Paytrail

Vastuullisuus ja saavutettavuus nostavat päätään vuoden 2022 verkkokauppatrendeissä

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 1.12.2021

Merkityksellisyyden ja pehmeiden arvojen näkökulmat tulevat jatkossa vaikuttamaan yhä enemmän kuluttajien ostopäätöksiin verkossa. Muun muassa vastuullisuus ja saavutettavuus ovat tärkeitä trendejä ensi vuonna, selviää Paytrailin vuosittaisesta Verkkokaupan Trendit -raportista.

Verkkokaupan asiantuntijoiden mukaan suomalaisia kuluttajia yhdistäväksi tekijäksi näyttäisi nousevan kestävä kehitys ja sen tukeminen. Omien kulutuspäätösten vaikutusten arviointi ohjaa erityisesti nuoremman ikäluokan valintoja verkkokauppaostoksilla.

- Vastuullisuudesta voi viimein puhua aitona trendinä, sillä nyt se on muuttumassa mielipiteistä ja sanoista teoiksi. Kyse ei enää ole vain viherpesuksi useimmiten jäävästä pintapuheesta tai hiilijalanjäljen viestinnästä, toteaa suomalaisen verkkokaupan kehittäjänä tunnettu Leevi Parsama raportissa.

Myös kiertotalouteen liittyvien toimintamallien ennustetaan yleistyvän verkkokaupassa lähivuosina. Kansainvälisistä jäteistä Zalando on jo avannut oman second hand kaupan perusliiketoimintansa rinnalle.

Suomessa hyvin tunnetun Tori.fi:n lisäksi tarjolle on tullut myös muita vahvasti kasvavia markkinapaikkoja, kuten käytettyjen vaatteiden välittämiseen keskittynyt Emmy.fi sekä Vähänkäytetty.fi.

Saavutettavuus ohjaa monien ostopäätöstä

Verkkokauppojen saavutettavuuden kehitystä vauhdittaa kesällä 2022 valmistuva esteettömyyslainsäädäntö. Uuden lain piiriin kuuluu julkisten palveluiden lisäksi pankit, vakuutusyhtiöt ja energiayritykset. Myös verkkokaupat voivat hyötyä lain myötä syntyneistä hyvistä käytännöistä. 

Saavutettavuus voi jatkossa olla verkkokaupalle myös tärkeä kilpailuetu. Jos verkkokauppaa ei ole suunniteltu ja toteutettu niin, että sieltä voi ostaa vaikkei näkisi ruutua tai pystyisi käyttämään hiirtä, tulee kauppa käännyttäneeksi näkö- tai toimintarajoitteiset tekemään ostoksensa toisaalle.

- Mobiilimaksutavat ja muut tietojen tallentamisen mahdollistavat ratkaisut ovat yleensä saavutettavimpia, kun ei tarvitse syöttää tietoja eri kenttiin. Sekä MobilePay että Apple Pay tukevat myös hyvin ruudunlukuohjelmia, kertoo raporttiin haastateltu saavutettavuusasiantuntija Tapio Haanperä.

Verkkokaupan trendit 2022 -raportin asiantuntijoina toimivat alan huippuasiantuntijat: Leevi Parsama, Nicolas Fogelholm, Kimi Timonen, Marko Manninen, Tapio Haanperä ja Joni Rautanen. 

Lue koko raportti verkkoversiona.

Paytrail:
Vuonna 2007 perustettu Paytrail on suurin suomalainen verkkomaksuyhtiö. Yrityksellä on noin 20 000 asiakasta, joiden verkkomaksuista se huolehtii. Lisäksi Paytrail vastaa myös Valtiokonttorin Suomi.fi-maksut palvelun verkkomaksuliikenteestä. Yritys on osa Netsiä ja se osti Checkout Finlandin huhtikuussa 2021.

paytrail-icon Mediatiedote