Paytrail

47% suomalaisesta verkkoliiketoiminnasta kohdistuu matkailuun

Kari Melender Kirjoittanut Kari Melender - 9.11.2017

Paytrail-47-prosenttia-verkkokauppamarkkinasta-matkailuun.jpg

Kuten aiemmassa artikkelissani kerroin, Suomen verkkokauppamarkkinan koko vuonna 2017 on arviolta 8,5 miljardia. Matkustus nappaa tuosta kokonaisuudesta 4 miljardia, eli huimat 47%. Tähän lasketaan paitsi lomamatkojen osto, myös erilaisten matkalippujen osto.

Syyt matkailun suureen osuuteen verkkoliiketoiminnassa

Mutta miksi matkustuksen osuus on näin valtava? Tämä selittynee sillä, että matkailutuotteiden myynti siirtyi ensimmäisten alojen joukossa verkkoon. Pikkuhiljaa kuluttajat ovat oppineet pitämään matkojen ostoa verkosta itsestäänselvyytenä ja siitä on tullut uusi normaali. Suomalaiset haluavatkin koostaa lomansa itse saadakseen valita vapaammin ja toisaalta säästääkseen matkustamisen kustannuksissa. Tämä näkyy mm. siinä, että 26 % suomalaisista on ostanut verkosta majoituspalveluja ja 21 % lentolippuja. Pakettimatkoja on ostanut vain 8 %.

Toinen syy, miksi matkustus haukkaa leijonan (parinkin) osan Suomen verkkoliiketoiminnasta, on yksinkertaisesti matkailutuotteiden korkeat hinnat. Matkoja ei ehkä osteta joka viikko, mutta kun niitä ostetaan, on tyypillistä laittaa niihin tuhansia euroja, paljon enemmän kuin esimerkiksi vaatetilaukseen.

Kilpailu matkailualalla kovaa

Kuluttaja ei ole asiasta pahoillaan, mutta yrittäjän näkökulmasta matkailualan haaste on kova kilpailu. Tämä on johtanut jopa jonkinasteisiin hintasotiin esimerkiksi lentolippujen myynnissä.

Matkustuksessa pätee sama, kuin muussakin verkkoliiketoiminnassa: jos sinulla ei ole varaa tai halua kilpailla hinnalla, etsi oma niché ja erikoistu. Tästä meillä onkin Suomessa jo hyviä esimerkkejä, kuten Kakslauttanen, joka tarjoaa iglumajoitusta ja myy sitä verkossa.

Risteilyjen ostaminen suuressa roolissa verkossa

Alla oleva kuva havainnollistaa sitä, miten suomalaisten kulutus jakautuu matkailun alakategorioittain sekä ostaneiden osuutta populaatiosta per alakategoria.

Kuten kuvasta näkyy, lentoliput vievät suurimman osan matkailuun käytetyistä euroista verkossa ja toisaalta, kuten ehkä odottaa saattaa, bussi ja junalippuja ostaa verkosta suuri osa (26%) populaatiosta, mutta euromääräisesti tuo kategoria ei ole suuri.

Se, miten suomalaiset eroavat muista pohjoismaalaisista matkailutuotteiden ostamisen suhteen on risteilyjen suuri osuus kokonaisuudesta. 18% suomalaisista on ostanut risteilyn verkosta.

FI Paytrail logo Graph_2-blog.png

Jos haluat lukea lisää siitä, miten suomalaiset kuluttavat verkossa ja nähdä tutkimustuloksia Suomen verkkokauppamarkkinasta, kannattaa lukea raportti Finnish e-commerce.

New Call-to-action

Muita artikkeleita Suomen verkkokauppamarkkinasta

Suomen verkkokauppamarkkina 8,5 miljardia euroa

Tiedote: Tuore verkkokauppatutkimus - suomalainen kuluttaja eroaa selvästi muiden pohjoismaiden verkko-ostajista

40% verkko-ostoista valuu ulkomaille - Kaupan liiton pääekonomistin lääkkeet tilanteen korjaamiseen

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi