Paytrail

Näin kellonaika vaikuttaa verkkokaupan myyntiin

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 12.1.2016

paytrail-kellonajan-verkkokaupan-myyntiin.jpg

Mihin aikaan vuorokaudesta verkkokaupan maksuliikenne on kovimmillaan? Onko arkipäivillä ja viikonlopuilla eroa tuntikohtaisten ostomäärien suhteen? Entäpä miten eri kellonajat ja viikonpäivät kannattaa huomioida verkkokaupan markkinoinnissa?

Halusin selvittää, onko kellonajalla vaikutusta verkkokaupan maksuliikenteen määrään. Toisin sanoen tavoitteenani oli saada tietää, ovatko kuluttajat aktiivisempia ostamaan verkkokaupasta johonkin tiettyyn aikaan vuorokaudesta. 

Oletin, että verkkokaupoissa maksutapahtumien määrän jakaantuu aika tasaisesti koko päivän ajalle. Arvelin määrän kuitenkin lisääntyvän iltaa kohden. Viikonlopun osalta minulla ei ollut niinkään suuria ennakko-oletuksia.

Tarkastelin maksupalvelumme tilastoja marraskuun 2015 alkupuolelta, jolloin kiireisin joulusesonki ei vielä ollut  alkanut. Laskin tuntikohtaisen keskiarvon yhdelle arkiviikolle sekä keskiarvot marraskuun kaikkien lauantaiden ja sunnuntaiden maksuliikenteen osalta. Tulokset näyttävät seuraavanlaisilta:

Paytrail_tIlastot_tuntikohtainen_myynti.jpg

Myynti lisääntyy iltaa kohden - lauantaisin on hiljaisinta

Ylläoleva  kuvio varsin hyvin todentaa ennakko-oletukseni siitä, että verkkokaupan maksuliikenne jakaantuu arkena koko päivän ajalle  ja että liikenteen määrä kasvaa iltaa kohti. Kello 16 jälkeen tapahtuu jopa ihan selkeä kasvu.

En olisi kuitenkaan osannut odottaa, että päivän kovin piikki ajoittuu illalla vasta kello 21 aikoihin. Näin jälkeenpäin ajateltuna tämä on kuitenkin ihan loogista, sillä etenkin perheellisten aikuisten niin kutsuttu "oma aika" alkaa usein vasta iltakahdeksan jälkeen. Tämä voi monelle olla ainoa aika päivästä, jolloin on aikaa tehdä ostoksia.

Toinen hieman yllättävä havainto on, että tämän tilaston mukaan myös sunnuntaisin suurin piikki  on vasta kello 21 aikoihin ja tuolloin maksuliikenteen määrä on vielä arki-iltojakin suurempi. 

Yllä olevan kuvion perusteella on myös varsin selvästi nähtävissä, että lauantai on verkkokaupassa huomattavasti hiljaisempi myyntipäivä arkipäiviin ja sunnuntaihin verrattuna. 

Vaikka maksuliikenteen määrä merkittävästi väheneekin yön pimeimpien tuntien ajaksi, on verkkokaupoissa kuitenkin elämää myös silloin, kun suurin osa ihmisistä on unten mailla. Tässäpä se verkkokaupan hienous juuri piileekin - se todellakin on auki ja toiminnassa 24/7. 

Mitkä tuoteryhmät kiinnostavat eri kellonaikoihin? 

Ylläoleva tilasto ei valitettavasti kerro meille tarkempaa tietoa siitä,  millaiset tuotteet myyvät erityisen hyvin johonkin tiettyyn kellonaikaan ja ketkä näitä verkkokaupan ostoksia tekevät.

Löysin kuitenkin seuraavanlaisen tilaston muutaman vuoden takaa, jonka mukaan erityisesti kodintarvikkeita myyvien kauppojen sivustoilla vieraillaan eniten aamupäivällä, kun taas urheiluvälineitä myyvien kauppojen vierailumäärät kasvavat iltaa kohden.

screenshot-blog.compete.com_2015-12-28_16-06-14.png

Palveleeko verkkokauppasi kuluttajien ostokäyttäytymistä?

Tuntikohtaisesta tiedosta verkkokauppojen maksuliikenteen ja sivustovierailujen suhteen on mielestäni johdettavissa varsin hyödyllisiä johtopäätöksiä etenkin verkkokauppojen asiakaspalvelun ja markkinoinnin suhteen - kertovathan nämä tilastot kuluttajien ostokäyttäytymisestä. 

Jos päivän kovin myyntipiikki on vasta illalla yhdeksän aikaan ja verkkokaupan asiakaspalvelu on auki ainoastaan toimistoaikoihin, voi moni iltaisin liikkeellä oleva kuluttaja (joita yllä olevan tilaston mukaan on varsin monta) jäädä vaille kaipaamaansa palvelua.

Suomenkielinen asiakaspalvelu ilta-aikaan voisi olla pienelle suomalaiselle verkkokaupalle jopa ihan merkittävä kilpailuetu. Verkkokauppiaan kannattaakin  harkita, pitäisikö jokin palvelukanava olla auki myös näille ilta-aikoihin shoppaileville kuluttajille. Jos mikäli omat resurssit eivät riitä chat-palvelun pyörittämiseen, sen toteutuksen voi myös ulkoistaa.

Tuntikohtainen liikenne kannattaa huomioida myös verkkokaupan markkinoinnissa. Esimerkiksi jotain tuotetta tai kampanjaa koskevia somejulkaisuja kannattaa ehdottomasti ajoittaa myös ilta-aikoihin. Tämä tietysti edellyttää sitä, että markkinoinnissa hyödynnetään juuri niitä kanavia, joiden avulla kauppias tavoittaa oman kohderyhmänsä parhaiten - sähköpostia, Instagramia, Facebookia, Twitteriä tms.

Naisten ja miesten välisessä ostokäyttäytymisessä on havaittu sellainen ero, että naiset herkemmin hyödyntävät erilaisia alennuskuponkeja ostoksissaan ja he ylipäätään etsivät miehiin verrattuna enemmän alennuksessa olevia tuotteita. Jos naiset ovat verkkokaupan olennaisin kohderyhmä, verkkokauppiaan kannattaakin ajoittaa houkuttelevien tarjousten julkaiseminen eri somekanaviin myös ilta-aikoihin, niin arkena kuin viikonloppuisin. 

Miten huomioida tuntikohtainen maksuliikenne omassa verkkokaupassa?

  1. Käy läpi oman verkkokauppasi analytiikkaa - mihin kellonaikaan kaupassasi tapahtuu eniten ostoja?
  2. Sattuuko päivän kovin myyntipiikki asiakaspalvelusi palveluaikojen sisälle? Jos ei, harkitse joko palveluajan pidentämistä tai sen muuttamista siten, että palvelua on mahdollista saada myös iltaisin. Voisiko esim. ulkopuolinen chat-palvelu toimia verkkokauppasi myynnin tukena ilta-aikoina?
  3. Ajasta blogiasi, tuotteitasi ym. mainostavia sosiaalisen median julkaisuja myös ilta-aikoihin.
  4. Varmista, että verkkokaupallasi on markkinointiaktiviteetteja myös sunnuntaisin - ja etenkin sunnuntai-iltaisin. 

Varmista tehokas myynti koko vuorokauden ajan

Varmista konversio-optimoinnin avulla, että verkkokauppasi on parhaassa mahdollisessa myyntikunnossa vuorokauden jokaisen tunnin aikana. Lataa maksuton oppaamme aiheesta!

Lataa nyt

 

Lue myös 

5 vinkkiä blogiin, joka oikeasti tukee verkkokaupan myyntiä

Verkkokaupan kova myyntiviikko

Muistilista verkkokaupan hakukoneoptimointiin

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi