Paytrail

Mitä kotimaiselle verkkokauppakentälle kuuluu?

– Maksukupla-podin haastattelussa Ville Simola 

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 7.5.2024

Uusi Maksukupla-podcast avaa maksamisen ja kaupankäynnin maailmaa eri näkökulmista. Juontajat Katja Remes ja Matias Kiesilä haastattelivat podcastissa Digital Commerce Finlandin toimitusjohtajaa Ville Simolaa suomalaisesta verkkokaupasta, sen kilpailuvalteista sekä uudesta verkkokauppayhteisöstä.


 

Digital Commerce Finland vauhdittaa suomalaista verkkokauppaa  

Vuonna 2023 perustettua Digital Commerce Finlandia kipparoiva Ville Simola on tehnyt pitkän uran digitaalisen kaupan ja innovaatioiden parissa. Digital Commerce Finland, tuttavallisemmin DCF, on yhteiskunnallinen yritys, jonka tavoitteena on kehittää ja kasvattaa digitaalista kauppaa Suomessa. Yrityksen mahdolliset voitot investoidaan verkkokauppa-alan kehittämiseen. 

Simolan rooliin yrityksen toimitusjohtajana kuuluu esimerkiksi verkkokauppa- ja kumppaniyhteisön rakentaminen ja kasvattaminen, ja roolinsa puolesta hän katsoo kotimaista verkkokauppakenttää aitiopaikalta. 

Uutta verkkokauppayhteisöä rakennetaan monin keinoin, kuten koulutusten, tapahtumien ja yrityskiihdyttämön avulla. Toukokuussa 2024 puolestaan järjestetään eCom Summit & Awards -tapahtuma, joka on verkkokauppayhteisön ensimmäinen, ikioma huippuseminaari ja palkintogaala. 

”Verkkokaupalla on iso potentiaali Suomen rajojen ulkopuolella, ja haluamme mahdollistaa suomalaisten verkkokauppojen kansainvälistymistä ja kasvua”, Simola toteaa. 

 

Kotimaisen verkkokaupan erityispiirteet ja valtit 

Verkkokauppa on luonteeltaan globaalia, ja siksi pelkästään kotimaisesta verkkokaupasta puhuminen ei ole kovin hedelmällistä. Joitakin erityispiirteitä suomalaisessa markkinassa kuitenkin on. Esimerkiksi kustannustehokkaan logistiikan järjestäminen on tavallista haastavampaa harvaan asutussa maassa. 

”Suomessa on erilaisia logistisia haasteita kuin joissakin muissa maissa. Osalla kuljetusyhtiöistä on pitkien välimatkojen vuoksi noutopisteitä vain isoimmissa kaupungeissa", Simola kuvailee.

Toinen leimallisesti suomalainen piirre on kotimaisen kilpailun vähäisyys ja kansainvälistä mittapuuta matalampi riskinottohalu. Tällä hetkellä monet kiinalaiset toimijat markkinoivat kauppojaan aggressiivisesti, ja esimerkiksi Ruotsissa on pitkä historia ja paljon osaamista kuluttajabrändien luomisessa ja markkinoinnissa. 

”Ei ole mitään syytä, miksi emme voisi onnistua samoin kuin ruotsalaiset."

Suomalaisten etuna on pitkään ollut hyvä teknisen osaamisen taso, mutta teknologialla itsellään on haastavaa lähteä hakemaan kilpailuetua – sen ovat tehneet jo monet globaalit toimijat, kuten valtavan verkkokauppaekosysteemin luonut Shopify.  

Sen sijaan asiakasymmärrys ja oman nichen löytäminen ovat kiinnostavia väyliä, joissa riittää potentiaalia.  

”Verkkokauppiaan kannattaa aina miettiä, miten rakentaa oman kaupan asiakaskokemusta ja miten hyödyntää kaupan asiakasdataa toiminnan kehittämisessä.” 

 

Sääntely vaikuttaa verkkokaupan trendeihin 

Verkkokaupan trendien ennustaminen on aina haastavaa, mutta yksi leimallisesti verkkokauppaan, ja maksamiseen, vaikuttavista asioista on sääntely. Digitaalista esteettömyyttä tarkoittava saavutettavuus sekä tietosuoja-asetus GDPR ovat jo monille kauppiaille viime vuosilta tuttuja. Näiden lisäksi direktiivit ovat vaikuttaneet esimerkiksi verkkomaksamisen vahvaan tunnistautumiseen.  

Uudempia sääntelyitä on tullut esimerkiksi alennushintojen läpinäkyvyyteen sekä viherpesuun liittyen. 

”Omnibus-direktiivi on vaikuttanut verkkokauppojen hintojen läpinäkyvään ilmoittamiseen. Viherpesusäädökset puolestaan pakottivat juuri Zalandon poistamaan sivustoltaan perusteetonta ympäristöviestintää”, Simola kuvailee. 

Huhut kivijalkakaupan jäämisestä täysin historiaan ovat vielä ennenaikaisia, ja siksi myös omnichannel-ajattelu ja monikanavaisen datan parempi ymmärtäminen ja etenkin sen hyödyntäminen tulevat entistä tärkeämmiksi. 

”Omnichannel-ajattelussa ytimenä on miettiä, miten kanavat täydentävät toisiaan. Miten yhtälöstä 1+1 voisikin saada tulokseksi 3.”  

Mitä muuta Katja, Matias ja Ville keskustelivat verkkokauppajaksossa ja millaista kehitystä verkkokauppaan ja verkkomaksamiseen on ennustettavissa? Kuuntele jakso »

  

Mikä ihmeen Maksukupla? 

Maksukupla-podcast uppoutuu maksamisen maailmaan. Jokaisessa jaksossa puhkotaan maksamisen kuplia avaamalla tarkemmin, mitä maksujen takana tapahtuu. Podcastissa keskustellaan alan johtavien asiantuntijoiden kanssa esimerkiksi maksamisen historiasta, turvallisuudesta ja viimeisimmistä trendeistä. 

Olitpa itse alan rautainen ammattilainen tai vain utelias ymmärtämään paremmin digitaalisen maksamisen maailmaa, Maksukupla tarjoaa sinulle tietoa, oivalluksia ja inspiraatiota. Kuuntele Maksukuplaa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi