Paytrail

Tuotekuvien laiminlyönti - tehokas tapa tuhota verkkokauppa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 25.3.2014

Verkkokalvot ovat verkkokaupan tärkein kanava ostopäätöstä tekevään osapuoleen. Tuotekuvien on siis parasta olla laadukkaita ja niiden pitää esitellä tuotteen ominaisuudet yksityiskohtaisesti. Kun still-kuvien lisäksi kaivataan yhä enemmän myös liikkuvaa kuvaa, verkkokauppiaan to-do -listaan saadaan tuhdisti täytettä.

”Laadukkaat tuotekuvat selvä kilpailuetu”

Sissos ja Costo eivät tingi kuvien laadusta. Haastattelimmekin Sissoksen Turkka Toivolaa ja Coston Anders Bengsiä aiheesta.

Sissoksella aktiivisia tuotteita on n. 10 000. Vaikka osa kuvista tulee valmiina tuotteiden toimittajilta, kuvarumbassa riittää pyöritettävää viikottain. Jokaisesta tuotteesta pyritään laittamaan kauppaan useita kuvia (4-5), jotta asiakas näkee mitä ostaa. ”Laadukkaat tuotekuvat ovat meille selvä kilpailuetu”, toteaa Sissoksen Turkka Toivola.

Costo myy itse tuottamiaan ekologisia asusteita. Tuotemäärä on n. 300 ja tuotteita löytyy eri väreissä ja kuoseissa. Tuotekuvien lisäksi Costo käyttää kuvia myös mielikuvien luomiseen ja brändin rakentamiseen. ”

Kuvarumban pyöritys vaatii kunnon kaluston ja luovia ratkaisuja

”Meillä on oma studio ja kunnon kuvauskalusto. Halvalla ei vaan saa hyvää.” Sissos uskoo laatuun ja onkin satsannut kuvauskalustoonsa 10000-15000€. Kuvaaja on omasta takaa.

Myös Costolla on oma, toimistohuoneeseen rakennettu studio. Studiosta löytyy perusasiat, kuten valoja ja eri värisiä taustoja. Anders Bengs arvioi kuvauskaluston arvoksi 4000-5000€. ”Tuotekuvat otetaan heti, kun uudet mallikappaleet tulevat.

Costo - kuvia ottavat tutut ja tuntemattomat ympäri maailmanMuiden kuvien osalle Costo on luonut ilmiön, joka mahdollistaa edullisen tavan saada kuvamateriaalia myös ulkomailta. ”Teemana on kuvata meidän hattuja eri puolilla maailmaa paikallisten ihmisten päässä.”

Coston henkilökunta ei matkustele pipovaraston kanssa, vaan kuvaajina toimivat tutut ja tuntemattomat. ”Ollaan kerrottu esimerkiksi Facebookissa, että jos lähdet reissuun, hae pipo ja kuvaa se matkakohteessasi lokaalin henkilön päässä. Saatuja kuvia käytetään kuvan laadusta riippuen.” Luova ratkaisu mahdollistaa edullisen ja omaperäisen kuvapankin jatkuvan kasvun.

Tuotekuvien tekijänoikeudet puhuttavat

Kilpailijat ovat käyttäneet kuviamme omissa kaupoissaan luvatta. Onneksi olemme saaneet asian korjattua juttelemalla”, kertoo Sissoksen Toivola. ”Emme halua laittaa isoa vesileimaa kuvien päälle, sillä haluamme yksityiskohtien näkyvän esteettä. Jos emme tuntisi kilpailijoitamme henkilökohtaisesti, voisimme kuitenkin joutua niin tekemään.”

Coston tilanne on toinen, koska tuotteet ovat omaa tuotantoa. Bengs toivoo kuvien leviävän: ”Jos joku jakelee kuviamme, se on meille hyvää markkinointia. Ja jos joku muu verkkokauppa myy tuotteitamme, haluamme aina omat kuvat sinne. Näin varmistamme laadun.”

Voisiko kuvia hyödyntää myös kaupan ulkopuolella?

CostoSissoksen ja Coston asiakaskunta toimii verkossa aivan eri tavoin. Kuvien hyödyntäminen siellä, missä asiakkaat liikkuvat on molemmille yrityksille tuttua.

”Asiakaskuntamme on hiukan vanhoillista, joten meidän ei kannata mennä kuvinemme suin päin uusiin kanaviin. Facebook on verkon kanavista se, jonka kautta olemme alkaneet tehdä tulosta ja kuvia käytetään myös printtimainonnassa”, toteaa Turkka Toivola.

Coston asiakaskunta pörrää verkon kanavissa ahkerammin. Kuviakin käytetään mm. nettisivuilla, sähköposteissa, Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä. Kuvien jakoon kannustetaan: ”Meidän verkkokaupasta pystyy mm. pinnaamaan kaikki tuotteet”.

Coston ja Sissoksen vinkit verkkokauppiaalle

  1. Kuva on se millä myyt. Älä aliarvioi asian merkitystä.
  2. Halvalla ei saa hyvää. Panosta kuvauskalustoon ja tiloihin.
  3. Kuvaus vaatii asiaan paneutumista. Jos et osaa, ulkoista.
  4. Mieti mitä haluat kuvalla viestittää, millaisia mielikuvia haluat synnyttää ja tukeeko kuva brändi-identiteettiä.
  5. Huolehdi, että värit näkyvät kuvissa oikein.
  6. Tuotteen yksityiskohdat kannattaa tuoda esille.
  7. Jos myyt asusteita, kuvaa ne jonkun päällä.
  8. Liikkuvan kuvan merkitys kasvaa. Huomioi esim. Youtube, Vimeo, Vine tai Instagram tai pyörivät tuotekuvat
  9. Mikäli kuvia ei haluta toisten käyttöön, kuvat kannattaa suojata esim. vesileimalla.

Veikkaan, että tuotekuviin panostamalla päästään myös alempaan palautusprosenttiin: tuote vastaa odotuksia.

Lue myös:

Mitä tulee ottaa huomioon verkkokaupan tuotekuvia tilatessa?

Pinterest verkkokaupan myynnin kasvattajana

Verkkokauppiaan ensiaskeleet menestykseen: Sisältö

Lataa opas verkkokaupan kehittämisestä

Ebook3-kansiMikäli verkkokaupan kehitys kiinnostaa laajemmin, lataa ja lue ilmainen oppaamme Seuraa, analysoi, kehitä - menestyvän verkkokaupan kehitystyö.

Lataa nyt

 

 

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi