Paytrail

Äänestä verkkokaupan ympäristöystävä 2021!

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 23.4.2021

Hiljattain julkaistusta Verkkokauppa Suomessa -raportista ilmeni kuluttajien yhä suurempi ympäristötietoisuus ja sen vaikutus myös verkko-ostamiseen. Samaan aikaan verkkokauppapiireissä tuo sama tietoisuus on ohjannut toimintaa yhä vihreämpään suuntaan - ja hyvä niin.

Haluamme nyt omalta osaltamme tuoda esille ympäristöä kunnioittavia tekoja verkkokauppa-alalla. Siksi organisoimmekin nyt ensimmäisen, mutta toivottavasti vuosittaiseksi muodostuvan Verkkokaupan ympäristöystävä -äänestyksen. Eli ei muuta, kuin tutustumaan ehdokkaisiin ja oppimaan heiltä!

Tänä ensimmäisenä vuonna ehdokkaita kyseltiin verkkokauppatoimittajilta, muilta alalla toimivilta tahoilta ja asiakkailtamme. Alta löydät tarkempaa tietoa mitä kukin yritys tekee ympäristön eteen verkkokauppa-alalla.

Äänestämään pääset esittelyjen lopuksi. Kaikkien 16.5. mennessä äänestäneiden kesken arvotaan Jopo (arvo 358,90€).

Ehdokkaat vuodelle 2021 ovat seuraavat:

Voit mennä myös suoraan äänestykseen.

Emmy’s Clothing

emmys clothing company logo ymparistoystavallinen verkkokauppaEmmyn koko liiketoiminta perustuu ympäristöystävällisyyteen; se myy laadukkaita second hand -vaatteita, kenkiä ja asusteita. Emmy kommunikoi myös yhteistyökumppaneilleen materiaalien ja mallistojen kestävyydestä. Tämä voi auttaa muotivalmistajia tekemään kestävämpiä valintoja.

Emmy ottaa ympäristön huomioon myös jakelussa; logistiikkakumppanit tekevät ilmastopäästökompensaatioita. Myyjien lähettämät pakkausmateriaalit hyödynnetään asiakaslähetyksissä, eli pakkausmateriaalit pääsevät uudelleen käyttöön. Muut Emmyn käyttämät pakkausmateriaalit on valmistettu kierrätysmuovista. Emmy tutkii myös yhdessä VTT:n kanssa merilevästä valmistetun pakkausmateriaalin sopivuutta.

Fennica Gehrman

Fennica-gehrman logo ympäristöystävällinen verkkokauppaFennica Gehrman Oy on Suomen suurin nuottikustantamo ja sen alkujuuret ovat 1890-luvulla Fazerin musiikkikaupan kustannustoiminnassa. Teemme yhä edelleen samaa työtä kuin ammoiset edeltäjämme – nuotteja. Kesäkuussa 2020 Fennica Gehrman lanseerasi verkkokaupassaan osion digitaalisten PDF-nuottien myynnille. Näin säästetään paperia ja puuta sekä kuljetuksen aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

PDF-muodossa julkaistujen teosten määrä kasvaa viikoittain. Kustantajalle PDF-jakeluun siirtyminen on ollut suuri loikkaus henkisesti. Menetämmekö kontrollin? Mahdollistammeko PDF-tiedostojen laittoman levityksen ostotapahtuman jälkeen? Mutta tässä ajassa ei voi ajatella kuin dinosaurus; monet asiat painavat vaakakupissa ja puhuvat digitaalisen jakelun puolesta.

Kiertoa Oy

kiertomylly ymparistoystavallinen verkkokauppaKiertoa Oy ylläpitää kiertotalouteen erikoistunutta huutokauppaa netissä.

www.kiertonet.fi on julkisen sektorin huutokauppapaikka, jossa kunnat, kaupungit jne. myyvät käytöstä poistunutta tavaraa. Uusi helmikuussa lanseerattu www.huutomylly.fi taas on vastaava kauppapaikka yrityksille. 

Kiertonetin historian aikana (vuodesta 2015) sivuston kautta on ehditty myydä yli 38 miljoonan euron edestä kiertotaloustavaraa. 

Kiertonet on se alkuperäinen ja perustettu alunperinkin nimenomaan julkiselle sektorille. Alkuperäisidean säilyttämiseksi yritykset on ohjattu omaan kanavaansa, Huutomyllyyn.

Myynti perustuu molemmissa kanavissa kiertotalouteen ja erotumme siinä kilpailijoistamme: meillä ei yksinkertaisesti saa myydä uutta, myyntiin ostettua tavaraa, vaan myytävä tavara on nimenomaan kiertotalouden mukaisesti toisen käytöstä poistuvaa, tai muuten tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa. 

Matkavaruste

matkavaruste-logo-ymparistoystavallinen verkkokauppaMe Matkavarusteella huomioimme ympäristöarvot kaikessa toiminnassamme. Kannustamme ympäristöystävällisempään matkailuun etsimällä tätä tukevia matkavarusteita valikoimaamme. Valvomme myytävien tuotteiden laatua, emmekä suosi kertakäyttökulttuuria. Lisäämme jatkuvasti ympäristöystävällisesti tuotettujen tuotteiden määrää valikoimassamme.

Kannustamme korjaamiseen ja huoltamiseen uuden ostamisen sijaan. Useimpiin tuotteisiimme kannattaa kysyä varaosia. Myymme pienvikaiset tai parasta ennen päiväystä lähestymässä olevat tuotteet löytönurkassamme. Tuotteet, joita ei voida myydä, hyödynnetään varaosina ja loput viedään asianmukaiseen kierrätykseen.

Käytämme kotimaan lähetyksissä Posti Green 100% hiilineutraaleja palveluita. Lähes kaikki meille tuleva pakkausmateriaali uudelleenkäytetään asiakaslähetyksissämme. Kuormalavat toimitetaan uusiokäyttöön. Kaikki materiaali, mitä emme voi käyttää uudelleen, toimitetaan kierrätykseen.

Valtaosa toimitilojemme kalusteista on hankittu käytettyinä. Toimistomme sähkö on tuotettu uusiutuvilla luonnonvaroilla.

Ninyes

Ninyes logo ymparistoystavallinen verkkokauppa lasten vaatteilleKuten tiedämme, muotiala tuottaa kokonaisuutena n. 10 % maailman kasvihuonepäästöistä. Lähdimme aikoinaan miettimään, miten itse voisimme pienentää tuota ongelmaa. Meidän uusi Ninyes.com on ainakin yhdenlainen ratkaisu. Ninyes on käytettyjen lastenvaatteiden kauppa, joka pyrkii olemaan koko alan vastuullisuusjohtaja globaalistikin. Aloitamme nyt Suomesta, mutta tavoitteena on edetä nopeasti myös muualle Eurooppaan. Meillä on vastuullisuudessa kolme pääkohtaa:

  1. Myymme vain käytettyjä vaatteita
  2. Myymme vain vaatteita, jotka ovat jo alunperin vastuullisesti valmistettuja
  3. Olemme hiilinegatiivisia

Vaatteiden kierrätys lisää vaatteen käyttöikää keskimäärin n. 2 vuotta ja siten pienentää kyseisen vaatteen CO2 päästöjä 73 %. Tuo on jo sinänsä ihan merkittävä teko, mutta koska haluamme samalla edistää vain vastuullista vaatetuotantoa, olemme päätyneet myymään ainoastaan jo alunperinkin vastuullisesti tuotettuja vaatemerkkejä.

Pure Waste

purewaste logo ymparistoystavallinen verkkokauppaPure Waste on helsinkiläinen tekstiilikierrätyksen pioneeri, joka valmistaa tuotteensa 100% kierrätetystä kankaasta. Samalla yritys pyrkii minimoimaan pakkausmateriaalien käytön lähetyksissään. Tilaukset postitetaan uudelleenkäytettävissä RePack-pakkauksissa. He ovat myös laskeneet verkkosivuilleen jokaisen tuotteen ympäristöjalanjäljen

RePack

RePack LOGO_black_simple_TRePack vähentää verkkokaupan pakkausroskaa. Käytännössä RePack korvaa kertakäyttöiset verkkokaupan toimituspakkaukset palautettavilla ja uudelleenkäytettävillä. 

Toimintamalli on kaikille tuttu pullonpalautusjärjestelmästä, jossa pakkaukset palautetaan uudelleen käyttöön ja kuluttaja palkitaan palautuksesta esimerkiksi lahjakortilla seuraavaa ostosta varten. RePackin pakkaukset ovat pusseja ja ne on suunniteltu litistettäväksi ja palautettavaksi kirjepostin kautta. Tyhjän RePackin voi palauttaa mistä vaan.

RePack-palvelua käyttää tällä hetkellä yli 150 verkkokauppaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mukana mm. Scandinavian Outdoor, Makia, Volcom ja Ganni. Vuonna 2017 RePack voitti Pohjoismaiden Ympäristöpalkinnon.

Ruohonjuuri

ruohonjuuri logo ymparistoystavallinen verkkokauppaRuohonjuuressa ylikompensoimme päästöt 100 %:sesti. Hiilihyvityksen tuloksena istutettu kuusentaimikko löytyy Sotkamosta. Metsiensuojeluun myönsimme vuonna 2020 Ruohonjuuri-palkinnon Luonto-Liiton Metsäryhmälle, joka työskentelee metsäluontomme puolesta. Lahjoitimme Ruohonjuuri-palkinnon, -apurahojen ja tempauksiemme kautta 36 507,11 euroa maailmaa parantaviin kohteisiin.

Jotta tuote voi päästä tuotevalikoimiimme, sen on oltava laadukas ja eettisesti kestävä. Ruokatuotteissa arvostamme luomulaatuisuutta, lisäaineettomuutta ja ravinnetiheyttä. Kosmetiikkatuotteilta edellytämme luonnonkosmetiikkasertifikaattia tai sitä, että ainesosat täyttävät luonnonkosmetiikkasertifikaattien edellytykset.

Verkkokaupassa pakkaamisen yhteydessä käytetty Geami-paperi on FSC-sertifioitua ja Fillpak-paperi on kierrätettyä Kraft-paperia. Pakkaamisessa käytettyjen pahvilaatikoiden kierrätysaste on 40-70 %. Pakkaamiseen käytetty materiaali on 100 % kierrätettävää, 100 % biohajoavaa ja perustuu 100 % uusiutuviin materiaaleihin. Kaikki materiaalit on tuotettu EU:ssa. 

Ruslania

ruslania-logo2016Lajittelemme huolellisesti kaikki jätteet. Ruslaniaan tulleet siistit pahvilaatikot käytetään uudelleen. Käytämme uudelleen kopiopaperit, joihin on tulostettu tai kopioitu vain toiselle puolelle. Keittiössä emme käytä kertakäyttöisiä ruokailuvälineitä.

Yritämme välttää ylipakattuja tuotteita. Maahantuomme tuotteita, jotka on pakattu varastossamme Pietarissa ja sitten kuljetettu pakettiautossa Helsinkiin. Näin voimme pyytää toimittajiamme, etteivät he ylipakkaisi tuotteita kuten he pakkaisivat ne kansainväliseen kuljetukseen. Pakkaamme käyttämättä paljon muovia. Käytämme saamaamme kirjojen pakkausmateriaalia sekä vanhoja sanomalehtiä.

Kannustamme henkilökuntaamme pyöräilemään, kävelemään, juoksemaan tai käyttämään julkisia. Olemme valinneet sijaintimme aina sen mukaan, että sinne olisi helppo tulla julkisilla. Työpaikallamme on mahdollisuus peseytyä esimerkiksi urheilun tai pyöräilemisen jälkeen.

Sinituote

sinituote logo ymparistoystavallinen verkkokauppa80 % SINI-tuotteista valmistetaan omalla tehtaalla Kokemäellä. Suomessa valmistettu tuote on aina vastuullisempi vaihtoehto jo kuljetuksesta aiheutuvien päästöjen takia.

Useisiin tuotteisiimme saa vaihdettua kuluvan osan, esimerkiksi WC-harjaan vaihtopään. Tämä vähentää jätteen määrää, kun koko harjaa ei tarvitse uusia. Verkkokaupassamme on myös laaja valikoima erilaisia varaosia, joilla tuotteen käyttöikää saa pidennettyä.

Kaikki Kokemäellä valmistetut siivousvälineet valmistetaan hiilineutraalisti. 45 % käyttämästämme muoviraaka-aineesta on kierrätysmuovia – olemme edelläkävijä kierrätysmuovin käytössä kansainvälisellä tasolla. Kokemäen tehtaalla on yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista, joka kattaa 15 % tehtaan tarvitsemasta sähköenergiasta. Muu sähkö on tuotettu hiilineutraalisti pohjoismaisella vesivoimalla.

Uusiokäytämme verkkokaupassa pakkausmateriaalia ja hyödynnämme tuotteiden myyntierälaatikoita uudelleen tilausten pakkauksessa.

Varusteleka

varusteleka_logo_ymparistoystavallinen-verkkokauppaVarusteleka on hyvien puolella. Suurin ero muihin osakeyhtiöihin on suhtautuminen ympäristöasioihin: ne eivät ole markkinointitemppu, eikä niitä jätetä asiakkaan harteille, vaan ympäristötuhon vähentäminen kuuluu omistajan vaatimuksiin yritykselle. Siksi hiilidioksidipäästöjen kompensointi tai täysipäiväisen vastuuttomuusasiantuntijan palkkaus tehdään osingoista tinkien, ja myyntihyötyä tulee jos on tullakseen.

Firmalla on myös maailman paras kiertotalousohjelma, jossa tuotteet ostetaan takaisin ja myydään edelleen uusien tuotteiden markkinointimateriaalin avulla. Tärkeä osa on myös raivorehellisyys: firman vastuuttomuusohjelma muuttuu vastuullisuusohjelmaksi heti kun vastuuton toiminta saadaan loppumaan, eli esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä ei enää tuoteta ollenkaan. Samassa hengessä Varusteleka myös kieltäytyy alennuskampanjoista, ja ilmoittaa tuotteiden hiili- ja vesijalanjäljen heti kun se saadaan laskettua. 

weekendbee_logo_ymparistoystavallinen verkkokauppa vaatteetWeekendbee

Weekendbee tekee vastuullisten urheilu- ja ulkoiluvaatteiden ostamisesta helppoa. Me kuratoimme vastuullisten tuotteiden valikoiman kauppaamme, jolloin jokainen meiltä tehty ostos on hyvä valinta. 

Myymiemme tuotteiden lisäksi koko toimintamme seuraa samoja arvoja ja on mahdollisimman kestävää. Julkaisemme vuosittain vastuullisuusraportin, jossa avaamme toimintamme vastuullisuutta tarkemmin.

Toimitamme kaikki Suomeen lähtevät tilaukset muovittomissa kuljetuspakkauksissa Postin CO2-neutraaleilla Posti Green-kuljetuksilla. Weekendbeellä ei ole myöskään fyysistä toimistoa vaan työskentelemme kaikki paikkariippumattomasti, jo ennen koronaa!

Weekendbeen toiminnan missio on tehdä vastuullisesta elämäntyylistä mahdollisimman helppoa ja inspiroivaa. Uskomme, että tie parempaan maailmaan kulkee positiivisuuden kautta ja siksi pyrimme lisäämään tietoa vastuullisesta elämäntyylistä inspiraation kautta. 

Äänestys

 

paytrail-icon Yleinen