Paytrail

Miten Digitarvike valmistautuu Black Fridayn myyntiin?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 16.10.2020

27.11. on ennusteiden mukaan historian kovin Black Friday Suomessa. Sitä valmistellaan jo monissa yrityksissä, esimerkiksi Digitarvikkeella. Veera Uutinen kertoi, miten Digitarvike valmistautuu tulevaan koitokseen ja varmistaa, että saa myyntipäivästä kaiken irti.

Black Friday moninkertaistaan myynnin

digitarvike-veera-black-friday-paytrail

Kuva: Juuso Haarala

Veera kertoo, että Black Fridayn myynti on helposti puolet parempi verrattuna parhaimpiinkin myyntipäiviin ja päivän merkitys on kasvanut vuosi vuodelta: "2016 meillä oli ensimmäinen Black Friday, eli oltiin edellä verrattuna monia muita. Silloin ei ollut kuin muutaman kymmenen tilauksen ero muihin kuukausiin, vuonna 2017 myynnin kasvun huomasi jo selvästi ja 2018-2019 ero oli jo hyvin merkittävä, yhden päivän tilausmäärä jopa kolminkertaistui. Ollaan toki kasvettu muutenkin vuosien aikana, mutta tämä superpäivä ei ole enää pelkkä jenkkien juttu."

Veera uskoo, että tänä vuonna koronan takia verkkokaupoissa nähdään Black Fridayna järjettömän suuri myynti verrattuna normaaleihin aikoihin: "Ihmiset eivät halua mennä kauppakeskuksiin. Siksi mekin valmistaudumme siihen, että myynti voi moninkertaistua superpäivinä."

"Tänä vuonna meillä on pelkän Black Fridayn sijaan Black Week. Tämä tasaa työtämme ja helpottaa pakkaamon tilojen riittävyyden, kun myynti jakautuu koko viikolle. Superpäivä vaatii joka tapauksessa niin paljon töitä, että siksikin uskomme tälaisen mallin kannattavuuteen."

"Ihmiset nykyään jo ehkä jemmaavat hankintoja Black Fridaylle. Mutta meidän asiakkaat ymmärtävät meidän tuotteet ja sen, että niihin ei voi tulla niin isoja alennuksia, kuin esim telkkareihin. Kyllä syys-lokakuun myynnissä näkee, että porukka himmailee. Myynti ei kuitenkaan pysähdy. Mekään ei tehdä isoja alennuksia noihin aikoihin, vaan säästetään paukut marraskuun puolelle."

Black Friday:n myynti heijastuu seuraavan vuoden lukuihin

Koska Black Friday kytkeytyy tiiviisti supertarjouksiin, Veera muistuttaa, että hyöty kauppiaalle tulee mustakin kuin katteesta: "Black Friday:na tulee paljon uusia asiakkaita. Vaikka katetta ei niin paljon saataisikaan, niin meille on todella tärkeää onnistua toimituksissa ja kaikessa niin hyvin, että nämä uudetkin asiakkaat palaavat. Sen kyllä huomaa, että Black Friday:n myynti heijastuu myös seuraavan vuoden lukuihin."

Näin Digitarvike valmistautuu superpäivien myyntiin

Veeran mukaan Black Fridayn kulkua mietitään osin jo kesällä, mutta esimerkiksi tuotteiden osalta valmistautumista ei pysty kovin aikaisin tehdä: "Nyt lokakuussa kääritään hihat tosissaan. Olemme käyneet läpi varaston ja miettineet mitkä tuotteet pitäisi myydä pois ja toisaalta, samalla haistelen niitä tuotteita, mille näyttää juuri nyt olevan kovasti kysyntää ja pyrin sopimaan maahantuojien kanssa exklusiivisia sopimuksia, niin, että saisimme mahdollisimman paljon omia tuotteita tarjoukseen. Olisi huono juttu jos samat tuotteet olisivat useassa kaupassa samaan hintaan. Toki aina ei pystytä varaamaan koko isoa erää maahantuojalta, mutta ekslusiivisiä diilejä pyritään rakentamaan."

"Pakkaamossa pitää tankata pakkausmateriaalia ja siistiä hyllyjä, että mahtuu hoitamaan tilauksia. Neliöt ei muutu vaikka tilausmäärä piikkaa. Lisäksi pitää tilata noutoja myydyille tavaroille, valmistella tarjoukset ja mainokset. Ei voi vain odottaa, koska silloin rysähtää. Pitää valmistautua etukäteen."

Digitarvikkeen Veeran terveiset muille verkkokauppiaille

Veera lähettää terveiset kaikille muillekin suomalaisille verkkokauppiaille: "Tsemppiä! Älkää myykö kaikkea miinuskatteella, ellei nyt ole joku ikivanha tuote, josta vaan halutaan eroon. Miinuskatteella myynti on työntekijöille tympeää, koska päivä teettää valtavasti hommia, joten sen toivoo tuottavan jotain myös viivan alle. Vaikka toki tällainen voi tuoda asiakkaita myöhemmin, niin kassan ja työntekijöiden puolesta on mukavampi tehdä positiivista tulosta."

Verkkokaupan sesonkimyynti opas

paytrail-icon Sesonkimyynti