Paytrail

Kuinka paljon myyvempiä voisivat verkkokauppasi tuotekuvaukset olla?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 22.9.2014

Tämän päivän verkkokaupoissa on eräs piirre, joka suoraan sanoen vaivaa minua. Pitäisi ehkä vaivata myös sinua, mutta siitä kohta lisää.

Nimittäin nykyään panostetaan usein näyttävään visuaalisuuteen, ja jos tuotteet ovat näyttäviä siinä on järkeäkin. Se on jotain mitä palveluntarjoajat mielellään myyvät, ja lopputuloksen näkee omin silmin. Ymmärrettävää.

Valitettavasti huomaamatta jää se, että huolimatta kaikesta hienosta mitä voimme verkossa tehdä… sanallinen ilmaisu on edelleen se ensimmäinen symbolikieli minkä kaikki opimme jo ennen kuin opimme kävelemään.

Sanallinen ilmaisu kulkee koko eliniän ajan hiottuja hermoratoja pitkin suoraan aivojen osiin, missä ne tulkitaan mielikuviksi ja mielletään todeksi. Tästä syystä painettuun sanaan edelleen luottaa suurin osa ihmisistä, ja se tuskin tulee muuttumaan.

Siksi kuka tahansa verkkokauppias pystyy nostamaan kauppansa tuottavuutta kirjoittamalla myyvempiä tuotetekstejä. Sen ei tarvitse edes viedä pitkää aikaa, tulosta voi tulla jo päivien sisällä.. ehkä jo tänään!

Tässä viisi yksinkertaista vinkkiä tuotetekstienne parantamiseen:

1. Otsikoi erottuvasti

Jos haluat tuotteesi erottuvan kaupassasi saati sitten hakukoneissa, otsikoksi ei kelpaa vain tuotteen nimi.

Otsikossa voit kertoa kenelle tuote on: naisille/miehille, perheellisille, tekniikkafriikeille, kuntourheilijoille, jne. Kun liität sen heti otsikkoon, se kiinnittää oikean yleisön huomion!

Voit myös mainita esim. kampanjatuotteen kohdalla alennuksen euromääräisenä, “säästä 80€” on paljon houkuttelevampaa kuin “ale 15%” - välitön tunnereaktio euroihin on aivan toista luokkaa.

Jos mahdollista, voit valita sisällyttää tuotteen päähyödyn otsikkoon, joka koukuttaa lukemaan loputkin. Esim. “Polkupyörä, jonka ketjuja ei tarvitse koskaan vaihtaa”. Tähän sisältyi jo uteliaisuuden herättämistäkin samalla...

2. Tee tarjous selkeäksi ja houkuttelevaksi 

Jokainen tuote ei ole aletuote, mutta jokaiseen tuotteeseen liittyy tarjous tai tarjooma.

Tarjolla on aina vaihtokauppa: tämän verran rahaa vs. tämän verran arvoa. Jos näet vaivaa kertoaksesi tuotteen käyttöarvosta, sen arvo nousee asiakkaan mielessä hintaa korkeammaksi.

Ja tämähän on edellytys kaupan syntymiseen, joten älä suotta jarruttele tässä kohtaa!

3. Nosta detaljit ja taustatarinat esiin

Usein tuote on yhtä kiinnostava kuin sen tarinakin. Jos tuotteen syntytarinassa ei ole mitään kiinnostavaa tai et tiedä sitä, käytä asiakkaiden käyttötarinoita. Tai omia kokemuksianne. Tai hätätapauksessa vaikka kolmannen osapuolen kokemuksia.

Pääasia, että kerrot jotain aidosti kiinnostavaa tuotteesta, kaivat esiin ne vähemmän tiedetyt yksityiskohdat - koskaan et tiedä minkä pienen detaljin perusteella asiakas päätyy ostamaan, mikä on se ‘viimeinen pisara’ ennen ostopäätöstä.

Esimerkkinä ekotekijät - olemme huomanneet, että ns. vihreiden myyntiargumenttien nostaminen esiin auttaa hyvin monilla aloilla. Jos tuotteessanne on esim. kierrätettävästä materiaalista tehtyjä osia, kertokaa se ihmeessä!

4. Älä pelkää vedota tunteeseen

Jos kerrot tuotteesta vain välttämättömät tekniset tai muut välttämättömät tiedot, jätät koko vastuun asiakkaalle.

Sen sijaan kannattaa käyttää mielikuvia herättäviä sanoja kuten “välittömästi”, “jatkuvasti”, “ylivoimainen” tai vastaavaa. Parhaat voimasanat eivät välttämättä ole adjektiiveja, vaan hyvin valittuja verbejä tai adverbiaaleja.

Toinen tehokas tapa vedota tunteeseen on sijoittaa tuote kontekstiin. Onkivapa ei ole enää pelkkä väline, kun muistutat lähestyvästä lohien kutemakaudesta, miesporukan mökkiviikonlopuista, tai vaikka isä-poika -suhteen hoitamisesta kalaretkillä.

Kun tunnepuoleen on vedottu tehokkaasti, on paljon hyödyllisempää kertoa niistä teknisistä tiedoista ym. yksityiskohdista, koska asiakas on huomattavasti vastaanottavaisempi!

5. Kehota rohkeasti toimintaan

Toimintakehote puuttuu lähes järjestään tuoteteksteistä, ja se on jo traaginen puute. Koska kun on nähty niinkin paljon vaivaa että on saatu asiakas kiinnostumaan, päätymään sivulle ja lukemaan tuotekuvaus…

Tarvittaisiin enää se viimeinen ‘tönäisy’ ostamaan ja jos se jää uupumaan helposti ostoskin päätyy ‘odottamaan parempaa hetkeä’. Ja sitähän ei yleensä enää tule, ja vaikka tulisikin, ostoimpulssi on jo menetetty.

Käytä siis toimintakehotteita rohkeasti, tyyliin:

     “Paina tästä ja liity klubiin“

     “Valitse paras ja varaa omasi”

     “Käytä tarjous hyväksesi, tilaa ennen 31.9."

Mitään ei kannata jättää epäselväksi.

Toimintakehotteessa voi esim. toistaa tarjouksen tärkeimpiä tekijöitä, muistuttaa alennuksesta, rajoitetusta saatavuudesta, julkkiksen suosittelusta, tai vaan yksinkertaisesti kehottaa painumaan ostoksille.

Asiakkaat tietävät kyllä olevansa kaupassa, he eivät hermostu siitä että tästä muistutetaan.

Jo pelkästään näillä toimenpiteillä on hyvin mahdollista saada aikaan näkyvää nostetta tuotteen myyvyyteen verkkokaupassa.

Jos haluat perehtyä seikkaperäisesti myyvien tuotetekstien saloihin, voit tutustua aiheesta äskettäin julkaistuun kirjaan osoitteessa www.tuotekuvaukset.com.

Tsemppiä kaupankäyntiin!

Juho-Tunkelo200x300Juho Tunkelo
Copywriter, Internet-markkinoinnin konsultti

 

Lataa opas verkkokaupan kehittämisestä

Ebook3-kansiMikäli verkkokaupan kehitys kiinnostaa laajemmin, lataa ja lue ilmainen oppaamme Seuraa, analysoi, kehitä - menestyvän verkkokaupan kehitystyö.

 Lataa nyt

 

 

Lue myös:

Milloin tutustuit palveluusi?

Tuotekuvien laiminlyönti - tehokas tapa tuhota verkkokauppa

Verkkokauppamassasta erottautuminen vaatii uskallusta

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi