Paytrail

Maksuratkaisu verkkokauppaan - mitä huomioida maksupalvelun valinnassa?

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 25.1.2024

Verkkomaksupalvelun valinta ei ole välttämättä yksinkertaista. Palveluiden ominaisuudet ja tekniset ratkaisut sekä hinnoittelumallit vaihtelevat, joten aina ei ole helppoa vertailla palveluita tai löytää omaan liiketoimintaan sopivinta ratkaisua. Tästä postauksesta löydät vinkkejä omaan kauppaan sopivan palvelun löytämiseen.

 

1. Verkkokaupan ja maksuvaiheen konversio

Konversio tarkoittaa sitä, kuinka suuri osuus verkkokauppasi kävijöistä päätyy  ostamaan tuotteen. Maksuvaiheen konversio tarkoittaa sitä, kuinka suuri osuus maksuvaiheeseen edenneistä asiakkaista suorittaa maksun loppuun.

Todellinen maksuvaiheen konversio ei koskaan ole 100 %, sillä ostotilanne voi keskeytyä monesta syystä. On kuitenkin tärkeää, että konversio on korkea; esimerkiksi 80 % tai parempi. Tätä huonommalla konversiolla menetät todennäköisesti oikeaa myyntiä. 

Katsotaan seuraavaksi tarkemmin maksuvaiheen konversioon vaikuttavia asioita:

 

1.1 Verkkokaupan maksutapavalikoima

Verkkokaupan maksutapoja tarvitset juuri niin monta kuin potentiaalisilla asiakkaillasi on omia suosikkejaan. Kuluttajien maksumieltymykset ovat yksilöllisiä, joten maksutapavalikoimaan panostaminen auttaa jokaista löytämään joukosta oman suosikkinsa.

Suomalaiset kuluttajat suosivat tällä hetkellä erityisesti pankki- ja mobiilimaksuja. Varsinkin mobiilimaksujen suosio on noussut voimakkaasti 2020-luvulla. Isoissa ostoksissa moni valitsee korttimaksun tai laskuvaihtoehdon.

Maksutapojen suosio vaihtelee jonkin verran verkkokaupan toimialan sekä sen kohderyhmän iän mukaan, joten kannattaa varmistaa, että maksuvalikoima palvelee omaa kohderyhmää mahdollisimman kattavasti.

 

1.2 Verkkomaksupalvelun maine

On hyvä varmistaa, että maksupalvelu on kuluttajienkin näkökulmasta luotettava ja toimintavarma – epäluotettavaksi koettu maksupalvelu saattaa käännyttää kuluttajan pois verkkokaupan kassalta maksuvaiheessa.

➡️ Lue myös: Mitä kaikkea Paytrail on?

Tärkeää on tarkastaa myös maksupalvelun asiakaspalvelu: saahan kuluttaja sinne helposti yhteyden?

 

2. Kauppiaan arjen hallinta

Verkossa myyminen vaatii paljon ajallisia resursseja, joten maksupalvelua valitessa on hyvä kiinnittää huomiota seikkoihin, jotka auttavat pitämään arjen hallinnassa.

 

2.1 Miten maksuliikennettä seurataan ja hallinnoidaan?

Etenkin maksuliikenteen kasvaessa tarvitset työvälineen, jonka kautta voit seurata ja tarkistaa maksuja sekä hoitaa palautuksia. Varmista, että maksukumppanisi tarjoama työkalu on helppokäyttöinen ja auttaa sinua arjessasi sen sijaan, että sen käytöstä tulee aikaa vievä ja ylimääräinen työvaihe.

 

2.2 Kirjanpitoraportoinnin automatisointi

Palvelusta saatavat raportit voivat vaihdella eri palveluntarjoajien välillä. Tilitysraporttien osalta voi olla hyödyllistä selvittää, voiko kirjanpidon automatisoida siten, että tilityksiä ja tilauksia ei tarvitse manuaalisesti täsmäyttää. Automatisoinnin lisäksi kannattaa selvittää, näkyykö maksutapatarjoajan tilitysraporteissa tarvitsemasi tiedot, kuten ALV-erittelyt.

 

2.3 Tilityssyklin pituus

Rahan liikkumisen nopeus kuluttajalta kauppiaalle voi vaihdella huomattavasti palveluntarjoajien välillä. Kun vertailet palveluntarjoajia, voit esimerkiksi taulukoida niiden tilitysajat. Näin saat helposti tiedon siitä, kuinka nopeasti raha siirtyy kuluttajalta sinulle.

 

2.4 Asiakaspalvelu

Rahaliikenne on parhaimmillaan huomaamaton osa verkkoliiketoimintaa, mutta välillä tarvitaan yhteistyötä sinun ja maksupalveluntarjoajan välillä. Tarkasta, että maksupalveluntarjoajalla on suomalainen asiakaspalvelu, jonka saavutat jonottelematta ja jossa sinua osataan oikeasti auttaa – ja että asiakaspalvelu on tarjolla myös kuluttajille.

 

3. Verkkomaksupalvelun luotettavuus

Luotettavuuden pitäisi olla itsestäänselvä prioriteetti maksupalvelua valittaessa. Rahan liikuttelu on liian oleellinen osa liiketoimintaa, jotta luotettavuuteen liittyvät asiat voisi valintatilanteessa ohittaa. Luotettavuuteen liittyy monia asioita, mutta ota huomioon ainakin seuraavat:

 

3.1 Maksupalvelun saatavuus

Tarkasta tai kysy palveluntarjoajalta myös palvelun saatavuus, eli uptime. Tämä tarkoittaa sitä, kuinka suuren osan ajasta maksupalvelu on oikeasti käytettävissä. Saatavuuden pitäisi lähtökohtaisesti olla 100 % tai ainakin hyvin lähellä sitä, sillä jokainen käyttökatko voi syödä kauppaa.

 

3.2 Palveluntarjoajan taustat

Kun on kyse rahan liikuttelusta, on tärkeää varmistaa, että maksupalveluntarjoajan talous on terveellä pohjalla ja tulosi turvallisissa käsissä. Tarkasta siis maksupalveluyrityksen tulos ainakin parilta vuodelta, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. 

 

3.3 Riskien hallinta

Kaupanteossa on aina riskinsä. Jotta voisit minimoida ne omalla kohdallasi, varmista, että maksupalveluntarjoajasi on Finanssivalvonnan hyväksymä maksulaitos. Finanssivalvonta vaatii maksulaitoksilta merkittäviä panostuksia riskienhallintaan ja säätelee niiden toimintaa, mikä tekee toiminnasta turvallisempaa. Lisäksi yrityksessä tulisi olla riskienhallintaan erikoistunutta henkilökuntaa ja asiakaspalvelu, joka on koulutettu valvomaan rahaliikenteen turvallisuutta ja ehkäisemään väärinkäytöksiä.

➡️ Opi lisää: Lue opas verkkomaksupalvelun valintaan

 

4. Maksupalvelun kustannukset

Maksupalvelu ei koskaan voi olla ilmainen. Tämä johtuu alan rakenteesta ja sääntelystä, joka edellyttää palveluntarjojilta muun muassa riskienhallinnallisia toimia. On kuitenkin seikkoja, jotka huomioimalla voit valita itsellesi kustannustehokkaimman palvelun. Huomionarvoista on, ettei yksi ratkaisu ole tätä kaikille.

 

4.1 Piilokustannukset

Varmista, saatko maksukumppanilta kaikki maksutavat oikeasti yhdellä sopimuksella. Usein palvelunkuvauksessa esitetään myös maksutapoja, jotka saa mukaan palveluun erillisellä sopimuksella. Tämä aiheuttaa usein lisäkustannuksia.

 

4.2 Skaalautuva hinnoittelumalli

Jos olet vasta aloittamassa liiketoimintaasi, skaalautuva hinnoittelumalli on eduksi: voit aloittaa pienemmällä palvelupaketilla ja vaihtaa helposti suurempaan liiketoimintasi kasvaessa. Kannattaa siis varmistaa, millaisia hinnoitteluvaihtoehtoja palveluntarjoalla on, ja onko niiden välillä helppo vaihtaa – tai voiko palvelun esimerkiksi laittaa tauolle hiljaisempana ajankohtana ilman lisäkustannuksia?

 

4.3 Irtisanomisaika

Huomioi, että maksupalvelusopimuksissa on hyvin erilaiset käytännöt irtisanomisaikojen suhteen. Oman yrityksesi riskejä hallitaksesi kannattaa harkita tarkkaan sitoutumisajat ja suosia palveluja, joista pääsee tarvittaessa irti helposti. Roikkumaan jäänyt pakkosopimus voi pahimmillaan aiheuttaa kiinteitä kustannuksia useaksi vuodeksi.


Mitä muuta huomioida maksupalvelua valitessa?

Haluatko lisätietoa maksutavoista, konversiosta tai tilityksistä? Mitkä maksutavat ovat tällä hetkellä kaikkein suosituimpia tai miten valita omalle liiketoiminnalle se paras maksuratkaisu? Olemme koostaneet valinnan tueksi maksuttoman oppaan, josta saat lisää vinkkejä sopivan palvelun valintaan – oppaan lopusta löydät myös vertailutaulukon, johon voit kirjata sinulle tärkeät ominaisuudet. Toivottavasti oppaasta on apua valinnassa!

Lataa opas maksupalvelun valintaan

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen