Paytrail

3 + 1 parasta social selling -vinkkiä verkkokauppiaalle

Ville Karjalainen Kirjoittanut Ville Karjalainen - 24.4.2018

3-1-social-selling-vinkkia-verkkokauppiaalle 

Asiantuntijabrändi, somestrategia, ajatusjohtajuus... Social sellingiin liittyvän tekemisen kynnys saattaa nousta korkeaksi, jos markkinoinnin pohjatyötä ja suunnitelmallisuuden merkitystä painotetaan liiaksi. Tässä sinulle vinkit, joilla pääset nopeasti alkuun!

Tiedät, että sinunkin kannattaisi hyödyntää somea myynnin ja markkinoinnin kanavana, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi? Madalla rimaa ja tartu ripeästi toimeen.

1. Anna yrityksellesi kasvot somessa - Ketään ei kiinnosta jutella logon kanssa

Sosiaalisessa mediassa toimiminen on yrityksen näkökulmasta haasteellista. Korporaation brändillä ei voi mennä someen sellaisenaan, koska viestintä on väistämättä liian kankeaa; siitä puuttuu inhimillisyys.

Kun lähdet mukaan omana itsenäsi ja jaat omia henkilökohtaisia mielipiteitä omalla persoonallasi, tulokset ovat merkittävästi parempia.

Kasvot - luottamuksen luominen asiakkaan ja toimialan keskuudessa on paljon helpompaa jos toimii oman henkilöbrändinsä kautta kuin korporaationa, luottamus syntyy paremmin ja sitä kautta toimialan ajatusjohtajan rooli kasvaa.

2. Tee, älä suunnittele!

Social sellingin aloittamiseksi ei tarvitse miettiä tarkkaa ja moniulotteista suunnitelmaa. Se on vuorovaikutusta siinä missä mikä tahansa kommunikaatio ihmisten kanssa. Liian sliipattu ja loppuunsa mietitty "brändi" saattaa joka vaikuttaa epäaidolta.

Parasta on vain lähteä tekemään, ja keskustella verkostonsa kanssa asioista, jotka itse kokee merkityksellisiksi omassa työssään. Pikku hiljaa itselle tärkeät teemat nousevat esiin, ja sitä profiloituu ikään kuin itsestään niiden asioiden tuntijaksi, joista itsellä on sanottavaa ja näkemyksiä, jotka myös koskettavat muita.

Joitakin rajauksia voi tietysti miettiä, esimerkiksi kuinka paljon haluaa kertoa omasta henkilökohtaisista asioistaan. Toisaalta henkilökohtaisten asioiden jakaminen sosiaalisen median verkostolle rakentaa luottamusta sinun ja yleisösi välille - aivan kuten kasvokkain tapahtuvissa kaverisuhteissa. Mutta kaikkea ei ole pakko paljastaa.

3. Ei tiukkaa aikataulua, vaan aktiivisuutta

Social selling vaatii oikeastaan vain aktiivisuutta. Päivittäisen arjen ja bisneksensä jakaminen on hyvä keino saada ihmiset kuuntelemaan ja keskustelemaan.

Se voi olla joku pieneltä tuntuva asia, joka on syystä tai toisesta jäänyt mielen päälle. Kun sen pukee kivasti sanoiksi, tuo esiin omat ajatukset ja tuntemukset, se todennäköisesti resonoi kuulijoiden kanssa.

Karjalaisen mukaan ei ole myöskään tarpeen määritellä mitään tiukkaa julkaisurytmiä.

Tärkeintä on, että pitää keskustelua yllä säännöllisesti, eikä jätä liian pitkiä välejä. Koko ajan ei tietysti ole tarpeen olla tavoitettavissa - illat ja viikonloput voi hyvin pitää vapaina. Tärkeintä on tuottaa sisältöä silloin, kun on jotain keskusteltavaa.

+1. Älä vain myy - auta yleisöäsi!

Sosiaalinen myynti ja markkinointi on ikään kuin omien tiedonmurustesi jakamista asiakkaille. Vaikka ihannetilanteessa asiakas päätyykin verkkokauppaasi ostoksille, on some-myynnillä myös brändiä rakentavia ja tietoisuutta parantavia vaikutuksia.

Tässä kaikkein tärkein vinkki: somessa ei voi puhua vain omista tuotteistaan. Kannattaa astua asiakkaiden saappaisiin: siihen tilanteeseen ja mielentilaan, jossa he tuotteita käyttävät.

Jos pyörität verkkokauppaa, joka erikoistuu tietynlaisiin tuotteisiin, sinulla on erittäin todennäköisesti syvällistä tietoa siihen liittyvistä aiheista - tai ainakin myymistäsi tuotteista.

Verkkokauppias voi puhua myös siitä arkisesta ja erikoisemmastakin työstä, jota hän jatkuvasti tekee asiakkaansa eteen. Kuinka toimintaa ja valikoimaa kehitetään, ja kuinka asiakasta kuunnellaan. Anna omat kasvosi verkkokaupalle.

Kuka sinun mielestäni on onnistunut social sellingissä erityisen hyvin? Mitä voisit häneltä oppia?

Muita myynnin kasvattamiseen liittyviä artikkeleita

Viesti perille - Kuinka ihminen prosessoi tuotetietoa?

Intohimo ja tuotteen tuoma lisäarvo ratkaisevat verkkokaupan menestyksen

Huomioitko verkkokaupassasi jo "video only" -sukupolven?

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi