Paytrail

Maksutavat verkkokauppaan - mitä huomioida maksupalvelun valinnassa?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 2.8.2016

Verkkomaksupalvelun valinta herättää säännöllisesti keskustelua mm. Facebookin Verkkokauppiaat-ryhmässä, eikä ihme. Ominaisuuksia on paljon ja hinnoittelumallit vaihtelevat, joten voi olla vaikea löytää se juuri omaan tarkoitukseen sopiva maksupalvelu. Tässä lista, jonka tarkoitus on auttaa jäsentelemään tärkeitä asioita maksukumppania valitessa.

1. Konversioon liittyvät seikat

Konversio tarkoittaa sitä, kuinka suuri osuus verkkokauppasi kävijöistä päätyy maaliin saakka, eli ostamaan tuotteen. Maksuvaiheen konversio taas tarkoittaa sitä, kuinka suuri osuus maksuvaiheeseen edenneistä asiakkaista suorittaa maksun loppuun.

Todellinen maksuvaiheen konversio ei koskaan ole 100 %, sillä ostotilanne voi keskeytyä monesta syystä. On kuitenkin tärkeää, että konversio on korkea n. 80 % tai parempi, sillä jos se on huonompi, menetät hyvin todennäköisesti oikeaa myyntiä. 

Maksutapavalikoima

Maksutapoja tarvitset juuri niin monta, kuin potentiaalisilla asiakkaillasi on omia maksutapasuosikkejaan. Jokaisen maksutavan pois jättäminen on riski, sillä kuluttajien maut maksamisen suhteen vaihtelevat valtavasti.

Tarkastin alkuvuoden maksutapajakauman järjestelmästämme niiltä asiakkailta, joilla on kaikki maksutapamme tarjolla verkkokaupassaan. Suomalaiset kuluttajat suosivat edelleen pankkimaksuja ja niiden osuus kaikista maksuista on 86 %. Korttimaksujen osuus on 12 % ja lasku- ja osamaksujen osuus on 2 %.

Kannattaa siis huolehtia, että kaupassasi on helppo maksaa kaikilla suomalaisten pankkien pankkipainikkeilla. Tämän lisäksi korttitarjonnan on hyvä olla mahdollisimman laaja ja etenkin arvokkaampia tuotteita myyvien kauppojen on syytä lisätä myös lasku- ja osamaksuvaihtoehto, olkoonkin, että niiden suosio Suomessa on pankkeja ja kortteja pienempi.

Maksupalvelun maine kuluttajien silmissä

On hyvä varmistaa, että maksupalvelu on kuluttajienkin näkökulmasta luotettava ja toimintavakaa. Mikäli kuluttajalle herää kysymyksiä maksutapahtumiin liittyen, on tärkeää, että he saavat helposti yhteyden maksukumppanin asiakaspalveluun.

2. Arjen hallinnan näkökulmat

Verkossa myyminen vaatii paljon ajallisia resursseja, joten maksupalvelua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seikkoihin, jotka auttavat pitämään arjen hallinnassa.

Työkalu maksuliikenteen seurantaan ja hallinnointiin

Etenkin maksuliikenteen kasvaessa tarvitset työvälineen, jonka kautta voit seurata ja tarkistaa maksuja, sekä hoitaa palautuksia. Varmista, että maksukumppanisi tarjoama työkalu on helppokäyttöinen ja auttaa sinua arjessa, sillä tulet tarvitsemaan työkalua hyvin usein.

Kirjanpitoraportoinnin automatisointi

Myös kirjanpitoraportointi voi erota eri maksupalveluntarjoajien välillä. Sen osalta voikin olla hyödyllistä selvittää, onko kirjanpito mahdollista saada automatisoitua siten, ettei sinun tarvitse manuaalisesti täsmäyttää tilityksiä ja tilauksia keskenään. Automatisoinnin lisäksi kannattaa selvittää näkyykö maksutapatarjoajan tilityksissä ALV-erittelyt. 

Tilityssyklin pituus

Rahan liikkumisen nopeus kuluttajalta kauppiaalle voi vaihdella huomattavasti paitsi eri maksupalvelun tarjoajien myös maksutapojen välillä. Tee tilitysajoista vaikkapa taulukko, johon listaat eri maksutavat ja niiden tilitysnopeudet. Kun otat vielä huomioon maksutapajakauman, saat tietoa siitä, kuinka nopeasti raha liikkuu kuluttajalta sinulle.

Asiakaspalvelu

Rahaliikenne on parhaimmillaan varsin huomaamaton osa verkkoliiketoimintaa, mutta välillä tarvitaan yhteistyötä sinun ja maksupalveluntarjoajan välillä. Varmista, että maksupalveluntarjoajalla on suomalainen asiakaspalvelu, jonka saavutat jonottelematta ja jossa sinua osataan oikeasti auttaa. Tämä on oleellista arkityön sujuvuudelle.

Maksuliikenteeseen liittyvien asioiden lisäksi saatat joskus tarvita teknistä tukea, joten olisi hyvä, että myös sellaista olisi sinulle ja verkkokauppasi toteuttajalle tarjolla. Lisäksi kuluttajat kysyvät joskus neuvoa verkko-ostoksiinsa liittyen, joten on tärkeää, että myös heitä autetaan. Ideaalitapauksissa kuluttajille on olemassa oma erillinen asiakaspalvelu.

3. Luotettavuus - maksuliikenteen prioriteetti

Luotettavuuden pitäisi olla itsestäänselvä prioriteetti maksupalvelua valittaessa. Rahan liikuttelu on liian oleellinen osa liiketoimintaa, jotta luotettavuuteen liittyvät asiat voisi valintatilanteessa ohittaa. Luotettavuuteen liittyy monia asioita, mutta ota huomioon ainakin nämä.

Palvelun saatavuus

Kysy maksupalvelun tarjoajalta palvelun saatavuus, eli uptime. Tämä tarkoittaa sitä, kuinka suuren osan ajasta maksupalvelu on oikeasti saatavilla, eikä siinä ole käyttökatkoja. Saatavuuden pitäisi lähtökohtaisesti olla 100 % tai ainakin hyvin lähellä sitä, sillä jokainen käyttökatko voi syödä kauppaa.

Maksupalveluntarjoajan taustat

Kun on kyse rahan liikuttelusta, on tärkeää varmistaa, että maksupalveluntarjoajan talous on terveellä pohjalla ja tulosi turvallisissa käsissä. Tarkasta siis maksupalveluyrityksen tulos ainakin parilta vuodelta, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. 

Tarkasta myös palveluntarjoajan henkilökunnan määrä Suomessa. Palvelun takana on kuitenkin joukko ihmisiä ja jos palvelu on vain muutaman henkilön varassa, se vaikuttaa väistämättä siihen, kuinka palvelua voidaan ylläpitää, asiakkaita palvella ja riskejä hallita.

Riskien hallinta

Kaupanteossa on aina riskinsä. Jotta voisit minimoida ne omalla kohdallasi, varmista, että maksupalveluntarjoajasi on Finanssivalvonnan hyväksymä maksulaitos. Finanssivalvonta vaatii maksulaitoksilta merkittäviä panostuksia riskienhallintaan ja säätelee niiden toimintaa huomattavasti, mikä tekee toiminnasta turvallisempaa.

On tärkeää, että maksupalvelun tarjoajalla on erilaisita valvonta- ja fraud prevention -työkaluja, joilla väärinkäytösten riskejä voidaan minimoida. Lisäksi yrityksessä tulisi olla riskienhallintaan erikoistunutta henkilökuntaa ja asiakaspalvelu, joka on koulutettu valvomaan rahaliikenteen turvallisuutta.

4. Maksupalvelun kustannukset

Maksupalvelu ei koskaan voi olla ilmainen. Tämä johtuu alan rakenteesta ja sääntelystä, joka edellyttää muun muassa riskienhallinnallisia toimia, jotka aiheuttavat palveluntarjoajille kustannuksia. On kuitenkin seikkoja, jotka huomioimalla voit valita itsellesi kustannustehokkaimman palvelun. Huomionarvoista on, ettei yksi ratkaisu ole tätä kaikille.

Piilokustannukset

Varmista saatko maksukumppanilta kaikki maksutavat oikeasti yhdellä sopimuksella. Usein palvelunkuvauksessa esitetään myös maksutapoja, jotka saa mukaan palveluun erillisellä sopimuksella. Tämä kuitenkin aiheuttaa usein lisäkustannuksia.

Provisiopohjainen vai kuukausimaksupohjainen hinnoittelumalli

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kun myynti alkaa vetää ja kaupan teko muuttuu harrastuksesta työksi, kannattaa siirtyä provisiopohjaisesta hinnoittelusta kuukausimaksullineen hinnoitteluun, sillä provisiopohjainen hinnoittelumalli syö nopeasti katetta. Kuukausimaksullisissa palveluissakin on transaktiokohtaiset maksut, mutta ne ovat huomattavasti matalammat kuin provisiopohjaisessa hinnoittelussa.

Harrastustoimintaan ja muutaman edullisen tuotteen myymiseen kuussa provisiopohjainen hinnoittelu taas soveltuu hyvin.

Irtisanomisaika

Huomioi, että maksupalvelusopimuksissa on hyvin erilaiset käytännöt irtisanomisaikojen suhteen. Oman yrityksesi riskejä hallitaksesi kannattaa harkita tarkkaan ennen kuin sitoutuu pitkiksi ajoiksi palvelusopimuksiin ja suosia palveluja, joista pääsee tarvittaessa irti helposti. Roikkumaan jäänyt pakkosopimus voi pahimmillaan aiheuttaa kiinteitä kustannuksia useaksi vuodeksi.

Mikä on Fit4You:n mielestä tärkeää maksupalvelussa?

Katso mitä Fit4You:n Heidi ja Lauri Korpela kertovat yrityksestään ja sinne valitsemastaan maksupalvelusta. Mikä on heidän mielestään tärkeää?Lue yritysten kokemuksista maksupalveluntarjoajista


Hiihtokeskus Himoksen
kokemuksia heidän maksupalvelustaan ja sen vaikutuksesta verkkoliiketoimintaan.

Lue lisää

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen