Paytrail

Lisää verkkokauppasi myyntiä ostajan oppaalla - lue miten

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 14.8.2017

Miten kirjoittaa ostajan opas verkkokauppaan?
Ostajan opas on paitsi asiakkaan huomioimista ja hänen palvelemistaan, myös tapa näkyä hakukoneissa, lisätä myyntiä ja vähentää palautusrumbaa niin ostajan, kuin verkkokaupan päästä.

Ostajan opas on siis varsin monipuolinen verkkokaupan myyntiväline. Siitä huolimatta on yllättävän vaikea löytää suomalaisia verkkokauppoja, jotka jo hyödyntävät tätä nvälinettä myyntinsä kasvattamisessa. Luomalla oppaan erotutkin tehokkaasti suurimmasta osasta kilpailijoistasi ja voit nostaa verkkokauppasi asemaa niin myynnissä kuin oman erityisalasi asiantuntijatahona.

Ostajan opas puhuttelee ostoaikeissa olevia

Ostajan oppaita kuluttavat he, jotka ovat jo vahvasti ostohousut jalassa. He googlettavat aiheista "juhlamekko illallisgaalaan", "objektiivi luontokuvaukseen" tai "longboard trukit". He tietävät jo tarpeensa, mutta eivät ehkä osaa tehdä tarkempaa valintaa vaan tarvitsevat siihen apua. Heidän kursorinsa on jo henkisesti tilaa-painikkeen päällä.

Viimeistään tässä vaiheessa ostaja pitäisi saada verkkokauppaasi. Hyvin laaditulla ostajan oppaalla voit nousta hakukonelistausten kärkipäähän ja osua silmään juuri oikealla hetkellä. Kun vielä palvelet kuluttajaa laadukkaalla tiedolla, hän luottaa kauppaasi ja olet jo todella lähellä kaupantekoa.

Miten luon ostajan oppaan verkkokauppaan?

Aloita tekemällä taustatutkimus

Ennen yhdenkään sanan kirjoittamista tai päätösten tekemistä, on tärkeää tehdä taustatutkimus. Sinun pitää todella tietää mitä valintoja asiakkaan pitää ostaessaan tehdä ja mitä hän pohtii ollessaan ostoaikeissa. Lisäksi hakukoneoptimointia varten on tärkeää selvittää mitä hakusanoja tai -lausekkeita he käyttäisivät asiaa selvitellessään. Tässä vaiheessa ei kannata langeta olettamuksiin. Asioiden olettaminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa hyödyttömän oppaan luomiseen.

Kannattaakin haastatella ainakin muutamia kuluttajia, jotka voisivat kuulua asiakaskuntaasi. Selvitä millaisia asioita he puntaroivat hankkiessaan tarjontaasi liittyviä tuotteita. Voit myös tehdä taustatutkimuksen kyselynä.

Haastattelujen tai kyselyn lisäksi kannattaa hyödyntää hakukoneita ja etsiä keskusteluja tuotteistasi. Se mitä niistä kysellään keskustelupalstoilla voi avat kuluttajien näkökulmaa ja tietotasoa paljonkin.

Muista myös benchmarkata tässä vaiheessa ulkomaisten verkkokauppojen ostajan oppaita. Erityisesti jenkeissä ollaan näissä asioissa meitä huimasti edellä, joten mikset poimisi sieltä parhaita ideoita omaan ostajan oppaaseesi.

Taustatutkimuksen jälkeen sinulla on lista asioista, joita asiakas mielessään tuotteesta pohtii sekä hyvä käsitys heidän tietotasostaan.

Valitse ostajan oppaan muoto

Ostajan opas voi olla sivuston osa verkkokaupassa, blogipostaus, ladattava materiaali tai vaikkapa video. Se voi hyvin olla useampikin edellä luetelluista, mutta sen pitäisi ehdottomasti olla siinä muodossa, jota asiakaskuntasi luontevasti käyttää.

Jos päädyt luomaan ladattavan ostajan oppaan, huomioi, ettet tuolloin välttämättä pysty hyödyntämään ostajan opastasi hakukonenäkyvyydessä kovinkaan hyvin. Jos taas asiakaskuntasi on hyvin nuorta, he käyttävät usein YouTubea ikään kuin hakukoneena, joten siinä tapauksessa olisi hyvä, että kauppasi nousisi siellä hakutuloksiin.

Nimeä ostajan opas

Nyt voit miettiä oppaallesi nimen. Muista huomioida tässä se tapa, jolla potentiaalinen asiakkaasi tietoa ostovaiheessaan etsii. Käytä mahdollisuuksien mukaan heidän käyttämiään hakusanoja tai hakulausekkeita oppaan nimessä. Opas voi olla esimerkiksi "Miten valita sopivat laskettelusukset" tai "Kitkarenkaat vai nastarenkaat - ostajan opas".

Kirjoita

Nyt tiedät mikä on potentiaalisen asiakkaasi tietotaso sekä mitä hän tarkalleen ottaen ostoaan miettiessään pohtii. Olet valmis kirjoittamaan.

Kirjoituksen äänensävyn kannattaa olla melko neutraali, ei myyvä. Ostajan opas ei ole myyntiesite eikä suoramarkkinointikirje. Sen tavoite ei ole luoda mielikuvia vaan antaa puolueettomasti tietoa, jonka pohjalta asiakas voi tehdä valintansa tarjoamiesi tuotteiden joukosta.

Jäsentele opas niin, että lukija löytää helposti vastaukset juuri hänen kysymyksiinsä. Tässä väliotsikot ja listaukset ovat erittäin käyttökelpoisia. Älä sorru liian laveaan kuvailuun vaan ilmaise asiat selkeästi ja tiiviisti.

Havainnollista. Hyödynnä videoita, kuvia, taulukoita ja käppyröitä.

Muista käyttää taustatutkimuksessa löytämiäsi hakusanoja ja -lausekkeita ostajan oppaan otsikoissa ja väliotsikoissa, jotta varmistat näkyvyytesi hakukoneissa. Käytä näitä sanoja myös sivun URLissa.

Yhdistä materiaali myyntiin

Olipa ostajan oppaasi sitten video, verkkosivu tai blogipostaus, on tärkeää ettei materiaalin ja verkkokauppasi välillä ole syvää kuilua. Kun opas ei kuitenkaan saisi olla myyvä, jotta se säilyttäisi uskottavuutensa neutraalina oppaana, yhdistäminen hoidetaan linkkaamalla tiettyihin tuotteisiin tai tuotekategorioihin sellaisista kohdista, joista se on luontevaa ja lukijaa palvelevaa.

Hyviä esimerkkejä suomalaisten verkkokauppojen ostajanoppaista

Löysin muutamia esimerkkejä suomalaisten verkkokauppojen ostajan oppaista. Esimerkit poikkeavat toisistaan paljon, joten niistä löytyy ideoita erilaisiin tarpeisiin.

Skatepro.fi - hieno valikoima ostajan oppaita

SkatePro on kunnostautunut ja ansaitsee aivan erityismaininnan ostajan oppaiden tarjoamisessa. On erittäin suositeltavaa tutustua heidän ostajan opas -kokonaisuuteensa.

SkatePro:n tuoteryhmiään ovat esimerkiksi potkulaudat, rullaluistimet ja erilaiset laudat, kuten skeitit, longboardit yms ja kaikkien näiden oheistarvikkeet. He osoittavat, että ostajan oppaiden hyödyntäminen on mahdollista, vaikka tuoteryhmiä olisikin verkkokaupassa useita.

Heiltä löytyy mm. opas Kun ostat potkulautaa. Opas on jäsennelty potkulautojen käyttötarkoitusten mukaan niin, että ostaja pystyy heti paikantamaan hahmottamaan potkulautojen eri käyttötarkoitukset ja niiden eri tyypit.

Eri potkulautatyyppien alle on kerätty asioita, joihin juuri sen tyyppiseen käyttöön ostettavassa potkulaudassa on tärkeää kiinnittää huomiota. Eri potkulautatyypeistä on myös kuvat tekstin vieressä ja oppaaseen on myös linkitetty verkkokaupan suositut tuotteet samasta kategoriasta.

Lumingerie - Rintaliivien kokolaskuri

Lumingerie myy verkkokaupassaan rintaliivejä kurvikkaille naisille. Verkkosivuilla tarjotaan rintaliivien kokolaskuri, jonka avulla kuluttaja jo lähtökohtaisesti tilaa oikean kokoisia tuotteita. Laskuriin syötetään tarkkojen ohjeiden mukaan mitattu mitta rinnan alta sekä rinnan ympärysmitta, jonka jälkeen laskin kertoo oikean rintaliivikoon. Ohjeet mittaamiseen on tehty selkeiksi ja niitä on havainnollistettu kuvalla.

Rintaliivien kokolaskurin lisäksi Lumingeriellä on rintaliivien virtuaalisovittaja, joka autta tilanteissa, joissa asiakas on jo tilannut liivit, mutta ne osoittautuvat väärän kokoisiksi. Virtuaalisovitin auttaa vaihtamaan tuotteen sopivan kokoiseen.

Fitfarm - valmennusvalitsin

Fitfarm tarjoaa erilaisia liikuntaan ja ravintoon liittyviä hyvinvointivalmennuksia verkossa. He ovat luoneet Valmennusvalitsimen, kyselyn, jossa voi valita mihin valmennuksessa haluaa keskittyä ja mitkä ovat valmennuksen tavoitteet. Lopussa valitsin kertoo mihin valmennukseen vastaajan kannattaa osallistua.

Kyselyn lopussa Valmennusvalitsin on myös linkitetty suoraan verkkokauppaan valitun valmennuksen tuotesivulle.

Powergrip - Apua kiekon valintaan

Powergrip.fi myy erilaisia kiekkoja ja niihin liittyviä tarvikkeita. He ovat tehneet yksinkertaisen oppaan, Apua kiekon valintaan, jonka avulla heidän asiakkaansa osaavat valita tarpeisiinsa sopivan tuotteen Powergrip.fi:n suuresta valikoimasta.

Sivulla kerrotaan esimerkiksi milloin käytetään putteria, milloin taas driveria ja miten paino ja muovilaatu vaikuttavat kiekon käyttäytymiseen. Muovilaaduista ja sen vaikutuksista on myös luotu selkeä taulukko, johon on sijoitettu heidän myymiään kiekkomalleja.

Rajala Pro Shop - kamera-agentti ja objektiiviapuri

Rajala Pro Shop myy kameroita, objektiivejä ja muita kuvaustuotteita. Heidän kaupastaan löytyy ostajan opas niin kameran kuin objektiivinkin ostajalle.

Kamera-Agentissa ostaja voi valita erilaisten käyttötarkoitusten välillä ja muiden ominaisuuksien välillä ja viereen nostetaan samalla laitteet, jotka vastaavat tarpeita. Laitteen yhteydessä on kuva tuotteesta sekä tuotteen hinta ja linkki tuotesivulle verkkokauppaan. Näin ostaja pystyy paitsi löytämään tuotteen omaan käyttötarkoitukseensa helposti, myös rajaamaan valintojaan uudelleen mikäli budjetti ylittyy. Objektiiviapuri toimii täysin vastaavalla tavalla.

Lisää vinkkejä myynnin lisäämisen keinoista

Yksi ostajan oppaan tärkeimmistä tehtävistä on nostaa verkkokauppaa hakukoneissa. Tähän on toki muitakin konsteja. Lataa ja lue ilmainen opas siitä, miten nostat verkkokauppasi näkyvyyttä sillä hetkellä, kun kuluttaja on ostoaikeissa!

New Call-to-action

Systemaattinen sisältömarkkinointi lisää verkkokaupan myyntiä [lataa työpohjat]

5 vinkkiä blogiin, joka oikeasti tukee verkkokaupan myyntiä

Kuinka keskusteleva kaupankäynti (conversational commerce) muuttaa asiakassuhteitasi?

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi