Paytrail

Maksuratkaisu verkkokauppaan - mitä huomioida maksupalvelun valinnassa?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 2.8.2016

Verkkomaksupalvelun valinta ei aina ole yksinkertaista. Palveluiden ominaisuudet ja hinnoittelumallit vaihtelevat, joten voi olla vaikea löytää juuri omaan tarkoitukseen sopiva maksuratkaisu.

Tästä postauksesta löydät vinkkejä omaan kauppaan sopivan ratkaisun löytämiseen.

1. Verkkokaupan konversio

Konversio tarkoittaa sitä, kuinka suuri osuus verkkokauppasi kävijöistä päätyy  ostamaan tuotteen. Maksuvaiheen konversio tarkoittaa sitä, kuinka suuri osuus maksuvaiheeseen edenneistä asiakkaista suorittaa maksun loppuun.

Todellinen maksuvaiheen konversio ei koskaan ole 100 %, sillä ostotilanne voi keskeytyä monesta syystä. On kuitenkin tärkeää, että konversio on korkea; esimerkiksi n. 80 % tai parempi. Tätä huonommalla konversiolla menetät hyvin todennäköisesti oikeaa myyntiä. 

Katsotaan seuraavaksi tarkemmin maksuvaiheen konversioon vaikuttavia asioita:

1. Verkkokaupan maksutapavalikoima

Maksutapoja tarvitset juuri niin monta, kuin potentiaalisilla asiakkaillasi on omia suosikkejaan. Jokaisen maksutavan pois jättäminen on riski, sillä kuluttajien maut maksamisen suhteen vaihtelevat.

Suomalaiset kuluttajat suosivat pankki- ja korttimaksuja. Lasku- ja osamaksupalveluita käytetään erityisesti suurten ostojen maksamiseen, ja mobiilimaksaminen on viime vuosina vallannut alaa ja kasvattanut suosiotaan erityisesti nuorissa ikäryhmissä. 

2. Verkkomaksupalvelun maine kuluttajien silmissä

On hyvä varmistaa, että maksupalvelu on kuluttajienkin näkökulmasta luotettava ja toimintavakaa. Jos kuluttajille herää kysymyksiä maksutapahtumiin liittyen, on tärkeää, että he saavat helposti yhteyden maksukumppanin asiakaspalveluun näppärästi.

 

2. Kauppiaan arjen hallinta

Verkossa myyminen vaatii paljon ajallisia resursseja, joten maksupalvelua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seikkoihin, jotka auttavat pitämään arjen hallinnassa.

Työkalu maksuliikenteen seurantaan ja hallinnointiin

Etenkin maksuliikenteen kasvaessa tarvitset työvälineen, jonka kautta voit seurata ja tarkistaa maksuja, sekä hoitaa palautuksia. Varmista, että maksukumppanisi tarjoama työkalu on helppokäyttöinen ja auttaa sinua arjessa, sillä tulet tarvitsemaan työkalua hyvin usein.

Kirjanpitoraportoinnin automatisointi

Myös kirjanpitoraportointi voi erota eri maksupalveluntarjoajien välillä. Sen osalta voikin olla hyödyllistä selvittää, onko kirjanpito mahdollista saada automatisoitua siten, ettei sinun tarvitse manuaalisesti täsmäyttää tilityksiä ja tilauksia keskenään. Automatisoinnin lisäksi kannattaa selvittää, näkyykö maksutapatarjoajan tilityksissä ALV-erittelyt. 

Tilityssyklin pituus

Rahan liikkumisen nopeus kuluttajalta kauppiaalle voi vaihdella huomattavasti palveluntarjoajien välillä. Tee tilitysajoista vaikkapa taulukko, johon listaat eri maksutavat ja niiden tilitysnopeudet. Näin saat tietoa siitä, kuinka nopeasti raha liikkuu kuluttajalta sinulle.

Asiakaspalvelu

Rahaliikenne on parhaimmillaan huomaamaton osa verkkoliiketoimintaa, mutta välillä tarvitaan yhteistyötä sinun ja maksupalveluntarjoajan välillä. Varmista, että maksupalveluntarjoajalla on suomalainen asiakaspalvelu, jonka saavutat jonottelematta ja jossa sinua osataan oikeasti auttaa. 

Maksuliikenteeseen liittyvien asioiden lisäksi saatat joskus tarvita teknistä tukea. Siksi olisi hyvä, että myös sellaista olisi sinulle ja verkkokauppasi toteuttajalle tarjolla.

Lisäksi kuluttajat kysyvät joskus neuvoa verkko-ostoksiinsa liittyen. Siksi on tärkeää, että myös heitä autetaan. Ideaalitapauksissa kuluttajille on olemassa oma erillinen asiakaspalvelu.

3. Verkkomaksupalvelun luotettavuus

Luotettavuuden pitäisi olla itsestäänselvä prioriteetti maksupalvelua valittaessa. Rahan liikuttelu on liian oleellinen osa liiketoimintaa, jotta luotettavuuteen liittyvät asiat voisi valintatilanteessa ohittaa. Luotettavuuteen liittyy monia asioita, mutta ota huomioon ainakin seuraavat:

Maksupalvelun saatavuus

Kysy maksupalvelun tarjoajalta palvelun saatavuus, eli uptime. Tämä tarkoittaa sitä, kuinka suuren osan ajasta maksupalvelu on oikeasti saatavilla, eikä siinä ole käyttökatkoja. Saatavuuden pitäisi lähtökohtaisesti olla 100 % tai ainakin hyvin lähellä sitä, sillä jokainen käyttökatko voi syödä kauppaa.

Palveluntarjoajan taustat

Kun on kyse rahan liikuttelusta, on tärkeää varmistaa, että maksupalveluntarjoajan talous on terveellä pohjalla ja tulosi turvallisissa käsissä. Tarkasta siis maksupalveluyrityksen tulos ainakin parilta vuodelta, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. 

Tarkasta myös palveluntarjoajan henkilökunnan määrä Suomessa. Palvelun takana on aina joukko ihmisiä. Jos palvelu on vain muutaman henkilön varassa, se vaikuttaa väistämättä siihen, kuinka palvelua voidaan ylläpitää, asiakkaita palvella ja riskejä hallita.

Riskien hallinta

Kaupanteossa on aina riskinsä. Jotta voisit minimoida ne omalla kohdallasi, varmista, että maksupalveluntarjoajasi on Finanssivalvonnan hyväksymä maksulaitos. Finanssivalvonta vaatii maksulaitoksilta merkittäviä panostuksia riskienhallintaan ja säätelee niiden toimintaa, mikä tekee toiminnasta turvallisempaa.

On tärkeää, että maksupalvelun tarjoajalla on erilaisia valvonta- ja fraud prevention -työkaluja, joilla väärinkäytösten riskejä voidaan minimoida. Lisäksi yrityksessä tulisi olla riskienhallintaan erikoistunutta henkilökuntaa ja asiakaspalvelu, joka on koulutettu valvomaan rahaliikenteen turvallisuutta.

4. Maksupalvelun kustannukset

Maksupalvelu ei koskaan voi olla ilmainen. Tämä johtuu alan rakenteesta ja sääntelystä, joka edellyttää muun muassa riskienhallinnallisia toimia, jotka aiheuttavat palveluntarjoajille kustannuksia. On kuitenkin seikkoja, jotka huomioimalla voit valita itsellesi kustannustehokkaimman palvelun. Huomionarvoista on, ettei yksi ratkaisu ole tätä kaikille.

Piilokustannukset

Varmista, saatko maksukumppanilta kaikki maksutavat oikeasti yhdellä sopimuksella. Usein palvelunkuvauksessa esitetään myös maksutapoja, jotka saa mukaan palveluun erillisellä sopimuksella. Tämä aiheuttaa usein lisäkustannuksia.

Provisiopohjainen vai kuukausimaksupohjainen hinnoittelumalli

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kun myynti alkaa vetää ja kaupan teko muuttuu harrastuksesta työksi, kannattaa siirtyä provisiopohjaisesta hinnoittelusta kuukausimaksulliseen hinnoitteluun. Provisiopohjainen hinnoittelumalli syö nopeasti katetta, ja kuukausimaksullisen palvelun transaktiomaksut ovat usein huomattavasti matalammat kuin provisiopohjaisessa hinnoittelussa. 

Harrastustoimintaan ja muutaman edullisen tuotteen myymiseen kuussa provisiopohjainen hinnoittelu taas soveltuu hyvin.

Irtisanomisaika

Huomioi, että maksupalvelusopimuksissa on hyvin erilaiset käytännöt irtisanomisaikojen suhteen. Oman yrityksesi riskejä hallitaksesi kannattaa harkita tarkkaan sitoutumisajat ja suosia palveluja, joista pääsee tarvittaessa irti helposti. Roikkumaan jäänyt pakkosopimus voi pahimmillaan aiheuttaa kiinteitä kustannuksia useaksi vuodeksi.

Mikä on Fit4You:n mielestä tärkeää maksuratkaisussa?

Katso mitä Fit4You:n Heidi ja Lauri Korpela kertovat yrityksestään ja sinne valitsemastaan maksupalvelusta. Mikä on heidän mielestään tärkeää?



Lue yritysten kokemuksista verkkomaksupalvelusta


Hiihtokeskus Himoksen
kokemuksia heidän maksupalvelustaan ja sen vaikutuksesta verkkoliiketoimintaan.

Lue lisää

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen