Paytrail

Huomioi arvonlisäverokäytäntöjä tukevat toiminnot verkkokauppa-alustan valinnassa

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 3.5.2018

arvonlisaverokaytantoja-tukevat-toiminnot-verkkokauppa-alustan-valinnassa

Verkkokaupassa myynti kotimaahan on monelle yritykselle tuttua. Tällöin tiedetään tarkkaan arvonlisäverotuksen käytännöt, toimitukset ja muut oleelliset asiat. Kun siirrytään myymään tuotteita kotimaan rajojen ulkopuolelle, tulee monista asioista hieman haasteellisempia, mutta ei suinkaan voittamattomia.

Useimmista verkkokauppa-alustoista löytyy valmiina toiminto, joka tunnistaa minne ostettava tavara toimitetaan ja määrittelee tämän mukaan käytettävän arvonlisäverokannan ja tyypin. Useimmat alustat ymmärtävät myös sen, että asiakkaana on kuluttajan sijaan toinen yritys, jolloin myös verokäsittely muuttuu.

Normaalien Euroopan sisäisten myyntien ja vientikaupan lisäksi alustoihin pystytään luomaan kauppa-alueita, jotka käsitelläänkin pääsäännöstä poiketen. Jos erimerkiksi suomalainen yritys on rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi Ranskaan, voidaan Ranskaan toimitetut myynnit käsitellä rajauksen mukaisesti kyseisen maan arvonlisäverokannalla normaalin Euroopan sisäisen myynnin sijaan.

Useimmiten verkkokaupoissa hyödynnetään erilaisia maksunvälittäjiä. Tällöin rahat saadaan tilauksista ennen kuin tavara lähtee liikkeelle. Arvonlisäverokäsittely tulee huomioida myös ennakkomaksun kirjaamisessa. Ennakkomaksu kirjataan kirjanpitoon arvonlisäverollisena ja siitä tilitetään arvonlisävero. Kun tavarat toimitetaan, niistä muodostuu myynti ja tällöin käsitellään myynti arvonlisäverollisena ja vastakirjauksena oikaistaan ennakkomaksu arvonlisäverollisena. Näin myyntihetkellä ei enää muodostu tilitettävää arvonlisäveroa, koska se on tilitetty jo, kun ennakkomaksu on saatu.

Sekä myyntien että ennakkomaksujen kirjaamisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että verkkokaupasta saadaan tarvittavat myyntitiedot erilaisine rajauksineen. Varmistathan siis verkkokauppa-alustaa valitessasi, että se taipuu käymään kauppaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kirjoittaja:anna-paananen-greenstep.jpg

Anna Paananen, taloushallinnon asiantuntija, Greenstep Oy

Muita verkkokaupan kirjanpitoon liittyviä artikkeleita

Uitko vai uppoatko? 3 neuvoa tuoreelle verkkokauppayrittäjälle kokeneelta kirjanpitäjältä

Taloushallinto, verkkokaupan tukitoiminto – vai menestystekija?

Verkkokaupan maksupalvelun vaihtaminen - 4 huomioitavaa asiaa

 

paytrail-icon Verkkokaupan kirjanpito