Paytrail

#eMeetNordic - verkkokauppa-alan väki vertaisoppimisen äärellä

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 25.5.2018

eMeetNordic tapahtuma

Vierailimme viime viikolla eMeetNordic -tapahtumassa Helsingissä. Toista kertaa Suomessa järjestetty tapahtuma keräsi suorastaan ennätysmäärän osallistujia, jopa 270 verkkokauppa-alan vaikuttajaa Team Finland -talolle. Paikalla oli niin B2B- kuin B2C -verkkokauppiaita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Yhteishenkeä ja vertaisoppimista

Ruotsalaisen verkkojulkaisu Ehandel.se:n sekä Business Finlandin eComgrowth -kasvuohjelman luotsaama eMeet on niin sanottu "epäkonferenssi", jossa vain osa päivän puhujista ja aiheista on ennalta varattuja. Iso osa päivän sisällöstä luodaan paikan päällä osallistujen toimesta. Tämä on varsin toimiva tapa varmistaa, että sisällöt ovat mahdollisimman ajankohtaisia ja olennaisia tapahtumaan osallistuvien henkilöiden kannalta.

Päivän ohjelma ja aikataulu päivittyy koko ajan niin sanottuun aikatauluseinään, The Grid:iin, johon osallistujat saivat lisätä heitä kiinnostavia tai heille tarpeellisia keskustelu- tai workshop-aiheita.

IMG_1005

Tapahtuman tavoitteena on jakaa tietoa, oppia toisilta sekä päästä mahdollisimman avoimeen keskusteluun osallistujien kesken. Tilaisuus pohjautuu siis eComGrowth -kasvuohjelman kanssa varsin samoille arvoille. Lisäksi tapahtumassa pyritään ylläpitämään verkkokauppiailta verkkokauppiaille -henkeä, joskin puheenvuorojen joukosta löytyy myös muutamia eri palveluntarjoajia.

Kansainvälisyys ja asiakaskokemus ovat täällä ja nyt

Tänä vuonna eMeetin suosituimmiksi teemoiksi näytti nousevan kansainvälisyys, asiakaskokemus sekä Amazonin tuomat mahdollisuudet suomalaisille verkkokauppiaille. Myös markkinointiin ja kasvuun liittyen oli useampia niin kutsuttuja "sessioita".

Kansainvälisyys ja asiakaskokemus ovat varmasti olleet puhutuimpia ja käsitellyimpiä aiheita verkkokauppa-alan tapahtumissa jo muutaman vuoden ajan. Sanoisin kuitenkin, että sävy ja sisältö näiden aiheiden käsittelyssä on muuttunut: enää ei niinkään puhuta siitä "miksi" vaan "miten". Vakuuttelusta on siirrytty onnistuneiden esimerkkien sekä konkreettisten vinkkien jakamiseen.

Oli erittäin hienoa nähdä, että puheenvuoroja pitäneet verkkokauppiaat ja verkkokauppatoimijat todella jakoivat omia kokemuksiaan unohtamatta mainita myös kohtaamiaan kasvukipuja tai saavuttamiaan tuloksia.

Esimerkiksi käytettyjä vaateita myyvän Rekki.fi -verkkokaupan Tero Ylönen piti varsin avoimen puheenvuoron verkkokaupan kasvun suunnitteluun ja toteutukseen liittyen.

Vapaa-ajan tuotteita myyvän Acon-verkkokaupan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Manninen puolestaan jakoi puheenvuorossaan paitsi mielenkiintoisen tarinan uuden markkinan valloituksesta, myös käytännönläheisiä vinkkejä Amazonin hyödyntämiseen liittyen.

Myös Stockmanin Hullut Päivät -kasvutarina on suomalaisittain aivan huikea. Tästäkin kuultiin erittäin antoisa puheenvuoro Katri Nickelsiltä (Head of Digital Stores and Services).

Oli myös erittäin mielenkiintoista kuulla siitä, missä verkkokaupan globaalit kärkitoimijat tällä hetkellä menevät. Leevi Parsama toi esille kahdeksan erilaista esimerkkiä maailmalta (mm. Sephora, Fabletics, Furniture Mart, Na-kd), jossa verkkokauppa ja palvelu on viety uudelle tasolle muun muassa tekoälyn, VR:n ja AR:n avulla.

Millainen on tulevaisuuden maksupalvelu?

Pääsimme iltapäivästä myllyttämään myös omaa aihettamme kysyessämme verkkokauppiailta, miltä tulevaisuuden maksupalvelun tulisi toimia. Kuten varmasti tiedätkin, verkkomaksualalla tapahtuu isoja uudistuksia PSD2 -direktiivin voimaantulon myötä ja se luo tulevaisuudessa loistavia mahdollisuuksia tarjota entistä sujuvampia maksamisen palveluita verkkokauppiaille ja heidän asiakkailleen.

Loistava esimerkki ovat PSD2-direktiivin mahdollistamat maksujen käynnistyspalvelut (PISP) ja tilitietopalvelut (aISP), joiden avulla pankkimaksamisen ja henkilökohtaisten pankkipalveluiden tarjontaa voidaan laajentaa entisestään Paytrailin kaltaisten maksupalvelutarjoajien toimesta.

Nyt onkin hyvä aika miettiä ja ideoida sitä, millainen tulevaisuuden maksupalvelu voisi olla. Tähän saimme erittäin hyviä kommentteja ja ideoita workshopiin osallistuneilta verkkokauppialta. Tätä keskustelua ja ideointia jatkamme mielellään myös muiden verkkokauppiaiden kanssa.

Jatka oppimista webinaareissamme

Ensi vuoden eMeetiä odotellessasi voit osallistua tuleviin webinaareihimme, joissa käsitellään tekoälyn hyödyntämistä verkkokaupassa sekä esitellään pian julkaistavan verkkokauppa-alustaraportin tuloksia.

Lue lisää ja ilmoittaudu webinaareihimme.