Paytrail

Voiko verkkokauppa käsitellä Pohjoismaita yhtenä markkina- alueena?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 24.10.2013

Mitä vaatii Suomen, Tanskan, Ruotsin ja Norjan käsittely yhtenä verkkomarkkina-alueena? Alla kerromme tiettyjä maakohtaisia eroavaisuuksia, jotka yrittäjän on hyvä tietää mikäli kansainvälinen kaupanteko alueella kiinnostaa. Lopuksi listaamme perusasiat, jotka yrittäjän täytyy tehdä ennen kuin Pohjoismaita voi lähestyä yhtenä alueena.

Ensimmäisenä täytyy painottaa, että kyseessä on 24 miljoonan erittäin hyvin koulutetun ja verkko-orientoituneen ihmisen alue, jossa sekä globaalisti että Euroopan tasolla on korkea tulotaso. Jokaisen verkkokaupan kannattaa harkita myymistä tälle alueelle.

Erot, jotka tulee huomioida

Lainsäädäntö

Verkkokaupan lainsäädäntö perustuu kuluttajansuojalakiin ja kuluttajamarkkinointilakeihin, jotka Pohjoismaissa ovat hyvin samankaltaiset. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen prosessit ja toimintatavat voivat kaikissa maissa olla samanlaiset. Toimitusehdot tulee kuitenkin lokalisoida maittain, mutta alkuperäisiin toimitusehtoihin täytyy tehdä yleensä vain pieniä muutoksia.

Maksutavat

Maksutapa-asiat saattavat aluksi vaikuttaa hieman hankalilta, mutta tarkoin valituilla maksutavoilla voit palvella verkko-ostajia kaikissa maissa. Jos kauppasi hyväksyy maksutapoina kansainväliset luottokortit, verkkopankkimaksut Suomessa ja maksamisen laskulla lähes jokainen verkko-ostava kuluttaja neljässä maassa on tyytyväinen.

Mukavia lisävaihtoehtoja ensiluokkaista palvelua varten ovat Dankort-kortti Tanskaa varten ja verkkopankkimaksut Ruotsia varten, mutta nämä vaihtoehdot voi lisätä myöhemmin.

Logistiikka

Useat jakelijat tarjoavat ratkaisuja kaikkiin Pohjoismaihin ja oikean logistiikkakumppanin kanssa voit löytää toimivan ratkaisun kaikkiin maihin. Norja ei kuulu EU-alueeseen, joten maassa vaaditaan paikallinen toimija hoitamaan ulkomaisen verkkokaupan pakettien tullausta. Tämä voi vaatia hieman lisäponnisteluja, mutta antaa myös mahdollisuuden myydä yhteen houkuttelevimmista Pohjoismaiden alueista pienellä vaivalla.

Kieli

Suosittelemme aina kääntämään verkkokaupan tekstit (pois lukien tuotetekstit) kohdemaiden omalle kielelle ennen verkkokaupan lanseerausta.

Pohjoismaissa puhutaan ja kirjoitetaan neljää eri kieltä, tai itse asiassa viittä. Pohjoismaissa puhutaan kuitenkin myös hyvää englantia, joten on mahdollista ja kuluttajien hyväksymää että tuotetekstit ovat englanniksi. Voit käyttää myös tanskaa Norjassa tai Ruotsissa, tai toisinpäin. Suosittelemme suomalaista verkkokauppaa kääntämään kaikki tuotetekstit paikalliselle kielelle, tai englanniksi tai ruotsiksi, jolloin niitä voi käyttää Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Asiakaspalvelu

On erittäin tärkeää tarjota paikallista kieltä puhuvaa asiakaspalvelua jokaisessa kohdemaassa. Suosittelemme myös näyttämään selkeästi paikallisen asiakaspalvelun puhelinnumeron ja osoitteen verkkosivulla. Paikallista kieltä puhuva asiakaspalvelu lisää kuluttajien luottamusta kauppaasi kohtaan ja auttaa rakentamaan parempia asiakassuhteita. On vaikeaa rakentaa suhdetta henkilön tai kaupan kanssa, jos joutuu kommunikoimaan vieraalla kielellä.

Markkinointi

Amazonin, Allegron tai e-bay:n tyyppiset jättiläismäiset markkinapaikat eivät näyttele suurta roolia Pohjoismaissa – vielä. Tämä tarkoittaa, että myyt tuotteet oman kauppasi kautta ja mainonta tapahtuu pääasiassa Google Adwordsin avulla.

Koska verkkokauppasi tulee toimimaan neljällä pienellä markkinalla, suosittelemme tekemään verkkomarkkinointistrategian käyttäen 1-3 eri markkinointikanavaa ja kopioimaan tämän ratkaisun kaikkiin maihin, säästäen näin hallinnointikuluissa. Tämä on mahdollista, koska markkinat toimivat hyvin samalla tavoin.

Tehtävälista!

Pakollinen tehtävälista, silloin kun katsot kaikkia neljää Pohjoismaata yhtenä markkina-alueena:

  1. Huolehdi, että sinulla on oleelliset maksutavat
  2. Luo Norjaan paikallisratkaisu sujuvaa tullausta varten
  3. Valitse logistiikkaa varten yksi jakelija, jonka ratkaisut kattavat uusien asiakkaittesi vaatimukset
  4. Lisää paikalliset toimitusehdot jokaista maata varten
  5. Käännä verkkokaupan tekstit ja ilmoita asiakkaille selkeästi, että kauppa toimii paikallisesti maan lakien mukaan
  6. Käytä pohjoismaisia tai englantilaisia tuotetekstejä
  7. Tarjoa paikallista asiakaspalvelua, paikallisella puhelinnumerolla ja osoitteella
  8. Valitse tietyt kanavat markkinointia varten ja monista ne muihin maihin
  9. Aseta toimintatavat verkkokaupan hallinnointia ja markkinointia varten

Kun olet toteuttanut kaikki edellä mainitut 9 kohtaa, olet valmis uusille markkinoille.

Kirjoittaja:

Max Riis Christensen, toimitusjohtaja, MakesYouLocal.

MakesYouLocal on erikoistunut verkkokauppojen lokalisointiin ja kauppojen ylläpitoon uusilla markkinoilla. MakesYouLocal tarjoaa laajan palveluvalikoiman käännöksistä, lokalisointiin, asiakaspalveluun, verkkomarkkinointiin ja verkkokaupan ylläpitoon.

Mikäli kansainvälinen verkkokauppa kiinnostaa, lue myös:

Expanding your eBusiness to the German Market

Sunny Greetings from eCOMExpo 2014 Madrid, Spain

paytrail-icon Verkkokauppaa yli rajojen