Paytrail

Tavarakaupan rajusta kasvusta huolimatta verkkokaupan kokonaisarvo laski vuonna 2020, kertoo tuore raportti

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 18.03.2021

Paytrailin uuden verkkokaupparaportin mukaan neljäsosa suomalaisista lisäsi verkko-ostojaan koronakriisin alkamisen myötä vuonna 2020. Tästä huolimatta suomalaisen verkkokaupan euromääräisen kokonaisarvon arvioidaan laskeneen edellisestä vuodesta. Syynä tähän on aiemmin lähes puolet suomalaisen verkkokaupan liikevaihdosta tuoneen matkailun vähentyminen koronapandemian takia. 

Uusi Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportti arvioi suomalaisen verkkokaupan euromääräisen kokonaisarvon olleen noin 11,8 miljardia euroa vuonna 2020. Laskua edellisestä vuodesta tulee miltei 2 miljardia.

Aiemmin lähes puolet suomalaisen verkkokaupan liikevaihdosta tuoneen matkailun ja siihen liittyvän lippukaupan arvo putosi raportin mukaan vain 16 prosenttiin kokonaisliikevaihdosta.

- Lentoliput ja -matkaliput, tapahtumien pääsyliput ja pakettimatkat ovat perinteisesti olleet keskeisessä roolissa suomalaisten verkko-ostoksissa. Viime vuonna nämä aiemmin merkittävät ja kertaluonteisesti isot verkko-ostot ovat paikoitelleen loppuneet lähes täysin, Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio kertoo.

Suurin osa verkkokaupan liikevaihdosta tuli sen sijaan tavarakaupasta, joka kipusi noin kolmanneksesta 58 prosenttiin. 

- Viime vuoden digiloikka näkyykin erityisesti perinteisissä tavaroita toimittavissa verkkokaupoissa ja ruokakaupassa, joissa onkin tapahtunut suurta kasvua, Laurio jatkaa.

Koronapandemian tuomat rajoitukset vauhdittivat myös palveluiden verkkokauppaa, jonka osuus verkko-ostoksista oli jo 26 %. Verkosta ostettavissa palveluissa korostuivat erilaiset vapaa-ajan ja kotona vietetyn ajan kuluttamiseen liittyvät palvelut. Suomalaisista 34 % kertoi ostaneensa erilaisia musiikin ja TV:n suoratoistopalveluita verkosta.

Verkkokauppa-Suomessa--02-Verkkokaupan-jakautuminen-2020

Kaiken kaikkiaan 73 % suomalaisista kertoi tehneensä ostoksia verkosta edellisen 28 päivän aikana. Viime vuosi on ajanut yhä uusia kuluttajia verkkoon ja vaikuttanut verkkokaupan arkipäiväistymiseen kaikissa ikäryhmissä. 

- Nyt kun verkko-ostaminen on tullut niin monille tutuksi, tullaan verkkokaupan kokonaisliikevaihdossa varmasti pääsemään lähivuosina vielä kovaan kokonaiskasvuun - viimeistään sen myötä, kun matkailu- ja tapahtumakauppa alkavat elpyä koronan jäljiltä, Markus Laurio tuumii. 

Lue Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportti verkkoversiona!

 

Lisätiedot / haastattelut

Markus Laurio, toimitusjohtaja, Paytrail 

markus.laurio@paytrail.com
+358 40 840 3754

 

Paytrail on vuonna 2007 perustettu suomalainen maksupalveluntarjoaja. Paytrail hoitaa yli 10 000 verkkokaupan maksuliikenteen. Palvelun avulla on ostettu tuotteita ja palveluita jo yli 15 miljardin euron arvosta. Yritys työllistää noin 60 henkilöä ja sen pääkonttori sijaitsee Jyväskylässä. Paytrail on osa Nets-konsernia.

paytrail-icon Mediatiedote
    Tilaa kirjoitukset
    Opas verkkokauppaa perustavalle

    Haluatko perustaa menestyvän verkkokaupan? Lue uudistettu maksuton oppaamme!

    Lataa nyt