Paytrail

Black Friday laittoi verkkokaupan ennätykset jälleen uusiksi

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 24.11.2018

Mediatiedote, julkaisuvapaa heti.

Tämän vuoden Black Fridayna Suomen verkkokauppamyynti saavutti jälleen uuden ennätyksen. Ennusteemme mukaisesti musta perjantai lähes nelinkertaisti verkkokaupan myynnin keskimääräiseen perjantaihin verrattuna.

Kasvua tapahtui määrällisesti, mutta erityisen huomattavaa oli keskiostoksen kasvu. Viime vuonna Black Friday kohotti keskiostosta 12 prosenttia normaalia korkeammalle, kun tänä vuonna keskiostos nousi Black Fridayn seurauksena peräti 17 prosenttia.

”Eilen tehtiin taas historiaa suomalaisessa verkkokaupassa. Toteuma on erittäin merkittävä etenkin ostosten summalla mitattuna. Keskiostoksen kasvu viittaa siihen, että heräteostosten lisäksi Black Fridaylle keskitetään myös isompia ja suunniteltuja hankintoja”, Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio kertoo.

Black Friday kehitys_final

(Kuva 1:  Vuoden 2018 Black Friday oli maksumäärällä mitattuna jo 225 prosenttia keskimääräisen perjantain yläpuolella. Summalla mitattuna vastaava luku oli jopa 280 prosenttia, johtuen kasvaneesta keskiostoksesta.)

Kasvutahti jatkuu tasaisesti

Black Friday löi itsensä isosti läpi verkkokaupan puolella vuonna 2016. Siitä lähtien kyseinen ostopäivä kasvanut vuosittain noin 15 prosenttia ja siitä on muodostunut vuoden ylivoimaisesti merkittävin yksittäinen myyntipäivä suomalaisessa verkkokaupassa. Esimerkiksi vuonna 2017 Black Fridayn myynti ylitti vuoden toiseksi parhaan myyntipäivän yli 50%:lla.

”Uskoisin, että merkittävin kasvuharppaus kyseisen päivän osalta on jo nähty. Nyt kauppiaiden trendi tuntuu olevan antaa alennuksia pitkin viikkoa, joten jatkossa Black Fridayn kasvuluvut näkynevät isommin koko viikon osalta”, Laurio pohtii.

Black Friday pitää ihmiset verkkokaupoissa läpi yön

Paytrailin tilastojen mukaan Black Fridayn vaikutus maksuliikenteen tyypilliseen tuntijakaumaan alkaa näkyä selvästi jo torstai-illan puolella. Black Friday vetää aamulla kuluttajia tarjousten perässä verkkoon jonkin verran keskimääräistä perjantaita aikaisemmin, mutta varsinainen piikki säilyy paikallaan kello 10-11. Kun normaalisti verkkokauppa-asiointi hiljenee perjantaisin iltaa kohti, Black Friday pitää ostosaktiivisuuden korkealla ja tasaisella tasolla koko päivän aina vuorokauden loppuun saakka.

”Verkkokauppa on yleensä hiljaisimmillaan perjantai- ja sunnuntai-iltapäivän välisenä aikana, joten tässä mielessä Black Friday tekee ihan näkyvän poikkeuksen verkkokaupan tavanomaiseen myyntikelloon”, Laurio toteaa.

Black Friday_tuntijakauma

(Kuva 2: Black Friday:n ja sitä edeltävän torstain myynnin osuus vuorokausien eri tunteina verrattuna keskimääräiseen torstaihin ja perjantaihin. Sinisellä on kuvattu keskimääräinen torstai ja perjantai ja punaisella Black Friday 2018 ja sitä edeltävä torstai.)

Verkkokaupasta haetaan paitsi rahan, myös ajan säästöä

Verkkokaupoista on perinteisesti pyritty löytämään kivijalkamyymälöitä edullisempia hintoja. Black Friday -viikko alennuksineen on äärimmäinen esimerkki alehintojen metsästämiselle.

Kuitenkin Verkkokauppa Suomessa 2018 -raportin mukaan suomalaisia kuluttajia motivoi nykyisin erityisesti ajan säästäminen arjessa ja tämä osaltaan selittää sitä, miksi arkipäivän kulutus ja asioiden hoitaminen ovatkin siirtymässä yhä enenevissä määrin verkkoon.

”Esimerkiksi erilaiset pysäköintisovellukset, TV:n ja musiikin suoratoistopalvelut sekä ruoan verkkokauppa kasvattavat suosiotaan, sillä ne helpottavat suomalaisten arkea. Black Fridayn menestys verkon puolella on varmasti jatkumoa sille, että verkko-ostaminen on muutenkin arkipäiväistynyt suomalaisten keskuudessa”, Laurio kertoo.

Verkkokaupparaportin mukaan joka toinen suomalainen ostaa vaatteita, ja joka kolmas erilaisia lipputuotteita verkosta. Lähes joka kuudes (16 %) suomalainen ostaa myös ruokaa ja päivittäistavaroita verkkokaupasta.

Black Friday 2018 pähkinänkuoressa:

 • Ostosten määrällä mitattuna Black Friday ylitti keskimääräisen perjantain 225 prosentilla
 • Ostojen summalla mitattuna Black Friday ylitti keskimääräisen perjantain 280 prosentilla
 • Keskiostos 17 prosenttia keskimääräistä perjantaita suurempi
 • Suhteellinen kasvu viime vuoden Black Fridaysta 17 prosenttia (luvusta on poistettu verkkokaupan yleinen kasvu)
 • Black Friday rikkoi myös ennätyksen koko Suomen korttimaksuliikenteessä. Lue lisää: https://www.nets.eu/fi-fi/uutiset-ja-tiedotteet/Pages/default.aspx

Lisätiedot

Haastattelut

Markus Laurio, toimitusjohtaja, Paytrail Oyj  
markus.laurio@paytrail.com, 
+358 40 840 3754

Kuvat
Saana Borgström, Community Marketing Manager
saana.borgstrom@paytrail.com
+358 40 527 8284

Paytrail
Vuonna 2007 perustettu Paytrail on maksuvolyymiltaan suurin suomalainen verkkomaksupalvelu. Yritys hoitaa yli 10 000 verkkokaupan maksuliikenteen ja lisäksi vastaa myös Valtiokonttorin Suomi.fi -palvelun verkkomaksuliikenteestä. Paytrailin maksupalvelun kautta on ostettu tuotteita ja palveluita jo yli 5 miljardin edestä. Yritys on osa pohjoismaista Netsiä, Euroopan toiseksi suurinta maksamisen alalla toimivaa yritystä.  

paytrail-icon Mediatiedote
  Tilaa kirjoitukset
  Opas verkkokauppaa perustavalle

  Haluatko perustaa menestyvän verkkokaupan? Lue uudistettu maksuton oppaamme!

  Lataa nyt