Paytrail

Vuoden verkkokauppayrittäjä Ossi Salo: ”On tärkeää jakaa tietoa muille”

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 30.5.2024

Vuoden verkkokauppayrittäjänä kaikkien aikojen ensimmäisessä eCom Awards -gaalassa palkittu Vähänkäytetty.fi:n Ossi Salo ilahtui voitostaan. Aktiivisesti verkkokauppayhteisössä toiminut Salo on paitsi jakanut oppejaan muille kauppiaille, myös luotsannut käytettyjen vaatteiden verkkokauppaa yhtenä kiertotalousalan pioneereista. Haastattelimme Saloa voiton tiimoilta.

 

Logistiikkapäälliköstä verkkokauppayrittäjäksi

Salo aloitti työuransa verkkokaupan maailmassa vuonna 2011, kun hän alkoi hoitaa logistiikkaa oululaisen verkkokaupan palveluvarastolla. Salo sai hankittua asiakkuudeksi kansainvälisen verkkokauppajätti Grouponin, johon hänet napattiin lopulta logistiikkapäälliköksi.

”Se oli syväsukellus sekä verkkokauppaan että logistiikkahommiin”, Salo kertoo.

Vuonna 2013 Salon perheeseen syntyi lapsi, jonka vuoksi hänen vaimonsa alkoi ostella käytettyjä lastenvaatteita Torista ja Facebookin ryhmistä. Silloin kuluttajien välinen nettikauppa oli vielä lapsenkengissä, ja Salo kummasteli shoppailun ja toimitusten tehottomuutta: ostetun vaatteen postikulu saattoi olla itse vaatetta kalliimpi, ja yksittäisiä lähetyksiä piti jatkuvasti hakea noutopisteistä. ossi-salo-2

Logistiikan ammattilaisena Salo näki ongelmaan ratkaisun, ja syntyi Vähänkäytetyn liikeidea. Vähänkäytetty on käytettyjen vaatteiden verkkokauppa, josta ostajat voivat poimia ostoskoriinsa usean myyjän tuotteita ja saada ne kotiinsa yhdellä toimituksella.

Yritys näki päivänvalon vuonna 2014. Nykyään se on Suomen suosituin nettikirppari, jonka Suomen toimintaa pyöritetään Oulussa, Tampereella ja Helsingissä.

Logistisesti palvelu on saatavilla 13 Euroopan maassa, mutta suurempi läpimurto kansainvälisillä markkinoilla vaatii vielä toimenpiteitä. Haasteina ovat esimerkiksi kiristynyt kilpailu sekä erot hintatasossa maiden välillä.

”Harmittaa, että olemme viime vuosina panostaneet liian vähän ulkomaihin. Monelle suomalaiselle verkkokaupalle kasvu tulee paraikaa juuri kansainvälisestä kaupasta. Tällä hetkellä hiomme konseptiamme ulkomaita ajatellen.”

 

Pioneerina second hand -bisneksessä

Kymmenessä vuodessa sekä käytetyn tavaran nettimarkkina että kuluttajakäytös ovat muuttuneet merkittävästi. Vuonna 2014 käytettyjen vaatteiden ostaminen oli vielä melko uusi asia, mutta viime vuosina käytetyn ostamisesta on tullut yleisesti hyväksyttävämpää ja samalla markkinalle on tullut uusia pelureita, kuten liettualainen Vinted.

”Olemme nähneet evoluution, jossa kirppistely on muuttunut nolosta hyväksyttäväksi. Vielä vuonna 2014 saimme asiakkailta palautetta, että Vähänkäytetty.fi -merkinnät pakkausmateriaaleissamme koettiin kiusallisiksi.”

Vaikka vastuullisuudesta on puhuttu viime aikoina paljon, ja se on myös noteerattu useita kertoja yhdeksi verkkokaupan trendeistä, monelle kuluttajalle second hand on vain yksi ostokanava muiden joukossa. Ostoksia tehdään siksi, että niitä voidaan tehdä, ja monelle hinta on vastuullisuutta tärkeämpi ostokriteeri.

”Suuri osa second handin käyttäjistä Suomessa on samoja ihmisiä, jotka käyttävät myös pikamuotia. Osa saattaa jopa miettiä, että voi ostaa kirpparilta huolettomasti, koska se ei ylikuluta ja on siten tavallaan hyväksyttävämpää.”

Käytetyn tavaran suosion kasvu ja uusien suorien kilpailijoiden esiinnousu ovat olleet vain muutamia Vähänkäytetyn toimintaympäristöä muokanneista seikoista. Markkinaa ovat muuttaneet myös aggressiivisesti markkinoivat kiinalaiset halpakaupat sekä taloustilanne, joka on ohjannut kuluttajakäyttäytymistä entistä tarvelähtöisemmäksi ja hintatietoisemmaksi.

”Temu on häirinnyt markkinaa, ja Suomesta siellä voi olla jopa 3,5 miljoonaa sessiota kuukaudessa. Yleinen taloustilanne on ajanut siihen, että kuluttajat yrittävät löytää edullisempia vaihtoehtoja.”

 

Aktiivinen verkkokauppiasyhteisön jäsen ilahtui palkinnosta

Oman verkkokauppansa lisäksi Salo on työskennellyt aktiivisesti verkkokauppiasyhteisön eteen. Kaikki alkoi, kun hän törmäsi ensimmäisiin Leevi Parsaman vetämiin Business Finlandin kasvuohjelmiin. Niiden tiimoilta Salo ryhtyi puuhamieheksi Pohjois-Suomessa ja alkoi isännöidä paikallisia verkkokauppiasklubeja, joissa kauppiaat voivat jakaa tietoa ja oppia toisiltaan.

”Minulla oli valtava tiedonjano ja intohimo verkkokauppaan.”

Tiedonjano on ohjannut Salon sekä kehittämään jatkuvasti osaamistaan että auttamaan muita verkkokauppoja klubitoiminnan lisäksi webinaarien muodossa. Hän on tehnyt yhteistyötä myös Business Oulun kanssa, ja nyt verkkokauppaklubitoiminnassa Oulussa on mukana jopa 70 yritystä.

”On tärkeää, että ei vain itse opi jotain ja jätä sitä sisälleen, vaan jakaa tietoa muille. Se on koko Suomen talouden edistämistä, ja nautin siitä todella paljon.”

Tuoreen voiton lisäksi toinen osoitus kovasta työstä oli ehdokkuus ja toinen sija Paytrailin vuoden 2021 Verkkokauppavaikuttaja-äänestyksessä.

”Olin silloin jo todella otettu ehdokkuudesta. On kova juttu, että omaa työtä ja panosta on arvostettu, ja tämä voitto kruunasi sen. Neljästä pesäpallon SM-kullasta huolimatta Vuoden verkkokauppayrittäjä menee kaikkien palkintojen ykköseksi.”

Verkkokaupasta intohimon löytänyt Salo uskoo työskentelevänsä alalla myös isona – oli se sitten verkkokauppiaana olemista tai muiden auttamista ja konsultointia. Muille kauppiaille hän vinkkaa lopuksi vielä jatkuvan kehityksen tärkeydestä.

”Ala kehittyy jatkuvasti, joten koko ajan kannattaa opetella uutta ja kehittyä. Verkkokaupassa kaikki on mitattavissa, joten numerot ja kaupan data kannattaa ottaa työkaveriksi. Niistä saa kaikki vastaukset.”

Katso kaikki gaalassa palkitut »

paytrail-icon Verkkokauppavaikuttaja