Paytrail

Miten pienentää verkkokaupan ympäristökuormaa?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 6.3.2018

RePack_Returning-paytrail.jpg

Tammikuussa EU:n komissio aloitti toimenpiteet kertakäyttöisiä muovipakkauksia vastaan. Kertakäyttöisistä muovipakkauksista halutaan eroon 2030-mennessä. Asia koskettaa vahvasti myös verkkokauppaa, jossa pakkaukset ovat usein kokonaan tai osittain kertakäyttöisiä muovipakkauksia. EU:n tavoiteaikaan on toki vuosia, mutta ihmisten ympäristötiedostaminen on nousussa, eikä asiassa ennakointi haittaa ainakaan mainetyötä.

Haastattelin Jonne Hellgreniä, yhtä RePackin perustajaa. RePackin palautettava toimituspakkaus on palkittu mm. Pohjoismaiden ympäristöpalkinnolla 2017, eikä suotta, sillä se vähentää Jonnen mukaan 80% CO2-päästöjä verrattuna kertakäyttöpakkaukseen. Asiakkaana RePackilla on erilaisia verkkokauppoja 7 eri maassa ja tällä hetkellä Australian posti on ottamassa sitä käyttöön.

Repack_Team2-paytrail.jpg

"Ensin me perustettiin suunnittelutoimisto, jonka kanssa suunnittelimme 2010-2011 Postille uusiksi rullakoita. Vietimme paljon aikaa varastoissa ja näimme silloin verkkokaupan nousun. Yksi perustajista, Juha Mäkelä sai idean siitä, että miksei pakkauksissa voisi soveltaa samaa, kuin pullopanttijärjestelmässä. Meidän muiden mielestä idea ei ollut niin hyvä, halusimme vaan keskittyä käsillä olevaan Postin projektiin. Mutta Juha oli ideansa kanssa sinnikäs ja tässä sitä ollaan."

Myös kuluttajien keskuudessa on vahvasti nähtävissä kasvava tiedostaminen ympäristöasioiden suhteen. Tämä näkyy monen kaupan tuotevalikoimassa, mutta kenties pian yhä useammassa seikassa. RePack on yksi tapa vastata sekä tiedostavien kuluttajien vaatimuksiin että EU:n linjauksiin muovijätettä vastaan.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja

Tapoja palautuskäytäntöjen johtamiseen tarvitaan - nykymeno kestämättömällä pohjalla

Onko herra suurkuluttaja verkkokauppasi kohderyhmässä?

Lue myös muista verkkokaupan trendeistä Verkkokaupan trendit 2018-raportista!

paytrail-icon Yleinen