Paytrail

Miika Malisen Happy Angler -verkkokauppa menestyy Ruotsissa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 19.3.2013

Digiversumissa pöhistään Hong Kongin menestyksestä Ruotsissa. Kuningaskunnan kalastajilla onkin Happy Angler tukevasti nielussa poikittain.

Verkkokauppa avattiin vasta syksyllä ja kansainvälisyys on ollut perinteisesti suomalaiselle verkkokaupalle haasteellista. Kuinka siis tällaiseen tulokseen ollaan päästy? Kysyin asiasta itse kapteenilta, Miika Maliselta.

Oletuksena on, että Ikeat ja Plantagenit voivat kyllä vallata Suomen markkinat, mutta Suomesta ei lähdetä naapuriin muuta kuin risteilylle. Kuinka päädyitte heittämään verkkonne Ruotsiin?
Kartoitimme ensin isomman joukon eurooppalaisia maita. Vertailimme esimerkiksi kalastamiseen liittyviä tilastoja. Kerätyn tiedon pohjalta valitsimme muutaman maan, mukaan lukien Ruotsin. Ruotsin kiinnostavuus perustui mm. siihen, että kalastusvälineistö on siellä 90% samanlainen kuin Suomessa ja paikallinen hintataso Suomea selvästi kalliimpi.

Mistä rohkeus löytyi?
Olemme alusta saakka ajatelleet kansainvälistyvämme. Koska verkkokaupassa ei ole rajoja samalla tavalla kuin fyysisessä kaupassa, miksi rajata myynti Suomeen.

Miten valmiustauduitte uusille kalavesille?
Teimme huolellisen pohjatyön yhteistyössä Finpron kanssa. Puolen vuoden projektin aikana tutkimme ensimmäisestä vaiheesta nousseita maita, eli Venäjää, Ruotsia ja Norjaa. Haastattelujen ja tutkimuksen perusteella laadimme jokaisen maan markkinoille menoon konkreettisen suunnitelman. Suunnittelun lisäksi aikaa meni jonkin verran myös tekniikan rakentamiseen. Suunnittelun aloittamisesta kaupan avaamiseen meni kuitenkin vain alle vuosi.

Miten olette markkinoineet Happy Angleria?
Aloitimme ennakkomarkkinoinnin Ruotsissa vuosi sitten keväällä. Markkinointia tehtiin lehdissä ja lisäksi meillä oli netissä kilpailusivusto. Kauppa oli tarkoitus avata alkukesästä, mutta teknisten haasteiden vuoksi avajaiset lykkääntyivät lokakuulle. Tästä syystä ennakkomarkkinointia jatkettiin suunniteltua pidempään.

Olemme myös käyttäneet hakusanamainontaa sekä työntäneet juuremme syvälle Ruotsin kalastusmaailmaan: olemme esimerkiksi hauen heittokalastuksen ruotsinmestaruuskisoissa pääsponsorina tänä vuonna.

Entä nyt, kuinka paljon teillä on henkilökuntaa Ruotsissa?
Meillä ei ole Ruotsissa lainkaan henkilökuntaa. Kaikki hoidetaan Suomesta käsin.

Tilastojen mukaan ruotsalainen kuluttaja odottaa nopeampaa toimitusta kuin suomalainen. Oletteko onnistuneet täyttämään odotukset?
Olemme onnistuneet. Toimitusaikamme Ruotsiin on keskimäärin kolme päivää. Se näyttää riittävän, sillä olemme saaneet mm. keskustelupalstoilla paljon kiitosta nopeudestamme.

Onko muita kulttuurieroja tullut vastaan?
Yllättävä ero on tullut esiin aktiivisuudessa pyytää neuvoja. Ruotsalaiset kysyvät tosi usein mitä tuotteita suosittelemme mihinkin käyttöön. Suomessa vastaavaa kyselyä ei oikeastaan ilmene.

Mikä on mielestäsi avaintekijä Happy Anglerin menestyksessä Ruotsissa?
Menestys koostuu monista jutuista, mutta ehkä tärkein on hintatasomme, joka on todella ravistellut Ruotsin kalastusvälinebisnestä. Pystymme tarjoamaan tuotteita selkeästi edullisemmin, kuin paikalliset kauppiaat. Keskustelupalstoilla on ollut aiheesta keskustelua tyyliin ”Mikä on se lisäarvo, että ostaa paikalliselta, kun suomalaiselta saa saman tuotteen 800 kruunua halvemmalla.”

Onko saalis tässä vai joko teillä on uutta matoa koukussa?
Muutaman viikon sisällä aukeaa happyangler.com, kansainvälinen kalastusvälinekauppa, joka toimii ensin EU-maissa. Kunhan saamme byrokratia-asiat säädettyä, happyangler.com avataan globaaliksi. Tämän lisäksi kevään aikana avataan kauppa Venäjällä, jossa 25 miljoonaa kalastajaa tarjoaa mielettömän markkinapotentiaalin.

Mitä haluaisit sanoa verkkokauppiaalle, joka on kiinnostunut laajentamaan myyntiään kansainväliseksi?
Tärkeintä on oma ajattelutapa. Kannattaa ajatella, että kaupan ei verkossa tarvitse rajoittua maan rajoihin. Sen lisäksi kannattaa muistaa, että verkkokauppoja on aivan valtavasti. Siksi pitää olla jokin juttu, jolla erottuu tai tuotealue, jolla pystyy pärjäämään. Mutta kaikki lähtee ajatuksesta, ettei ole olemassa rajoja.

Lue myös:

Voiko verkkokauppa käsitellä Pohjoismaita yhtenä markkina-alueena?

Expanding your eBusiness to the German Market

Sunny Greetings from eCOMExpo 2014 Madrid, Spain

paytrail-icon Verkkokauppaa yli rajojen