Paytrail

Mitä seuraavaksi? Ulkoista UX tekoälylle

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 12.6.2018

Ulkoista-UX-tekoalylle-fourkind-jarno-kartela-paytrail

Tekoälyn ja koneoppimisen pitkän linjan asiantuntija, Fourkindin AI Partner Jarno Kartela peräänkuuluttaa radikaalia tekoälyyn perustuvaa verkkokaupan optimointia. Kuka uskaltaisi ensimmäisenä kehittää jotain uudenlaista, joka vie kaupankäyntiä verkossa aidosti eteenpäin?

Vaikka optimoidun käyttöliittymän vaikutus myyntiin on jo laajalti tiedossa ja tunnistettu, verkkokaupat ajavat edelleen syystä tai toisesta asiakkaitaan monimutkaisiin käyttöliittymiin.

Uudenlainen rohkeus ja No UX

”Verkkokaupat ovat usein aivan järkyttäviä käyttöliittymäviidakoita. Kilpajuoksun voittaa se, joka pystyy tehokkaimmin ja rohkeimmin hyödyntämään tekoälyä verkkokaupan käyttöliittymän optimointiin,” sanoo Jarno Kartela.

Kartela painottaa, että tekoälytekeminen ei voi enää pitkään olla pelkkää bannereiden personointia, kun tekoälyn avulla voitaisiin mennä jatkuvasti lähemmäksi ”No UX”-ajattelua.

Käyttöliittymän poistaminen on se juttu, jolla peli voitetaan. Sen voisi tehdä pienellä rahalla, jos rohkeutta löytyy. Maailma ei kenties ole siihen vielä aivan valmis, mutta pitää uskaltaa tehdä jotain uudenlaista. Markkina ei ikinä kehity, jos kaikki tekevät samoja juttuja vuodesta toiseen.

Voisiko käyttöliittymän poistaa koneoppimisen avulla?

”Miksi ihmeessä käyttäjä pitäisi ohjata vaivalloisen käyttöliittymä-sekamelskan läpi yhteydenottolomakkeelle, jos tiedämme jo etukäteen tarkalleen, mitä hän etsii?” Kartela kysyy.

Online-oppivan eli jatkuvasti taitavammaksi optimoijaksi itsenäisesti kehittyvän tekoälyn voisi ainakin teoriassa antaa kustomoida verkkokaupan koko käyttökokemusta käyttäjäkohtaisesti, hetki hetkeltä.

Tekoäly pystyisi helposti tunnistamaan käyttäjän vierailun tarkoituksen asiakkaan käyttöhistoriaa, hakuja ja transaktioita tutkimalla. No UX -ajattelumallissa asiakkaalle tarjottaisiin ainoastaan sitä asiointipolkua, jota hän juuri siinä hetkessä kaipaa.

Tekoälyn voisi myös auttaa seulomaan niitä tilanteita, joiden ratkaiseminen onnistuu vain ihmisvoimin. Silloin inhimillinen asiakaspalveluresurssi voitaisiin keskittää näihin tilanteisiin, ja muu asiakaspalvelu pystyttäisiin hoitamaan automaation avulla.

Tekoäly voittaa ihmisen käyttöliittymäsuunnittelussa

Kartela ihmettelee myös, miksi automatisoitua verkkokaupan käyttöliittymän AB-testausta ei tehdä Suomessa enemmän, vaikka se hyödyttäisi kaikkia verkkokauppiaita.

Vaikka laitettaisiin kaikki mahdollinen kuntoon ihmisasiantuntijavoimin, ei sillä pärjätä tekoälyn tekemää optimointia vastaan. Jos jonkin asian voi esittää numeroina, kone on siinä meitä taitavampi. End of story.

Kartelan mukaan Suomessa vain Veikkaus on toistaiseksi tehnyt tämän kaltaista vahvistusoppimiseen perustuvaa optimointia omassa verkkokaupassaan, ja 43% heidän verkkopalveluunsa tulevasta käyttäjistä ostaa jotain. Suuren mittakaavan visuaalisten ja UX- uudistushankkeiden sijaan verkkokauppojen kannattaisi kuitenkin keskittyä kehittämään jatkuvasti mikrotasolla.

”Oikeasti toimiva verkkokauppa syntyy vain siten, että jokaista elementtiä parannetaan vähän kerrallaan, kunnes löydetään jokaiselle yksityiskohdalle optimaalinen versio. Kun hienosäädät jokaisen asian verkkokaupassasi kohdalleen, kasvuluvut ovat sen mukaiset,” Kartela lupaa.

”Teknologia tai raha eivät ole tänä päivänä esteenä tekoälyn hyödyntämiselle. Uskoisin, että tämä on enemmänkin kulttuuriasia. On helpompaa luonnostella ja pohtia suuria linjoja, kuin tehdä joka päivä yksi muutos ja mitata sen vaikutuksia.”

Löytyykö sinulta uudenlaista rohkeutta? Mistä voisit aloittaa?

Katso todella mielenkiintoinen tallenne Jarno Kartelan pitämästä tekoälywebinaarista!

Muita artikkeleita tekoälystä verkkokaupassa

Uusi opas: Tekoäly verkkokaupassa

Netrauta.fi ja Taloon.com optimoivat myyntiä ja hallinnointia tekoälyn avulla

Tekoälyä verkkokauppaan, mutta miten?

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi