Paytrail

Miten aloittaa verkkokaupan myynti yli rajojen?

Johannes Kumpukoski Kirjoittanut Johannes Kumpukoski - 28.2.2017

Verkkokauppaa ei pitäisi joutua rajoittamaan maiden rajojen mukaan, mutta ulkomaille myynti hirvittää monia verkkokauppiaita. Osittain ihan syystäkin. Suurimpia haasteita tuntuvat olevan toimituskulut, palautukset, Suomen kalliit verot, kova hintakilpailu ja ulkomaisten asiakkaiden tavoittaminen.

Nämä eivät todellakaan ole ihan pieniä haasteita, mutta silti moni verkkokauppa onnistuu hankkimaan ison osan liikevaihdostaan ulkomailta. Pasi Pietarinen ennustaa, että rajat ylittävä verkkokauppa jatkaa voimakasta kasvuaan myös tulevina vuosina. Mikäli verkkokauppasi on kuitenkin jo Suomessa kannattavalla pohjalla, on aika ottaa edes pieniä rohkeita steppejä ja avata myynti myös ulkomaille.

Aivan ensimmäiset stepit verkkokaupan kevyessä kansainvälistämisessä

Jos et vielä ole valmis tekemään isoja toimenpiteitä verkkokauppasi kansainvälistämiseksi, tee edes nämä:

  1. Käännätä verkkokauppasi myös englanniksi. Tämä ei varsinaisesti vielä avaa koko maailmaa liiketoiminnallesi, sillä hakukoneoptimoinnin näkökulmasta pelkkä englannin kielinen versio tekee kaupastasi löydettävän lähinnä englantia äidinkielenään puhuville ihmisille (mikäli hakukoneoptimointi on tehty erinomaisesti). Ihmiset nimittäin tekevät ostoksillaan suurimman osan hauista omalla kielellään. Englannin kielinen versio verkkokaupasta tekee kuitenkin mahdolliseksi sen, että mikäli ulkomainen asiakas jotain kautta päätyy kauppaasi, hänen on mahdollista ymmärtää tuotekuvauksiasi, toimitusehtojasi ja muita tarjoamiasi tietoja, ja näin hänen on mahdollista tehdä ostoksensa.
  2. Sovi ulkomaan toimituksista logistiikkakumppanin kanssa. Kun tilaus ulkomailta sitten saapuukin, on hyvä olla valmistautunut. Käytä näihin neuvotteluihin aikaa, jottet menetä katettasi kohtuuttomien toimituskulujen vuoksi.
  3. Varmista, että käyttämälläsi verkkomaksupalvelulla voi myydä myös ulkomaille. Tämä ei ole itsestäänselvyys, vaikka palvelu sisältäisi tunnettuja luottokortteja.
  4. Huolehdi, että englannin kielisen verkkokaupan maksuvalinnoista on piilotettu vain suomalaisille tutut maksutavat. Vaikka suomalaiset edelleen maksavat suurimmaksi osaksi pankkimaksuilla, ulkomaiselle asiakkaalle maksusivu, jossa on suomalaisten pankkien logoja, saattaa vaikuttaa vieraalta. Siksi on tärkeää piilottaa sivulta suomalaisten pankkien logot, katso ohje tästä linkistä.

Nämä stepit ovat varsin pieniä eivätkä ratkaise kaikkia rajoja ylittävän verkkokaupan haasteita, mutta mikäli et ole tehnyt näitä aiemmin, nämä pienet askeleet tekevät verkkokaupastasi ostamisen ulkomaiselle asiakkaalle huomattavasti helpommaksi.

Lue myös:

Kuinka ohjaat verkkokauppaasi kohti kannattavaa kansainvälistä kasvua?

Verkkokaupan trendit 2017

Voiko verkkokauppa käsitellä Pohjoismaita yhtenä markkina- alueena?

paytrail-icon Verkkokauppaa yli rajojen