Paytrail

5 vinkkiä blogiin, joka oikeasti tukee verkkokaupan myyntiä

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 17.12.2015

5vinkkia-blogiin-joka-tukee-verkkokaupan-myyntia.jpg

Verkkokaupoilla on yhä enemmän paineita hakukonenäkyvyyden ja asiakkaiden saamisen suhteen. Blogi voi oikein toteutettuna olla hyvä ase tässä taistelussa, joten tässä viisi vinkkiä, joiden avulla luot blogin, joka oikeasti tukee verkkokaupan myyntiä.

1. Kiinnitä blogi omaan liiketoimintaasi

Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, verkkokaupan blogin tulisi olla kytköksissä verkkokaupan liiketoimintaan ja tukea myyntiä, ei myydä tai toimia verkkokaupan päiväkirjana.

Blogin rooli ymmärretään usein väärin ja blogiartikkelit ovat läpinäkyviä yrityksiä myydä verkkokaupan tuotteita, mikä ei toimi. Blogi ei ole myyntikanava.

Verkkokaupan blogin tulisi tukea myyntiä kuluttajan ollessa ostoprosessin varhaisessa vaiheessa. Silloin hän ei ole vielä valmis ostamaan, vaan etsii tietoa aiheesta. Tuolloin on otollinen hetki osua silmiin hakukoneissa ja muissa kanavissa, joista hän tietoa etsii, napata hänen mielenkiintonsa, vaikuttaa ja luoda luottamussuhde.

Kuluttajan mielenkiinnon voi napata esimerkiksi inspiroimalla ja luottamusta voi kasvattaa vaikkapa tarjoamalla hyvin jäsenneltyä tietoa.

Toinen yleinen virhe on keskittyä kertomaan itsestä. Itsestä kertominen voi toimia pieninä annoksina muiden aiheiden joukossa, mutta jos se eksyy pääaiheeksi, blogille ei todennäköisesti saa omien sukulaisten ja ystävien lisäksi muita lukijoita, eikä tällainen blogi onnistu liiketoiminnan tukemisessa.

Aiheet kannattaa poimia omaan tuotteeseen tai palveluun liittyvästä kontekstista. Hyvänä havainnollistajana tästä on Valio, joka ei toki ole verkkokauppa, mutta osaa hyödyntää bloggaamisen myynnin kasvattajana. He eivät bloggaa maitotuotteista, vaan resepteistä, mikä on varmasti kiinnostavampi aihekokonaisuus ja valtaa tilaa useammin hakukoneista, kuin Valion tuotteet. Siitä huolimatta aihekokonaisuus kytkeytyy luontevasti itse tuotteisiin ja liiketoimintaan.

2. No blog is an island

Verkkokaupan asiakaspulan selättämiseen blogi on oivallinen lääkeaine, mutta se ei toimi hyvin yksinään. Tuodakseen kunnolla asiakasvirtaa, blogi tarvitsee kaverikseen jakelukanavia, kuten sosiaalisen median kanavia, keskustelupalstoja ja sähköposteja. Juuri ne kanavat, joilla potentiaaliset asiakkaasi viettävät aikaa, toimivat.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa etsiä myymääsi tuotteeseen tai palveluun liittyvän aihealueen vaikuttajat ja mahdollisuuksien mukaan viritellä heidän kanssaan yhteistyötä. Vaikuttajat ovat nimensä veroisia ja siksi varsin tehokas väylä potentiaalisten asiakkaiden tietoisuuteen. Kannattaa siis uhrata aikaa heidän etsimiseensä ja suhteiden luomiseen heidän kanssaan.

Kun polut jakelukanavien ja blogin välille saadaan hyvään kuntoon, on tärkeää, ettei blogin ja verkkokaupan väliin jää tyhjiötä. Polun tulee jatkua maaliin asti, mutta hötkyilemättä. Blogi on osa ostopolkua.

Voitkin ohjata potentiaalisia asiakkaita kohti erilaisia konversiopisteitä, esimerkiksi tilaamaan uudet blogaukset sähköpostiinsa tai tilaamaan uutiskirjeen. Näin saat kerrytettyä osoitteistoasi ja pystyt ohjaamaan blogiisi saamiasi vierailijoita kohti ostopäätöstä.

3. Tähtää tarkasti niin osut

Viestit, jotka on osoitettu koko maailmalle, eivät osu kehenkään, eivätkä mihinkään. Ei kannatakaan tuhlata aikaansa maailman syleilyyn, vaan kannattaa määritellä tarkka kohderyhmä, tai jopa ottaa tuosta tarkasta kohderyhmästä persoona, jonka tarpeet ja haasteet tuntee hyvin, ja blogata hänelle.

Tähtääminen voi olla pelottavaa, sillä siihen liittyy suuren ihmismassan poistaminen kohdentamisesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun kirjoittaa tarkalle persoonalle, viestistä tulee puhuttelevampi. Se puhuttelee kyllä muitakin, kuin tuota määriteltyä persoonaa ja paremmin, kuin ympäripyöreät, koko maailmalle tarkoitetut sanaset.

4. Älä tyydy tekstiin

Syyllistyn itsekin jatkuvasti puhumaan blogin yhteydessä pelkästä kirjoittamisesta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että blogin sisältö voi koostua paitsi tekstistä, myös kuvista, videoista, infograafeista tai muista vastaavista. Näillä eri sisältötyypeillä luot blogistasi huomattavasti kiinnostavamman, kuin jos rajaisit kaiken pelkkään tekstiin.

Useammat sisältötyypit lisäävät myös mahdollisuuksia käyttää erilaisia jakelukanavia. Videoita voi hyödyntää potentiaalisten asiakkaiden valuttamiseen blogiin esimerkiksi YouTubesta, jota etenkin nuorempi sukupolvi käyttää hakukoneen tavoin. Samaa valutusta voit tehdä kuvien ja infograafien avulla vaikkapa Pinterestistä.

5. Sisällöntuotantoprosessi ei saa pysähtyä

Ehkä haastavinta blogin käytössä on se, että julkaistavaa on oltava säännöllisesti. Tauot tai epäsäännöllinen julkaisurytmi luovat vaikutuksen epäammattimaisesta toiminnasta, mikä ei vaikuta positiivisesti kenenkään liiketoimintaan. Tästä syystä blogiprosessia kannattaa miettiä huolellisesti.

Prosessia mietittäessä on tärkeää miettiä ainakin julkaisutiheys ja kuka tai ketkä kirjoittavat. Näitä mietittäessä kannattaa pitää mielessä realiteetit ja se, ettei julkaisutiheys saa torpedoida julkaisujen laatua. Julkaisutiheys voi hyvin olla kerran kuussa tai pari kertaa viikossa, riippuen täysin käytössä olevista resursseista.

On hyvä miettiä myös kuka tai ketkä blogiin kirjoittavat. Tehdäänkö blogia talon sisällä vai ostetaanko sisältö ulkoa.

Blogi ei ala toimia ensimmäisestä julkaisusta saakka täydellä teholla. Asiakasvirtaan se todennäköisesti alkaa vaikuttaa vasta noin puolen vuoden päästä kokonaisuuden starttauksesta ja kokonaisuudella tarkoitan myös jakelua ja blogin ja verkkokaupan välisiä kytköksiä.

Tämä tehokas markkinointiväline vaatii siis kärsivällisyyttä. Ja se vaatii myös jatkuvaa tulosten seurantaa ja kehitystä. Luvut kertovat mikä toimii ja mikä ei, mutu voi viedä harhaan.

Vaikka huomioon otettavia asioita on paljon, tämäkin norsu on syötävissä pala kerrallaan. Tehtävä ei ole mahdoton :)

Lue myös:

Oivaltava sisältömarkkinointi kasvattaa verkkokaupan kassavirtaa

Näin teet Pinterestistä Googlen veroisen kävijälähteen verkkokauppaasi

Kuinka paljon myyvempiä voisivat verkkokauppasi tuotekuvaukset olla?

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi