Paytrail

Verkkokaupan maksupalvelun vaihtaminen - 4 huomioitavaa asiaa

Kaisa Kiviluoto Kirjoittanut Kaisa Kiviluoto - 18.8.2016

Mitä on syytä huomioida maksupalvelua vaihtaessaan?

Verkkokauppiaalle voi toisinaan tulla sellainen tilanne vastaan, että hän syystä tai toisesta joutuu vaihtamaan jonkun yhteistyökumppaninsa. Toisinaan vaihtamisen kohteena on verkkokaupan maksupalveluntarjoaja. Tässä artikkelissa tuon esille neljä seikkaa, jotka kannattaa huomioida maksupalvelun vaihtamisessa, jotta vaihto saadaan onnistumaan mahdollisimman sujuvasti.

1. Varmista maksupalvelun toteutuskelpoisuus omaan verkkokauppa-alustaasi

Verkkokaupan maksupalvelu toteutetaan verkkokauppa-alustaan integraation avulla. Tähän tarvitaan siis niin sanottu maksumoduuli tai tuttavallisemmin "maksukapula", joka monissa alustoissa voi olla jo valmiiksi olemassa. Maksupalvelun tarjoajilta yleensä saa apua eri verkkokauppa-alustoihin tarvittavien integraatioiden löytämiseen.

Maksupalvelun valinnassa on siis hyvä huomioida maksumodulin saatavuus ja hinta. Moduleja voi olla saatavilla ilmaiseksi tai ne voivat maksaa jopa satoja euroja.

Maksupalvelun vaihtaminen voi olla hankalaa, kallista tai jopa mahdotonta, jos valmista modulia ei ole saatavilla. Toki kaikilla maksupalveluntarjoajilla on olemassa ohjeet ja dokumentaatio, joiden avulla toteutus on mahdollista tehdä, mutta tämä vaatii koodaustaitoa ja verkkokauppa-alustan tuntemusta. 

2. Huomoi mahdollinen muutos verkkokauppasi kassavirtaan

Rahojen tilityssykli  ja tilitysviive voi olla erilainen eri maksupalveluntarjoajien välillä. Sykli voi vaihdella päiväkohtaisista tilityksistä esimerkiksi viikoittaisiin tilityksiin. Tilitysviive puolestaan voi vaihdella yhdestä pankkipäivästä useisiin pankkipäiviin.

Maksupalvelua vaihtaessaan kannattaakin olla tietoinen siitä, että jatkossa raha saattaa tulla kauppiaan tilille erilaisessa tahdissa kuin aiemmin. Jos olet tottunut päiväkohtaisiin tilityksiin, saatat joutua suunnittelemaan kassavirtaasi uudelleen mikäli tilitykset tulevatkin jatkossa vaikka parin päivän viiveellä tai vain viikoittain.

Ja selvennykseksi sanottakoon, että pankkipäivä ei tarkoita samaa kuin arkipäivä tai toimistoaika. Pankkipäivä alkaa esimerkiksi maanantaina klo 16 ja se päättyy tiistaina klo 16. Mikäli pankkipäivittäin tapahtuvat tilitykset eivät jostain syystä sovi omaan liiketoimintaan, kannattaa omalta maksupalveluntarjoajalta kysyä, olisiko tilitysten aikaväli mahdollista asettaa oikean vuorokauden (00-24) sisälle. 

3. Ilmoita maksupalvelun muutoksesta myös kirjanpitäjällesi

Kauppiaalle toimitettava aineisto verkkokaupassa tehdyistä maksuista voi myös olla erilainen eri palveluntarjoajien välillä. Kirjanpitäjällä saattaa olla toimiva toimintatapa tai järjestelmä jonkun tietyn maksupalveluntarjoajan raporteille, jolloin uudenlaisen aineiston käsittely saattaa aiheuttaa kirjanpitäjälle lisää työtä. 

Maksupalvelun vaihtamisen yhteydessä kannattaakin kysyä omalta kirjanpitäjältä, aiheutuuko erilaisesta raportointitavasta sinulle ylimääräisiä kustannuksia. Lisäksi on toki kohteliasta ilmoittaa etukäteen, että kirjanpitäjä tuleekin saamaan aivan uudennäköisen aineiston käsiteltäväkseen seuraavassa kuussa.

4. Valitse ajankohta huolella

Maksupalvelun vaihtaminen ei ole mikään pitkä tai vaikea prosessi ja suurimmaksi osin se saadaan hoidettua hyvin sulavasti.

Tästä huolimatta palveluntarjoajan vaihtaminen kannattaa ajoittaa johonkin hieman hiljaisempaan ajankohtaan, ettei se vain pääse vaikuttamaan vaikkapa vuoden kiireisimpään myyntisesonkiin. Kyseessä on kuitenkin aina jonkin asteen tekninen muutos verkkokauppaan, ja maksupalvelun toimivuus on muutoksen yhteydessä syytä testata huolella. 

Tähän liittyen kannattaakin lukaista aiemmin julkaistu artikkelimme siitä, mitkä ovat vuoden vilkkaimpia myyntipäiviä ja ajankohtia suomalaisessa verkkokaupassa.

nainrahaliikkuu-kuva.pngNäin raha liikkuu verkossa

Jos sinua kiinnostaa rahaliikenteen pysäkit ja aikataulut, tutustu, miten verkkokaupan maksuliikenne toimii käytännössä.

Lataa nyt

Lue myös:

Maksutavat verkkokauppaan - mitä huomioida maksupalvelun valinnassa

Jalmari verkkokauppiaana #7 - Kassa

Verkkokaupan taustaprosessit ja 4 vinkkiä niiden hiomiseen

Opas verkkomaksupalvelun valintaan

paytrail-icon Verkkokaupan hallinta