus rohkeus ja ihmiset

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 23.2.2018

hr_ja_anna-papu-design.jpgPapu Design on tähdännyt alusta saakka korkealle. Liikevaihto on tuplattu vuosittain, joten kasvu on ollut kovaa. Mutta miten tässä on onnistuttu?

Papu syntyi sähköiseen maailmaan

Papu Design syntyi sähköiseen maailmaan. ”Meillä ei ole muuta fyysistä kuin tuotteet”, kertoo Jussi Kurkela, Papu Designin toimitusjohtaja. Hänen vaimonsa Anna Kurkela perusti Papun toiminimellä 2012 ja ensimmäisiä tuotteita pakkailtiin olohuoneen nurkasta maailmalle.

Mukaan tuli heti alussa myös Hanna-Riikka Heikkilä, joka piirtää Papun printit edelleen. ”Me osuttiin silloin hyvän saumaan. Lastenvaatebuumi oli kova Suomessa. Sen lisäksi Hanna-Riikalla oli hyvä tuntuma blogimaailmaan, joten me pääsimme heti näkymään myös siellä.”

papu-design-paytrail22.jpg

Konsultti tuplasi tavoitteet

Papulle tuli positiivisena yllätyksenä se, miten ihmiset ja ulkomaiset jälleenmyyjät löysivät heidät vaikka kaikki materiaali oli suomeksi. ”2013 huomasimme, että kysyntä kasvaa ihan tosissaan. Silloin saimme konsultin sparraamaan meitä.”

Kovista tavoitteista huolimatta, konsultti näki Papu Designissa vielä enemmän potentiaalia: ”Vaikka Anna on aina osannut ajatella isosti, konsultti toi peliin vielä kokemusta ja tuplasi tavoitteet. Pääsimme niihin.”

2014 Papu Design muutettiin Oy:ksi ja silloin palkattiin myös ensimmäiset työntekijät ja lähdettiin ulkomaisille messuille esittelemään tuotteita. Tuolloin Jussi huomasi tekevänsä enemmän töitä Annalle, kuin omalle yritykselleen, ja siirtyi Papuun kokopäiväisesti.

Rahoitusta kasvuun kanta-asiakasohjelman avulla

Yritykselle tarvittiin pääomaa heidän saamiensa julkisten rahoitusten lisäksi. Jussi ja Anna kiertelivät 2015 sijoittajia ja sijoitustapahtumia. Aika pian selvisi, että tyypillinen enkelisijoittaja on keski-ikäinen mies, jonka tausta on teknologiapuolelta, eivätkä he lämmenneet Papu Designille. ”Ruotsissa ja Tanskassa on vahvempi perinne sille, että design nousee kansainväliseksi liiketoiminnaksi ja sijoittajatkin ovat helpommin mukana. Suomessa tätä ei muutamaa jo vanhempaa poikkeusta, kuten Iittalaa tai Marimekkoa lukuunottamatta ole.” Siksi he lähtivät testaamaan joukkorahoitusta.

”Loimme eräänlaisen kanta-asiakasohjelma, johon pääsi ostamalla osakkeita. Ensimmäisellä kierroksella 2015 keräsimme 147 uutta osakkeen omistajaa ja 117000 €. Näiden avulla saimme pidettyä kasvua yllä.” Jussi toteaa. ”Samalla asiakkaat sitoutettiin vahvasti brändiin ja yritykseen.”

Ensimmäisellä kierroksella ihmiset lähtivät Jussin mukaan osakkaiksi myös tukemisen vuoksi, toisella kierroksella pystyttiin jo näyttämään, että sijoituksesta saa hyvän tuoton.

Kasvun salaisuus ”on tehty tätä ihmisten kanssa”

anna-ja-minni-papu-design-paytrail.jpgPapu Designin myynti kasvaa myös kotimaassa, mutta todellinen kasvu tulee kansainvälisestä myynnistä. ”Meillä on New Yorkin ympärillä asiakaskuntaa, samoin Japanissa. Uskomme, että meistä kasvaa 5-10 vuoden aikana maailmanlaajuisesti tunnettu brändi.”

Jussi kertoo, että kasvu on ollut niin nopeaa ja kysyntävetoista, että tarkkaa suunnitelmaa ei ole ollut, mutta iso kuva kyllä. ”Stepit tällä matkalla ovat viime vuoteen asti olleet enemmän reagointia.” Papu on ollut pitkin matkaa rohkea ja uskonut kysyntään. ”Olemme uskaltaneet palkata työntekijöitä, vaikka kassassa ei ole monen kuukauden palkkoja.”

2016 Papulle rakennettiin ammattimainen hallitus, johon saatiin mukaan huippuosamista. ”Kyllä se niin on, että ihmisten ja osaamisen kautta me on saatu homma pyörimään.”

 

Papu Designin Jussi Kurkelan terveiset muille suomalaisille verkkokauppiaille

”Meillä alkaa olla osaamista, mutta myynti on edelleen aika kotimaavetoista. Nyt pitäisi saada myynti ulkomaille toimimaan. Kun joku sen oppii ja pystyy neuvomaan muita niin siihen kyllä pystytään. Kannustaisinkin kaikkia yhteistyöhön ja tiedon ja verkostojen jakamiseen. Ei tarvitse aina ajatella, että tuo on kilpailija, enkä tee yhteistyötä.”

 

Lue inspiroivia tarinoita verkkokauppayrittäjyydestä

Fitverstas - yhden hengen yrityksestä maan laajuiseksi franchising-bisnekseksi

Lumingerien verkkokauppa hallitsee hakukonetuloksia

Eläkkeelle siirtymisen sijaan Raija vie matkailuyrityksen verkkoon

The Ten Essentials - palvelevalla verkkokauppakonseptilla tuotetulvaa ja kertakäyttökulttuuria vastaan

Taffer - tubettamalla verkkomyynti nollasta sataan

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi