Paytrail

Black Friday 2022 alkoi huimalla kasvu-uralla – keskiostos jopa 60 % edellisvuotta korkeampi

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 25.11.2022

Tiedote, julkaisuvapaa heti

Vuoden 2022 Black Fridayn ensimmäiset tunnit osoittavat voimakasta kasvua viime vuoteen verrattuna. Sen sijaan alkuviikon kasvuluvut ovat olleet aiempaa maltillisempia. Tiedot ilmenevät maksupalveluyhtiö Paytrailin tilastoista.

Huolimatta synkentyneistä talousnäkymistä ja korona-ajan kovasta ostobuumista Black Friday 2022 on jatkanut kasvu-uralla. Kasvua on nähty sekä ostosten määrässä että myyntivolyymissä, ja tuntikohtainen myyntivolyymi on monin paikoin ylittänyt inflaation tason.

Black-Friday-2022-tunnitIso myyntipiikki nähtiin heti vuorokauden vaihtuessa, jolloin keskiostos kipusi 60 % edellisvuotista korkeammaksi.

”Black Fridayn ensimmäinen tunti eroaa merkittävästi sitä seuraavista. Tarjoustuotteiden julkaisua on selvästi odotettu. Viime vuotta korkeampi keskiostos voi kertoa siitä, että hankintoja on keskitetty suunnitelmallisesti tarjouspäivään”, sanoo Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio.

Black-Friday-2022-keskiostos

Black Friday 2022 ja 2021 keskiostokset vertailtuna keskimääräiseen lokakuun myyntipäivään. (Ei inflaatiokorjattu).

Aiempina vuosina verkkokaupassa on nähty suuriakin kasvulukuja Black Fridaytä edeltävän viikon, Black Weekin, aikana. Tänä vuonna alkuviikko on viime vuodesta poiketen ollut rauhallisempi.

”Kuluttajien luottamus talouteen on ollut mittaushistorian huonoimpia. Siksi pelkäsimme jopa myynnin romahtamista. Black Weekin aikana kasvu on kuitenkin mukaillut verkkokauppamarkkinan yleistä, maltillista kasvuvauhtia”, Laurio sanoo.

Black Friday on perinteisesti ollut tavarakauppaan keskittyvä ostotapahtuma. Myös tänä vuonna suurimpia kasvulukuja on nähty erikoiskaupassa, johon lukeutuvat mm. elektroniikkakaupat.

”Erikoiskauppa on tänäkin vuonna pitänyt kärkipaikkaa toimialojen joukossa. Esimerkiksi matkailussa tai palveluiden myynnissä vastaavia piikkejä ei ole nähty”, Laurio toteaa.

Myyntipäivän odotetaan jatkuvan vilkkaana myös loppupäivän ajan.

”Pelättyä romahdusta ei ole tämän vuoden Black Weekin aikana näkynyt. Tämä voi johtua siitä, että työllisyystilanne on edelleen hyvä ja kotitalouksille on kertynyt säästöjä”, Laurio pohtii.

Lisätietoja:

 • Markus Laurio, toimitusjohtaja, Paytrail Oyj
 • markus.laurio@paytrail.com,
 • +358 40 840 3754

 

Paytrail:

Vuonna 2007 perustettu Paytrail on suurin suomalainen verkkomaksuyhtiö, joka tarjoaa maksupalveluita verkkokauppoihin, -palveluihin ja sovelluksiin. Yrityksellä on noin 20 000 asiakasta, ja lisäksi Paytrail vastaa Valtiokonttorin Suomi.fi-maksut palvelun verkkomaksuliikenteestä. Yritys on osa Nexi/Nets-konsernia, ja se osti Checkout Finlandin huhtikuussa 2021.

paytrail-icon Mediatiedote
  Tilaa kirjoitukset
  Opas verkkokauppaa perustavalle

  Haluatko perustaa menestyvän verkkokaupan? Lue uudistettu maksuton oppaamme!

  Lataa nyt