Paytrail

Näin teet Pinterestistä Googlen veroisen kävijälähteen verkkokauppaasi

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 2.10.2014

Pinterest kehittää hakutoimintojaan ja asiantuntijat ennustavatkin sen tulevan hakukoneiden rinnalle yhä merkittävämmäksi kävijävirran ohjaajaksi. Tästä syystä verkkokauppiaan kannattaakin pohtia yhä tarkemmin, kuinka kanavan nykyiset ja tulevat ominaisuudet voisi hyödyntää kaupanteon kasvattamisessa.

Alkuvuodesta kirjoitin, kuinka yritys pääsee tämän mielenkiintoisia mahdollisuuksia avaavan kanavan käytössä alkuun. Mikäli kanava ei ole vielä alkanut tuottaa tulosta, tarkista nämä asiat:

Onko Pinterest oikea kanava sinulle?

Naiset ovat kanavan keisareita, kuninkaita ja presidenttejä. 92% kaikista pinnauksista on naisten tekemiä. Mutta naiset ovatkin sitten ahkeria kanavan käytössä ja käyttö vain lisääntyy, mitä kauemmin he ovat käyttäjinä olleet.

Jos tuotteesi on selkeästi osoitettu miehille, kanava saattaa olla väärä. Mutta vielä ei kannata lannistua, sillä kaiken, myös ostopäätöksen, takana on usein nainen. Voit miettiä, kuinka saisit naiset innostumaan miesten tuotteista. Kokeile vaikkapa hyödyntää lahjavinkkejä kaipaavien epätoivo isänpäivien, syntymäpäivien, valmistujaisten, joulun ja muiden juhlien yhteydessä.

Osuvatko tuotteesi tai muut pinnauksesi suosittuihin kategorioihin?

Johtaviin kategorioihin osuvat kuvat osuvat hyvin hakuihin ja saavat siellä myös uudelleenpinnauksia. Selkeästi johtavia kategorioita ovat seuraavat:

  1. ruoka ja juoma
  2. tee-itse ja käsityöt
  3. kodin sisustus

Mikäli tuotteesi eivät liity suoraan näihin, voisitko venyttää mielikuvitustasi ja kasvattaa tuotteistasi yhtymäkohtia suosittuihin aiheisiin? Jos vaikkapa myyt autonrenkaita, voisitko luoda seinän, jossa olisi ideoita kierrätettyjen renkaiden uuteen elämään kodissa ja puutarhassa?

Houkutteleeko sisältösi pinnaamaan?

Kuvien laatu

Tarkista ovatko verkkokauppasi ja blogisi kuvat laadultaan pinnauksen arvoisia.

Yhteistä eniten uudelleenpinnatuille kuville ovat seuraavat:

  • Kuvat ovat värikkäitä. Niissä on useampia päävärejä.
  • Tummuusasteeltaan keskitasoa, ei aivan tummia eivätkä aivan vaaleita.
  • Sävyltään ennemmin punaisia, oransseja tai ruskeita kuin sinisiä.
  • Lähikuvia, taustaa enintään 30%.
  • Kuvissa ei esiinny kasvoja.
  • Kuvat ovat riittävän suuria (vähintään 600px leveitä)

Muista että määrä ei välttämättä johda tuloksiin. Laatu on tärkeämpää.

Kuvien sisältö: Myynti versus inspirointi

Lisää kauppaasi perustuotekuvien lisäksi kuvia, joissa tuotteesi on sille tarkoitetussa ympäristössä. Esimerkiksi pöytälamppu kauniisti sisustetussa olohuoneessa tai vaate ihmisen päällä osana hyvin suunniteltua asukokonaisuutta. Näin annat katsojalle inspiroivammat eväät haaveiluun ja suunnitteluun. Ja pinnattavuus paranee.

Jos todella haluat Pinterestin räjäyttämään verkkokauppakävijämääräsi kattoon, älä vain myy. Inspiroi! Näin keräät seuraajia ja myyntiä tulee sitten, kun ihmiset innostuvat ideoistasi.

Inspiroivaa sisältöä ovat mm. reseptit, tee-se-itse –ohjeet, ideat ja erilaiset lainaukset. On tehokkaampaa luoda luonnollisesti pinnattavaa sopivaa sisältöä, kuin väsäillä lukemattomia seiniä sisällöstä, joka ei tämän kanavan käyttäjiä hetkauta.

Muutama esimerkki hyvästä sisällöstä

Alla muutama esimerkki aidosti inspiroivasta ja välillisesti myös ostotarpeita herättävästä sisällöstä. Esimerkkien lisäksi kannattaa hakea ideoita omalle sisällölle katselemalla sisältöä myös kategorioittain.

Onko sinulla rich pin -ominaisuus käytössä?

Rich-Pin –ominaisuus voi palvella tarkoitustasi jos sisältösi liittyy matkailuun, elokuviin, resepteihin tai artikkeleihin, tai jos haluat esitellä pinnauksissasi fyysisen tuotteen ajankohtaisen hinnan. Rich Pin tarkoittaa nimensä mukaisesti, että pinnaus on rikastettu ekstratiedoilla. Rich pineissä voi olla esimerkiksi kartta, osoite ja puhelinnumero, elokuvan arvostelu ja näyttelijätiedot tai resepti ainesosineen ja kypsennysaikoineen.

Rich pin –ominaisuuden miinus on, että sen käyttöönotto vaatii teknistä osaamista.

Oletko lisännyt Pin it -napin jokaiselle tuotesivullesi

Vaikka aktiivinen pinnailija muistaa lisäillä kuvia seinilleen selaimeen lisäämänsä painikkeen avulla, moni vähemmän aktiivinen kaipaa muistutusta siitä, että hänellä ylipäänsä on Pinterest-tili, johon kuvia voi pinnailla.

Jos jokaisella tuotesivullasi on mielenkiintoisten ja laadukkaiden kuvien lisäksi Pin it -nappi saat värvättyä laajemman joukon käyttäjiä näkyvyytesi rakentamiseen.

Onko ajoituksesi kohdallaan?

Pinterest poikkeaa positiivisesti Twitteristä ja Facebookista siinä, että sisällön elinikä on huomattavasti pidempi. Siitä huolimatta ajoitus on tärkeää. Tämä siksi, että tuoreet pinnaukset nousevat feedissä ja vanhemmat hauissa.

Jos siis myyt matkailuun liittyviä asioita, kannattaa aktivoitua hyvissä ajoin ennen lomasesonkeja. Puutarhaan liittyviä aiheita katsellaan jo vuoden vaihteessa ja rantakuntoa aletaan miettiä, kun viimeinen joulusuklaakonvehti on nielaistu. Todennäköisesti tunnet jo asiakkaasi vuosirytmin paremmin kuin hyvin, joten tieto kannattaa hyödyntää myös tässä kanavassa.

P.S. Otsikko saattoi olla hiukan liioiteltu, mutta vain hiukan.

Lue myös:

Mitä suomalaiset kuluttajat odottavat verkkokaupalta tulevaisuudessa?

Verkkokauppa: nappaa asiakkaat kiinni jo ennen hintavertailuja

Kuinka paljon myyvempiä voisivat verkkokauppasi tuotekuvaukset olla?

Lataa opas verkkokaupan kehittämisestä

Ebook3-kansiMikäli verkkokaupan kehitys kiinnostaa laajemmin, lataa ja lue ilmainen oppaamme Seuraa, analysoi, kehitä - menestyvän verkkokaupan kehitystyö.

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi