Paytrail

5 vinkkiä verkkokaupan sisällön hakukoneoptimointiin: näistä selviät ilman koodaria!

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 26.1.2017

5-vinkkia-verkkokaupan-sisallon-hakukoneoptimointiin-paytrail.jpg

Hakukoneoptimointi on tärkeää, sen tietää jokainen verkkokauppias. Mutta mistä oikein pitäisi aloittaa? Tämän blogipostauksen luettuasi tiedät, mitä voit tehdä ilman koodarin palkkaamista!

Lataa ilmainen opas verkkokaupan hakukoneoptimoinnista!

Hakukoneoptimointia käsittelevät blogit ovat usein vaikeaselkoisia. Keskustelufoorumeilta ja Facebook-ryhmistä saatat lisäksi saada vinkkejä, joita sinun ei kannata missään nimessä toteuttaa.

Mitä siis pitäisi tehdä? Mihin SEO-toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä silloin, kun SEO-toimiston käyttäminen ei ole ajankohtaista?

Keskity sisältöihin - sisällöt vaikuttavat kaikkeen

Hakukonenäkyvyys syntyy kolmesta asiasta:

  • tekniikasta, joka tuo sisällön esille ja indeksoitavaksi
  • sisällöistä, jota Google indeksoi
  • linkeistä, jotka johtavat verkkokauppaasi.

Asiantuntemattomasti toteutetut tekniset muutokset voivat olla pikemminkin haitallisia kuin hyödyllisiä. Siksi niihin ei kannata ryhtyä ilman ammattilaisen apua.

Linkkien hankinta taas onnistuu esimerkiksi blogiyhteistyön avulla. Siihen en puutu tässä artikkelissa.

Helpoimmin voit parantaa verkkokauppasi näkyvyyttä kehittämällä sivuston sisältöä.

Katso tallenne Kati Kerosen loistavasta webinaarista, jossa tarkastellaan  verkkokaupan sisältöjä asiakashankinnassa!

1. Tutki hakukäyttäytymistä - mitä asiakkaat etsivät verkosta?

Sisällön hakukoneoptimointi edellyttää, että tiedät mitä hakusanoja asiakkaasi käyttävät. Vasta kun tunnet hakusanat, osaat käyttää oikeita avainsanoja verkkokaupassasi. Kätevin työkalu hakusanojen suosion selvittämiseen on Googlen Avainsanojen suunnittelija. Avainsanojen suunnittelija on tarkoitettu oikeastaan AdWords-hakusanamainonnan suunnitteluun. Sitä voi käyttää yhtä hyvin hakukoneoptimoinnin työkaluna.

Avainsanojen suunnittelijan avulla saat tietää, kuinka monta kertaa eri hakusanoja käytetään kuukaudessa. Kesästä 2016 alkaen hakumäärät on valitettavasti näytetty vain aktiivisille mainostajille — muut saavat nähtäväkseen vain summittaista tietoa.

Tieto hakusanojen käytöstä taas auttaa sinua käyttämään samoja sanoja verkkokauppasi tuote- ja kategoriateksteissä.

2. Kirjoita hyvät, kattavat ja monipuoliset tuotekuvaukset

Tuotekuvausten kopioiminen valmistajan sivuilta on pahin virhe, minkä verkkokauppias voi tehdä.

Jokainen tuote ansaitsee oman, itse kirjoitetun ja mahdollisimman hyvän tuotekuvauksen. Parin virkkeen mittainen tuotekuvaus ei vielä riitä mihinkään: verkkokaupassa tuotekuvauksen on toimittava myyjänä, sen on kerrottava asiakkaalle, miksi juuri tämä tuote kannattaa ostaa ja kenelle se erityisesti sopii.

Tuotesivut kannattaa aina optimoida tuotenimelle: sivun on löydyttävä silloin, kun asiakas on etsimässä Googlella juuri tätä nimenomaista tuotetta. Siksi tuotekuvaus kannattaa aloittaa tuotenimellä.

Tuotetekstissä sinun kannattaa viljellä myös muita aiheeseen liittyviä hakusanoja. Jos esimerkiksi myyt tiettyä Niken juoksukenkää, kannattaa tekstissä käyttää esimerkiksi näitä ilmaisuja:

  • Niken juoksukenkä (juoksukengät)
  • miesten (tai naisten) juoksukenkä
  • hyvä juoksukenkä

ja niin edelleen. Tämä parantaa sivun näkymistä erilaisilla hakusanayhdistelmillä, joita et osannut alunperin edes ajatella.

3. Optimoi tuotekuvat käyttäjää varten

Mitä parempia tuotekuvia käytät, sitä enemmän myyt. Yksinkertaista, mutta totta.

SEO-näkökulmasta kuvien käyttämiseen liittyy erityisiä niksejä. Niiden avulla saat tuotekuvat näkymään Googlen kuvahaussa - ja kenties aikaisempaa paremmin myös normaalin haun puolella.

  • Tasapainottele kuvan resoluution ja tiedoston koon välillä. Mitä suurempi kuva, sitä suurempi tiedosto. Mitä suurempi tiedosto, sitä hitaammin kuva latautuu. Varsinkin mobiilikäytössä latausnopeus on tärkeä SEO-signaali. Pienennä sen vuoksi kuvat oikean kokoiseksi, jotta kuvat latautuvat mahdollisimman nopeasti.
  • Käytä kuvien tiedostonimissä hakusanoja. Esimerkiksi levis-501-jeans.jpg kertoo Googlelle kuvan sisällöstä paljon enemmän kuin IMG-32894.jpg.
  • Syötä kuvaan alt-määre. Alt-määre kertoo näkövammaiselle selaajalle ja Googlelle, mitä kuva sisältää. Edellä mainitulle kuvalle sopiva alt-määre olisi esimerkiksi “Levi’s 501 -farkut”.

4. Kirjoita jokaiselle tuoteryhmälle oma esittelyteksti

Verkkokaupan tuoteryhmiin kannattaa myös kirjoittaa omat esittelytekstinsä. Tuoteryhmän esittely auttaa Googlea ymmärtämään, mistä tuoteryhmässä on kyse.

Kirjoita tiiviit, selkeät ja mahdollisimman hyvin tuoteryhmää kuvaavat kategoriaesittelyt. Esittelytekstien tarkoitus on nimittäin kertoa käyttäjälle, mitä tuotteita sivu sisältää.

Hakukoneoptimoinnin kannalta on tärkeää, että esittelyteksti sisältää tuoteryhmän nimen. Tuoteryhmän nimen taas pitäisi perustua hakukäyttäytymiseen!

5. Kirjoita eri sivuille houkutteleva title ja metakuvaus (meta description)

Google näyttää hakutuloksen otsikkona tavallisesti ns. title-otsikkoa. Lisäksi title on tärkein yksittäinen hakutulosten järjestykseen vaikuttava tekijä. Siksi title-otsikko kannattaa usein muokata käsin, jos se vain on mahdollista verkkokaupassasi.

Title-otsikon hyvä pituus on alle 70 merkkiä. Title-otsikon tulisi alkaa sivun avainsanalla — lisäksi siihen kannatta liittää tarkentavia määreitä.

Esimerkiksi:

“Nike Free Run -juoksukengät - edullisesti netistä”

Titlen lopussa olevan lisäyksen avulla näkyvyys paranee esimerkiksi hakusanoilla “juoksukengät netistä”, “nike netistä”, “nike juoksukengät nettikaupast”, “juoksukengät edullisesti”.

Google näyttää useimmiten hakutuloksen sisällön kuvauksena ns. metakuvauksen, meta description. Jokainen nykyaikainen verkkokauppa-alusta antaa sinun kirjoittaa tuotteelle oman, yksilöllisen metakuvauksen. Kuvaus kannattaa ehdottomasti kirjoittaa.

Hyvä metakuvaus:

  • liittää tuotteen tuoteryhmään
  • mainitsee tuotteen hyödyn
  • sisältää toimintakehotteen.

Esimerkiksi näin:

“Nike-juoksukenkä tekee juoksemisesta silkkaa nautintoa. Tutustu laajaan valikoimaamme ja tilaa - nopea & ilmainen postitus!”

Hyvä titlen pituus on noin 130-150 merkkiä.

Kirjoittaja:

mikko-piippo-paytrail-seo-verkkokaupassa.jpegMikko Piippo on auttanut maan suurimpia verkkokauppoja parantamaan Google-näkyvyyttään. Hän on Hopkins Oy:n osakas, markkinoinnin ja analytiikan ammattilainen. Lue lisää vinkkejä Hopkinsin blogista ja tutustu Hopkinsin koulutuksiin!

Opas verkkokaupan hakukoneoptimoinnista

Lue erinomainen opas, josta saat konkreettisia työkaluja verkkokaupan  hakukoneoptimointiin!

New Call-to-action

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi