Paytrail

Ympäristöarvot ohjaavat kuluttajien valintoja - keinoja ympäristöystävällisempään verkkokaupankäyntiin

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 24.3.2021

Kun kulutus siirtyy vuosi vuodelta enemmän verkkoon, ovat verkkokauppiaat havainneet ympäristöystävällisten valintojen merkityksen niin pakkausmateriaaleissa, jakelijavalinnoissa kuin yhteistyökumppaneissa. Myös kuluttajien ostopäätökset pohjaavat koko ajan enemmän ympäristöarvojen päälle. Yhä useampi yritys rakentaakin liiketoimintansa ympäristöystävällisten arvojen pohjalle, ja omasta verkkokaupasta voi tehdä ympäristöä vähemmän kuormittavan monin eri keinoin.

SanFrancisco-3520Vaateteollisuus on yksi ympäristöä voimakkaasti kuormittavista teollisuudenaloista. Pelkästään Euroopassa kulutetaan 6 miljoonaa tonnia vaatteita joka vuosi. Tekstiiliala tuottaa kymmenen prosenttia kaikista globaaleista hiilidioksidipäästöistä, ja pelkästään Suomessa 60 miljoonaa kiloa tekstiili- ja kenkäjätettä päätyy polttojätteeksi joka vuosi.

Suomessa tekstiilien polttaminen jätteenä kielletään vuonna 2023. EU:n tavoite puolestaan on leikata hiilidioksidipäästöt 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

”Meidän on pakko keksiä keinoja, joilla kaikki tämä tekstiilijäte kierrätetään”, huomauttaa Emmy Clothing Companyn toimitusjohtaja Petra Luntiala.

Luntiala painottaa, että suurin potentiaali on tuotteen jälleenmyynnissä, koska myös kierrätys kuluttaa luonnonvaroja. Ihmiset ostavat enemmän pikamuotia – Luntialan mukaan sekä kauppias että kuluttaja voivat vaikuttaa siihen, myyvätkö ja hankkivatko he kestäviä tuotteita.

Emmy keskittyy kestäviin tuotebrändeihin

Emmyn koko liiketoiminta perustuu ympäristöystävällisyyteen; laadukkaita second hand -vaatteita, kenkiä ja asusteita myyvä verkkokauppa tarjoaa markkinapaikan, jossa myyjän ei tarvitse pohtia tuotteen arvoa. Kuluttajan ei puolestaan tarvitse huolehtia tuotteiden kunnosta tai aitoudesta; Emmyn asiantuntijat arvioivat tuotteiden aitouden, puhtauden ja sen, että tuote on ehjä. Emmystä ostetuilla tuotteilla on kahden viikon palautusoikeus, kuten normaalistikin verkkokaupan tuotteilla.

Emmy keskittyy verkkokaupassaan uudenveroisten tuotteiden myyntiin. Luntialan mukaan Emmyn vahvuus on siinä, että yritys tietää, miten tuotebrändit kestävät. Emmy on käsitellyt yli miljoona tuotetta ja yli 10 000 eri brändiä.

Yritys tietää, mitkä brändit kestävät ja mitkä eivät – asia, josta kuluttajan voi olla usein vaikea saada tietoa ja asia, joka voi olla verkkokaupalle erinomainen vahvuus – sekä ekoteko.

”Vaatteista tutkitaan keskimäärin ainoastaan valmistusprosessi ja sen kuormittavuus; onko tuote eettisesti valmistettu ja minkälaisista eri materiaaleista. Mutta sekä kuluttajalle että verkkokauppiaalle arvokasta tietoa on, onko tuote kestävä”, Luntiala arvioi.

Emmy kommunikoi myös yhteistyökumppaneilleen materiaalien ja mallistojen kestävyydestä. Tämä voi auttaa muotivalmistajia tekemään kestävämpiä valintoja.

Lahjoita, uusiokäytä ja pohdi palautusten polku

Emmy ottaa ympäristön huomioon myös jakelussa; logistiikkakumppanit tekevät ilmastopäästökompensaatioita. Ympäristö huomioidaan myös tuotteiden valinnassa. Kun asiakas lähettää tuotteen, joka ei merkkinsä puolesta – pääasiassa pikamuotimerkit – sovi Emmyn valikoimaan, Emmy lahjoittaa myyjän näin halutessa kyseiset vaatteet hyväntekeväisyyteen, muun muassa Hope Ry:lle ja Vailla Vakinaista Asuntoa Ry:lle. ”Meillä mitään ei mene hukkaan”, Luntiala sanoo.

Myyjien lähettämät pakkausmateriaalit hyödynnetään asiakaslähetyksissä, eli pakkausmateriaalit pääsevät uudelleen käyttöön. Muut Emmyn käyttämät pakkausmateriaalit on valmistettu kierrätysmuovista. Emmy tutkii myös yhdessä VTT:n kanssa merilevästä valmistetun pakkausmateriaalin sopivuutta.

”Meillä ei ole mitään prosessin kohtaa, jossa ei olisi mietitty ympäristötekijöitä.”

Emmy tekee yhteistyötä muotivalmistajien kanssa ja myy muutamien valmistajien mallikappaleita verkkokaupassaan. Näistä saatu tuotto menee suoraan Pelastakaa Lapset Ry:lle. Luntiala rohkaiseekin verkkokauppiaita pohtimaan, mitä tehdä malli- tai näytekappaleille.

”Ne voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä joko omassa verkkokaupassa taikka kolmansien osapuolten avulla. Verkkokaupan kannattaa myös perehtyä palautusten hallintaan, joka voi vähentää ympäristön kuormitusta.”

Pakkaukset kiertoon - RePack

Kestäviä lähetyspakkauksia valmistava RePack havaitsi vuosikymmen sitten, että pakkausmateriaaleista ja lähetyspakkauksista täytyy tehdä kestävämpiä ja kertakäyttöisistä lähetyspakkauksista on päästävä eroon, koska maailma hukkuu roskaan.

Nyt koronapandemian myötä ihmisten verkkokauppaostokset ovat lisääntyneet, joten pakkausjätettä kertyy yhä enemmän.

RePack on kehittänyt kierrätetystä polypropyleenistä valmistetun pakkauksen, jossa yritykset voivat lähettää tuotteitaan kuluttaja-asiakkaille. Kuluttajat voivat puolestaan palauttaa RePackin pakkauksen mihin tahansa postilaatikkoon RePack toimii kaikissa EU-maissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja sitä käyttää jo 150+ verkkokauppaa.

RePack_Packages1

Pakkaukset kuljetetaan takaisin RePackille, joka tarkistaa, puhdistaa ja palauttaa pakkaukset kiertoon.

Kyse on kiertotaloudesta; koska kierrätys kuluttaa luonnonvaroja, on ympäristöystävällisempää käyttää materiaalit yhä uudelleen ja uudelleen.

Yritys on tehnyt tutkimusta perustuen sen käyttämään valmistusprosessiin ja havaitsi, että huolimatta RePack-pakkauksen valmistuksen ympäristökuormituksesta, jo toinen pakkauskierto tekee siitä esimerkiksi kertakäyttöistä muovipakkausta ympäristöystävällisemmän – saati, kun pakkaus on kiertänyt kymmeniä tai satoja kertoja.

Asiakkaat arvostavat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja

Kuten Emmyn, myös RePackin toimintamalli on suunniteltu ympäristöarvojen ympärille. Lähetyspakkaus on tehty kierrätetystä materiaalista ja pakkauksen on tarkoitus kiertää toimitusmaailmassa sen sijaan, että se päätyy roskakoriin.

RePackin asiakkaat, eli verkkokauppiaat, kertovat asiakkailleen, miten lähetyspakkaus kuuluu palauttaa kiertoon. ”Esimerkiksi Suomessa on kasvettu pullopanttijärjestelmän kanssa. Samaa ajattelutapaa on sovellettu RePackissa ja vastaavaa kiertotaloutta voisi laajentaa muihinkin tuotteisiin”, RePackin perustaja ja toimitusjohtaja Jonne Hellgren huomauttaa.

Hellgren arvioi, että hiilidioksidipäästöjä vähentävä, ympäristöystävällinen ja kiertoon päätyvä lähetyspakkaus on myös pakkausta käyttäville yrityksille mainio brändin vahvistamisen työkalu, jos verkkokaupat ymmärtävät sitä asiakkailleen painottaa.

”Ostokokemukseen ja fiilikseen kannattaa satsata. Nämä pakkaukset voivat osaltaan lisätä ostokokemuksen positiivisuutta”, Hellgren sanoo.

Hellgrenin mukaan yrityksen saaman palautteen perusteella kuluttajat ovat valmiita fiksuihin ratkaisuihin. Myös Verkkokauppa Suomessa raportissa ympäristöarvot nousivat kuluttajien vastauksissa. Kauppiaat saattavat usein empiä, onko uuteen pakkaukseen vaihtaminen kannattavaa, mutta ympäristöystävällinen pakkaus on monelle asiakkaalle arvokas asia.

Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportti

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi