Paytrail

Vuoden vilkkaimmat myyntipäivät ja ajankohdat suomalaisessa verkkokaupassa

Laura Saari Kirjoittanut Laura Saari - 2.3.2016

Tuntuuko sinusta siltä, että oman verkkokauppasi myynti on vähän kohmeessa kiireisen joulusesongin ja tammikuun alennusmyyntien jälkeen?  Milloin verkkokaupoille on luvassa seuraava aktiivisempi myyntiaika? Mitkä ylipäätään ovat suomalaisen verkkokaupan parhaimpia myyntipäiviä ja -aikoja vuoden aikana? 

Tarkastelin palvelustamme saatavaa tilastotietoa vuonna 2015 kauttamme kulkeneesta rahaliikenteestä. Mitä enemmän rahaliikennettä päivän aikana on, sitä enemmän verkkokaupoissa luonnollisesti tapahtuu myyntiä. 

Yleisesti ottaen voi sanoa, että verkkokaupoissa kauppa käy vuoden jokaisena päivänä ja vuorokauden jokaisena tuntina. Tiettyinä päivinä ja kellonaikoina kauppa käy kuitenkin huomattavasti paljon kovemmin kuin muulloin. 

Kauppa kiihtyy selvästi vuoden loppua kohti

Koko viime vuotta tarkastellessa voidaan havaita, että syksy ja vuoden loppupuoli oli suomalaisille verkkokaupoille selvästi kiivaampi eli kauppiaan näkökulmasta parempi ajankohta kuin kevät ja alkuvuosi. 

Joulusesonki on ehdottomasti vuoden paras myyntiaika verkkokaupoissa ja siitä kertoo myös se, että jopa 6/10 vuoden kovimmasta myyntipäivästä osuu joulusesongin ajalle. 

Tässä vaiheessa vuotta tuntuu kuitenkin aika lohduttomalta ajatella, että verkkokaupan myynti vilkastuu seuraavan kerran vasta syksyn puolella. Kauppiaalla ei onneksi ole syytä vaipua epätoivoon, sillä kesän kynnyksellä on ainakin viime vuoden perusteella syytä odottaa kaivattua piristysruisketta verkkokauppojen myynnille. Tällöin mm. valmistujaisaika ja kesän hääsesonki saa kuluttajat ostoaikeissa liikkelle, myös verkossa. 

Viikon paras myynti tehdään maanantai-iltaisin

Yksi mielenkiintoisimmista tiedoista viime vuoden perusteella on se, että maanantait olivat koko vuoden osalta  vilkkaimpia myyntipäiviä suomalaisessa verkkokaupassa - lauantait taas hiljaisimpia.

Kuten alla olevista tilastoista näkyy, jopa 5/10 viime vuoden kovimmista myyntipäivistä sattuivat olemaan maanantaina.

Päivätasolla puolestaan voidaan havaita, että kauppa kiihtyy selvästi iltaa kohti ja suurin piikki arki-iltojen rahaliikenteessä on yleensä klo 21 paikkeilla. Suomalaiset kuluttajat ovat myös aktiivisia shoppailijoita sunnuntai-iltaisin.  

Näiden tietojen pohjalta voisi siis tehdä sellaisen johtopäätöksen, että viikon paras myynti verkkokaupassa tehdään maanantai-iltaisin. Joko sinä olet huomioinut tämän omassa verkkokaupassasi?

Vuoden 2015 kovin myyntipäivä oli veronpalautusten jälkeinen maanantai

Mitkäs päivämäärät sitten olivat niitä viime vuoden kohokohtia? Milloin tehtiin kovinta tiliä suomalaisessa verkkokaupassa?

Meidän tilastojemme pohjalta tiedämme, että vuoden 2015 kovimman rahaliikenteen sai aikaiseksi veronpalautusten jälkeinen maanantai. Tällöin kauppa kävi jopa kaksi kertaa kovemmin koko vuoden keskiarvoon verrattuna. Toiseksi vilkkaimmaksi kauppapäiväksi ylsi itse veronpalautuspäivä.

Kolmanneksi suurimman maksuliikennemäärän keräsi niin kutsuttu Cyber Monday, joka on alun perin ollut verkkokauppojen vastine kivijalkakauppojen alennuspäivälle, eli Black Fridaylle.

Black Fridayn markkinointi näkyi tänä vuonna varsin isosti, mutta kyseinen päivä ei siitä huolimatta päässyt viime vuoden kymmenen kovimman myyntipäivän joukkoon, ainakaan verkkokauppojen osalta. Viimeisen kolmen vuoden kasvua ajatellen, mustalla perjantailla on hyvät mahdollisuudet nousta kovimpien myyntipäivien joukkoon varmasti jo tänä vuonna – etenkin jos päivän markkinointi jatkuu yhtä ponnekkaasti.

Jouluaatto - arvattaenkin - oli vuoden 2015 hiljaisin päivä maksuliikenteen suhteen. 

Paytrail-vuoden-kovimmat-myyntipaivat-2015-top-10-PINK.jpg

Kuva 1: Luvut ovat muutettu vertailuluvuksi siten, että koko vuoden keskiarvo muodostaa perusajankohdan indeksin 100. 

Kuten ylläolevasta tilastosta näkyy, suurin osa viime vuoden parhaista myyntipäivistä sattui loppuvuoden ja nimenomaan joulukuun ajalle. Saadaksemme hieman lisää hajontaa koko vuoden ajalle, tarkastelimme vuoden kovimpia myyntipäiviä ilman joulukuuta. Tällöin voidaan huomata, että kesän kynnyksellä oli toinen aktiivisempi ajankohta. Alkuvuosi loistaa poissaolollaan myös tässä tilastossa. Maanantait puolestaan nousevat esiin tässäkin tapauksessa. 

Paytrail-vuoden-kovimmat-myyntipaivat-2015-top-10-ilman-joulukuuta-PINK.jpg

Kuva 2: Luvut ovat muutettu vertailuluvuksi siten, että koko vuoden keskiarvo muodostaa perusajankohdan indeksin 100. 

Vinkiksi jatkon varalle

  • Harkitse panostavasi esim. tammikuun alennusmyyntien markkinointiin tai suunnitele muutamia alennuskampanjoita alkuvuoden ja alkukevään ajalle. 
  • Ajoita verkkokauppasi isommat kehitystoimet myynnin näkökulmasta hiljaisempiin ajankohtiin: vuositasolla alkuvuoteen ja viikkotasolla lauantaille.
  • Kuluttajat ovat erityisen hyvällä shoppailumielellä liikkeellä erityisesti maanantaisin ja arki-iltaisin. Myös sunnuntai-illat ovat aktiivista ostoaikaa. Huomioi tämä markkinoinnissasi.
  • Hyödynnä hiljaisemmat ajankohdat esim. sisältömarkkinoinnin tekemiseen: päivitä blogia ja tee vaikka pari how-to -videota YouTube -kanavallesi. Nämä toimet kestävät aikaa ja niiden paras hyöty voi näkyä juuri kovimman sesonkiajan kynnyksellä. 
  • Täytä varastosi suosituimpien tuotteiden suhteen, tee tarvittavat muutokset verkkokauppasivustollesi (mm. lisää tuotearviointeja, nosta suosituimpia tuotteita paremmin esiin, tee tuotteiden ristiinlinkityksiä jne.), ajasta markkinointikampanjasi ja hanki tarvittaessa lisätyövoimaa vuoden kiireisimmille ajankohdille, jotta saat parhaalla mahdollisella tavalla hyödynnettyä vuoden parhaimmat myyntipäivät ja sesongit. 

Huomaathan, että tässä artikkelissa esitetyt tiedot ovat yleiskuva isosta verkkokauppamassasta. Millainen vuosikello sinun omalla verkkokaupallasi on? Onko kenties kevät parasta sesonkiaikaa sinun verkkokauppasi myymille tuotteille?

Näin kehität verkkokauppaasi

Hyödynnä hiljaisemmat ajankohdat verkkokauppasi kehitystyöhön. Lataa tästä maksuton opas, miten verkkokauppa-alan asiantuntijat suosittelevat verkkokauppoja kehitettävän.

Lataa nyt

Lue lisää

Verkkokaupan kova myyntiviikko

 Paytrailin tilastot: Cyber Monday tykitti suomalaisessa verkkokaupassa

Näin kellonaika vaikuttaa verkkokaupan myyntiin

 

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi