Paytrail

Irtaudu verkkokaupan kuoleman tieltä

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 16.5.2014

Kun perustat verkkokaupan, voit valita sille elämän tai kuoleman tien. Pitkään verkkokauppojen parissa työskennellyt Jani Lehtimäki (Nethit) kertoi meille isoimmista miinoista verkkokaupan menestysreitillä.

1. Lähdetään soitellen sotaan

Jos et ole tehnyt verkkokaupallesi liiketoimintasuunnitelmaa ja kustannus- ja tuottolaskelmaa, tee ne nyt. Älä petä itseäsi jättämällä laskelmista kuluja pois. Samat lainalaisuudet pätevät verkossa kuin kivijalassakin.

Voit aloittaa laskemisen vaikkapa kartoittamalla hakusanatyökalulla myytäviä tuotteitasi hakevien määrän, arvioida kuinka moni heistä tulisi sinun kauppaasi. Tähän käy esimerkiksi ilmainen Googlen avainsanojen suunnittelija. Tarkista myös sidosryhmät joita voit hyödyntää.

Tällöin saamme kävijät.

Tämän jälkeen tulisi miettiä kuinka moni kävijöistä olisi ostavia asiakkaita. Jos ostajia on 1 sadasta, niin tuo ostoprosentti on 1 jne.

Tästä saamme ostoprosentin.

Viimeisenä tulisi tehdä selväksi minkälaisella konseptilla mennään verkkoon ja valitaan tämän perusteella tuotteet jotka soveltuvat tähän tarkoitukseen. Keskihinta olisi hyvä olla yli 45 €, normaalisti keskihinta on selkeästi korkeampi verkossa kuin kivijalassa.

Tästä saamme keskihinnan.

Kun meillä on kaikki edellinen mietittynä niin saamme kaavan josta muodostuu verkkokaupan liikevaihto (kävijät x ostoprosentti x keskiostos= LV).

Esimerkki laskelma  10.000 kävijää X 1 % ostoprosentti X 100 € keskiostos = liikevaihto on 10.000 €

jos kate on 50 % niin tuotto on 5000 €, josta tulee vähentää kulut.

Kaava on kolmen kertoma, joten mikä tahansa luvuista kaksinkertaistuu niin liikevaihto kaksinkertaistuu.

2. Työn määrä aliarvioidaan

Resurssoi kunnolla. Järjestelmä auttaa mm. tuoteylläpidossa, dokumenttien tulostamisessa, tuotteiden kategorisoimisessa, lisämyynnissä, mutta verkkokauppa ei pyöritä itse itseään. Varaa siis aikaa käyttämäsi verkkokauppa-alustan opiskeluun.

Varaudu myös siihen, että suurin työ on tuotetietojen luomisessa ja ylläpidossa sekä jatkuvassa optimointi- ja kehitystyössä, jotka vaativat kunnollista seuranta- ja analysointitaitoa. Myös suunnitelmallinen markkinointi nielaisee yllättävän paljon aikaa.

Arvioi realistisesti riittääkö oma aikasi vai pitäisikö verkkokauppaan palkata oma työntekijä tai jopa usempi. Sisällytä työntekijät laskelmiisi.

3. Kumppani valitaan pelkän hintalapun mukaan

Varaa aikaa myös huolelliseen yhteistyökumppaneiden valintaan. Verkkokauppa vanhenee nopeammin kuin puhelin, mikä on tärkeää huomioida niin laskelmissa, kuin kumppanin valinnassakin.

Kuka kehittää sinun kauppaasi ja sen eri osa-alueita? Alustaa, sisältöä, maksupalvelua, toimitustapoja? Mistä saat riittävästi tukea ja opastusta? Kehityksen kelkasta jäävä kauppa menettää myyntiä, joten huolehdi, että ympärilläsi on vankkaa asiantuntemusta.

4. Ostamisen esteitä ei huomata tai niihin ei puututa

Ostamisen esteet näkyvät ankarasti viivan alla. Tästä syystä niiden taklaamiseen on järkevää panostaa heti alusta saakka. Huomioi tämä alustaa ja kauppaan liittyviä palveluja hankkiessasi sekä jatkossa sisältöä kehittäessäsi.

Käytettävyys, tuotetiedot, kuvat ja ostoprosessit on syytä viilata huolella ja viilaamisen jälkeen taas viilata lisää. Tämä työ ei lopu missään vaiheessa.

Vinkit menestykseen

Jani listasi seuraavat vinkit sinulle, joka haluat hyppiä miinojen yli ja ohjata verkkokauppasi vakaasti kohti vireää elämää.

  • Tee laskelmia ennen verkkokaupan perustamista, niin näet onko ideallasi tulevaisuutta.
  • Ole valmis investoimaan verkkokauppaan.
  • Valitse kumppanit huolella (mopolla ei pääse kuuhun).
  • Lisää oikeanlaiset lupaukset kauppaasi. Sellaiset, jotka pystyt varmasti pitämään.
  • Ole huolellinen tuotteisiin liittyvän sisällön tuotannossa:

- Muista kuvien merkitys kaupassa, asiakkaan tulee ymmärtää kuvasta kaikki oleellinen
- Muista väri ja kokolajitelmat (Kokotaulukot myös verkkoon) ymmärrettävästi
- Mieti tarkasti, kuinka nimeät tuotteet
- Panosta ja kehitä tuotetekstejä jatkuvasti
- Varaudu tekemään työtä.

Verkkokaupan_laskelmat-1

Lataa opas menestyvän verkkokaupan perustamisesta

 

ebook-osa1-cover

Menestyminen verkkokauppa-alalla ei ole itsestäänselvyys. Isoimmilta virheiltä voi kuitenkin välttyä, kun tietää mitä tekee. Lue ilmaisesta oppaasta yhteistyökumppaneidemme vinkit menestyvän verkokaupan perustamiseen!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi