Paytrail

Mitä verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa ei saa unohtaa?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 9.8.2016

Mitä verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa ei saa unohtaa?

Jos et ole hakutuloksissa ensimmäisellä sivulla, et ole olemassa. 62% klikeistä osuu kolmelle ensimmäiselle tulokselle. Toinen hakutulossivu on jo ruumiiden piilottelua varten. Nämä asiat tulivat selviksi Tulos Helsingin Terhi Ahon pitämässä webinaarissa verkkokaupan hakukoneoptimoinnista. Tässä lista niistä asioista, joita verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa ei Terhin mukaan pidä unohtaa.


1. Tunne asiakkaasi

Asiakkaiden tunnistaminen ja tunteminen ovat tärkeitä lähtökohtia verkkokaupan hakukoneoptimointityölle. Mikäli ei tiedetä kenelle optimoidaan voidaan tehdä kovaa työtä, mutta kuitenkin ampua ohi omasta asiakaskunnasta.

Tutustu siis asiakkaaseen: tiedä varmasti kenelle verkkokauppaa optimoit, jotta lähdet heti alusta saakka tekemään oikeita asioita.

2. Tee avainsanatutkimus

Seuraavaksi onkin vuorossa avainsanatutkimus. Tämän vaiheen yli olisi houkutteleva hypätä, mutta se taas johtaisi olettamuksiin ja siten todennäköisesti turhaan työhön. Avainsanatutkimus todella kannattaa ja auttaa optimoinnissa useamman vuoden ajan.

On tärkeä tietää potentiaaliset asiakkaat hakevat, mihin he etsivät vastauksia. Ihmiset harvemmin etsivät heti tiettyä tuotetta, vaan ennemminkin vinkkejä tai ratkaisua ongelmaan. Ei siis kannata optimoida vain tuotteisiin, vaan myös tuotteisiin liittyviin ongelmiin. Esimerkkinä Terhi heittää Viherpeukalot, joilla on verkkosivuillaan esimerkiksi kasvienhoito-ohjeita.

Avainsanatutkimuksen avuksi Terhi suosittelee Exceliä, johon löydetyt sanat listataan. Avainsanavinkkejä löytyy, kun katsoo oman sivun läpi, kurkkaa kilpailijoiden sivut, lisää omia ideoita, lukee foorumeista ja blogeista, mitä tarjoamistasi tuotteista ja niihin liittyvistä ongelmista kirjoitetaan. Lisää ideoita voi löytyä hyödyntämällä Google Trendsiä ja Google Keyword Planneria.

Vie kokoamasi lista Google Keyword Planneriin niin näet, kuinka paljon kutakin sanaa haetaan. Näet myös kuukausittaiset vaihtelut hauissa, sekä millaisia yhdistelmiä sanoista on käytetty.

Suunnittele sisältöä niiden avainsanojen ympärille, joilla hakuja tehdään.

3. Varmista, että sivustorakenne palvelee sekä käyttäjiä että hakukoneita

Sivustorakenne on erittäin tärkeä osa verkkokauppaa. Sen perusteella hakukone käy läpi sivustoa ja sen perusteella kävijä joko osaa tai ei osaa käyttää sivustoa.

Tee sivustorakenne avainsanatutkimuksen pohjalta ja varmista, että sivustorakenne palvelee sekä asiakkaita että hakukoneita. Tee sivustorakenteesta leveä ei syvä, ja huolehdi, että sisältöön pääsee käsiksi maksimissaan kolmella klikkauksella. Mitä korkeammalla hierarkiassa sivu on sitä arvokkaampi sivu on hakukoneissa. Jokainen klikkaus alas päin vähentää sivun arvoa hakukoneissa.

Aiheesta kertoi myös Suomen Digimarkkinoinnin Jaakko Suojanen:

4. Hoida tuplasisältö- sekä uudelleenohjausongelmat

Tuplasisällöt verkkokaupassa

Terhin mukaan melkein kaikissa verkkokaupoissa törmää siihen, että esimerkiksi eri väriversiot samasta tuotteesta ovat omina sivuinaan. Tämä tarkoittaa sitä, että samaa sisältöä on usealla eri sivulla, vai tuotteen väri vaihtuu.

Samaa sisältöä ei kuitenkaan pitäisi olla kuin yhdellä sivulla, eli sisällön pitäisi joka sivulla olla uniikkia. Tämä johtuu siitä, että hakukone ei tuolloin osaa päättää kummalle sivulle se haun tekijän ohjaa ja pahimmassa tapauksessa se ei ohjaa häntä sivuillasi minnekään.

Väriversioiden kanssa kannattaakin toimia niin että päätetään yksi väri, joka on alkuperäinen sivu ja muut värit ovat sen kopioita. Tämä kerrotaan Googlelle rel=”canonical” tageilla (ohjeet näet videolla) niin, että hakukone tietää mikä on alkuperäinen sivu ja ohjaa liikenteen sinne. Alkuperäisellä sivulla on sitten linkattuna kaikki väriversiot.

Uudelleenohjaus verkkokaupassa, kun tuote poistuu valikoimasta

Kun tuote poistuu valikoimasta, älä poista tuotesivua, koska tuolloin sekä kävijä ja hakukone saa 404-virheen ”etsimääsi sivua ei löytynyt”. Tässä menetät mahdollisuuden myydä jotain vastaavaa haun tekijälle. Kun tuote poistuu, ohjaa 301-uudelleenohjauksella joko vastaavaan tuotteeseen tai relevanttiin tuotekategoriaan.

5. Optimoi tärkeimmät sisältöelementit

Kun siirryt optimoimaan itse sisältöä, tutki ensin mitkä on ne tärkeimmät tuotteet ja mistä tulee isoin kate. Valitse nämä optimointiin, sillä kaikkea et pysty kuitenkaan, ainakaan heti, optimoimaan. Optimoi ainakin nämä valitsemistasi tuotteista:

  • Title: Käytä avainsanaa mielellään heti alussa. Tee titlestä informatiivinen, luonteva ilmaus, jonka pituus on maksimissaan 45 merkkiä niin varmistat, että Title näkyy hyvin myös mobiilissa.
  • Metakuvaus: tärkeä houkuttelevuuden kannalta, sillä se näkyy merkittävänä osana itse hakutulosta. Käytä luontevaa kieltä, anna syy klikata ja kehota toimimaan. Muista käyttää myös avainsanoja, sillä Google näyttää ne lihavoituna. Rajoita metakuvaus 115 merkkiin mobiililaitteiden käytön ja siellä selkeänä näkymisen vuoksi.
  • H1 eli pääotsikko: Tee otsikosta kuvaava, ytimekäs ja kiinnostava. Huolehdi, että se sisältää avainsanan.
  • Leipäteksti: käytä avainsanaa eri muodoissa ja muista ihmisten lyhyt keskittymiskyky. Vakuuta siis nopeasti ja tee tekstistä silmäiltävä. Huolehdi, että sisältö on uniikkia ja kehota toimimaan (tilaa, lataa, lue jne).
  • Kuvat: hakukone ei ymmärrä kuvia sellaisenaan. Sille pitää kertoa mitä kuvassa on. Tämä tehdään Alt-tekstillä. Myös sen kuuluu olla ainutlaatuinen, eli siinäkään ei tule olla tuplasisältöä.

6. Tarjoa riittävästi tietoa tuotteistasi

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta siitä huolimatta asiaa voidaan useimmissa verkkokaupoissa kehittää: Terhi painottaa, että on tärkeä tarjota riittävästi tietoa tuotteista. Ostaja tarvitsee monenlaista tietoa harkitessaan ostoa. Kannattaa ainakin kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin:

Lisäksi esimerkiksi oppaat ja ohjeet voivat tukea ostopäätöstä.

7. Tee systemaattista työtä luonnollisten linkkien saamiseksi

Linkitysten merkitys hakutuloksiin on merkittävä. Siksi kannattaakin tehdä systemaattista työtä luonnollisten linkkien saamiseksi. Ulkoa tulevat linkit vaikuttavat verkkokaupan maineeseen. Siihen vaikuttaa se, millaisilta sivuilta linkataan ja kuinka paljon.

Pyydä siis linkitystä yhteistyökumppaneiltasi, pyri hankkimaan linkkejä medialta (saamalla hyviä tiedotteita läpi), kirjoittamalla verkkokauppasi aihepiiriin liittyviin, muiden omistamiin blogeihin. Myös omasta blogista tai omista sivustoista kannattaa linkata, mutta ne ei vät ole hakukoneiden silmissä yhtä arvokkaita, kuin ulkopuolisten sivustoilta tulevat linkit.

Terhi muistuttaa: älä osta linkkejä. Määrä ei ole niin olennaista kuin laatu. Pieni määrä laadukkaita linkkejä on parempi, kuin tuhansittain roskalinkkejä. Linkkejä voit arvioida Majestic SEO –työkalulla. Saat sieltä tietoa verkkokauppaasi johtavista linkeistä ja niiden laadusta.

Kiitos hyvistä vinkeistä @terhiaho :)

Haluatko tietää lisää verkkokaupan hakukoneoptimoinnista?

Ebook-8-cover-iso.pngLataa ja lue laadukas opas, jossa huippuluokan asiantuntijat, Terhi Aho, Miika Malinen ja Juho Tunkelo kertovat kuinka nostat verkkokauppasi hakukonelistauksissa vahvaan asemaan!

Lataa nyt

 

 

Lue myös:

Oivaltava sisältömarkkinointi kasvattaa verkkokaupan kassavirtaa

Videot verkkokaupan markkinoinnissa

Tuotekuvien laiminlyönti - tehokas tapa tuhota verkkokauppa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi