Paytrail

Fitverstas - Yhden hengen yrityksestä maanlaajuiseksi franchising-bisnekseksi

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 16.11.2017

15 vuotta lajivalmentamisen ja tuomaroinnin parissa toiminut Emmi Salo hankki ammattikorkeakoulusta itselleen lisäkoulutusta ja haaveili urasta valmentajana liikunta-alalla. 2014 hän perusti osana opinnäytetyötään toiminimen, ja tarkoitus oli toimia valmentajana Keski-Pohjanmaan alueella. Pian mukaan halusi kuitenkin muitakin ihmisiä ja Emmi loi toiminnalleen franchising-mallin. Syntyi Fitverstas. Mukaan tulivat myös nettituotteet ja liikevaihto on tuplattu tai triplattu joka vuosi. Mutta miten tällainen hurja kasvu tehtiin?

Nollabudjetilla stressitöntä kasvua

"Tiesin, mitä asiakkaani halusivat. Ennen yrityksen perustamista pidin kaverini kanssa Emmin ja Terhin treeniblogia, joka keräsi yli 2 miljoonaa kävijää. Minulla oli valmiina asiakkaat, jotka pyysivät minulta neuvoja ja treeniohjelmia. Siksi minua ei pelottanut lähteä yrittämään."

Sen lisäksi, että Emmi tiesi, mitä asiakkaat halusivat, hänen vahvuutensa oli tuotteistamisessa. Samaan aikaan, kun hän rakensi yritystään, saman alan palveluita nousi ja kaatui, vaikka takana oli isoakin rahoitusta. "Mä luulen, että auttoi, että mulla ei ole ollut mitään paineita. Aloitin ihan nollabudjetilla." Kasvu on tullut Emmille yllätyksenä:

"Mulla ei ollut mitään käsitystä, että tästä tulee näin suurta."

"Välillä työmäärä tuntuu suurelta. Minulla on hirveästi ideoita ja ajatuksia, mutta joudun hoitamaan myös yrityksen johtamisen, eikä aika tahdo riittää kaikkeen. Äitiyslomani ainut tavoite oli selvitä työtaakasta ja tuplata liikevaihto. Selvisin ja liikevaihto triplattiin." Emmi kertoo. Ei ihme, että hänet palkittiin marraskuussa alussa Kokkolan Vuoden nuorena yrittäjänä.

Yhteisöajattelu kantavana teemana

Emmille oli selvää alusta saakka, että hän haluaa luoda yhteisön, johon ihmiset todella haluavat kuulua. "On hienoa, että asiakkaat ovat pysyneet mukana, kun muutoksia on tehty. Olen aina osallistanut asiakkaita muutoksiin ja kehittänyt palvelua heidän avullaan."

Valmentajia osallistetaan tekemiseen ja myös asiakkaat ovat mukana paitsi palvelun kehityksessä, myös markkinoinnissa. "Meillä on somessa toimiva, asiakkaista koostuva 60 hengen PR-tiimi. Tiimiin haetaan vuosittain ja aina tuhannet ihmiset hakevat mukaan." PR-tiimi pääsee mukaan yhteisöön, saa osallistua palvelun kehitykseen, heitä palkitaan yhteistyökumppaneiden tuotteilla ja kutsutaan isoon yhteiseen vuositapahtumaan.

Yhteisöä vahvistetaankin Fitverstas kickoff -tapahtumalla, jossa on erilaisia jumppia, palkitaan vuoden PR, valmentaja ja positiivisin asiakas, ja tapahtuman kruunaa Fitverstas-gaala. Gaala on tänä vuonna 27.1. viihdekeskus Ilonassa Tampereella.

Keväällä 2017 oikea verkkokauppa auki

"Meillä oli aiemmin itse rakennettu kauppa, joka oli yhtä, kuin verkkosivu, jossa oli tilauslomake. Tämä malli toimi aikansa, mutta teetti valtavasti manuaalista työtä."

Keväällä 2017, kun tilausten määrä kasvoi hallitsemattomaksi manuaalisella mallilla, Fitverstas siirtyi varsinaiseen verkkokauppaan. Siirtymän aikaan itse tehty tilauslomake oli kiinni kaksi tuntia, ihmiset panikoivat, kun eivät päässeet tilaamaan.

"Oli hieno hetki, kun kauppa saatiin julki ja kirjauduin kauppiaspaneeliin. Kaikki olikin yhtäkkiä automatisoitua. Enää ei tarvinnut tehdä monia ennen normaaleja manuaalisia tehtäviä, kuten lähetellä laskuja. Mietin vain, miksi en tehnyt tätä aiemmin."

Nyt, puolessa vuodessa, uudella verkkokauppa-alustalla on myyty yli 100 000 euron edestä. "Räätälöidyt personal trainer -palvelut, koulutukset ja työhyvinvointipalvelut tulevat myös siirtymään verkkokauppaamme vielä loppuvuoden aikana, koska myynti on niin kätevää sen kautta."

Emmi-Salo-Fitverstas-2.jpg

Tulevaisuudessa kansainvälistymistä ja koulutusta

Emmi on saanut uskomattomia tuloksia aikaan pienessä ajassa, mutta menestyvien yrittäjien tavoin, hänen katseensa on tulevaisuudessa. "Olemme nähneet noin 1000 personal trainer -hakemusta ja olemme huomanneet, ettei osaamisen taso ole usein riittävä. Siksi käynnistämme yhdistetyn personal trainer ja liiketoimintaosaamisen koulutuksen pilotin."

"Sen lisäksi pyrimme kansainvälistämään toimintaamme. Ohjelmapaketteja käännätetään englanniksi ja saksaksi. Samalla kasvatamme valmentajatiimiämme."

Emmin Top 3 vinkit verkkokaupan suunnitteluun ja käynnistämiseen

  1. Selvitä mitä asiakkaat oikeasti haluavat.
  2. Jos myyt palvelua, tee tuotteistaminen viimeisen päälle.
  3. Mieti hinta sellaiseksi että hinta ja laatu kohtaavat.

New Call-to-action

Muita inspiroivia tarinoita verkkokaupan maailmasta

The Ten Essentials - palvelevalla verkkokauppakonseptilla tuotetulvaa ja kertakäyttökulttuuria vastaan

Taffer - tubettamalla verkkomyynti nollasta sataan

Lumingerien verkkokauppa hallitsee hakukonetuloksia

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi