Paytrail

Tekoälyä verkkokauppaan - mutta miten?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 26.4.2017

tekoalya-verkkokauppaan-mutta-miten-paytrail.jpg

Suuresta informaatiomäärästä voidaan tekoälyn avulla etsiä toistuvia kaavoja, oppia niistä ja tuottaa niiden pohjalta hyödyllistä tietoa. Tekoälystä ja siihen liittyvästä koneoppimisesta on rakennettu valtavia tulevaisuuden visioita ja näihin tartutaan jokaisen toimittajan puolelta, mutta mitä tekoälyn käyttäminen verkkokaupassa voisi käytännössä tarkoittaa? Miten verkkokauppias voisi helpottaa jokapäiväisiä työtehtäviä käyttämällä koneoppimista?

Tuotteiden ominaisuudet ja yhteydet

Tuotteiden syöttäminen verkkokauppaan vaatii verkkokauppiaalta paljon aikaa ja resursseja. Jokaisesta myyntiin laitettavista tuotteesta pitää kertoa tuoteseloste, joka kuvaa tuotetta tarpeeksi yksityiskohtaisesti.

Tällaiseen paljon toistoa vaativaan työhön olisi mahdollista käyttää tekoälyä. Koneen voisi opettaa esimerkiksi tunnistamaan tietyn mallisarjan tuotteiden erot ja muuttamaan tuotekuvausta sen perusteella.

Toisaalta tekoäly voisi luokitella tuotteita sopivaksi ostokohteiksi asiakkaasta kerättävän tiedon perusteella. Ei enää ”asiakkaat, jotka ostivat tämän tuotteen ostivat myös tämän tuotteen” -tyyppisiä ehdotuksia, vaan asiakkaan omiin ominaisuuksiin kuten ikä, sukupuoli ja merkkiuskollisuus liittyviä personoituja tuotesuosituksia.

Haku

Käyttäjien tekemät haut ovat yleensä lyhyitä, epäselviä ja kertovat vain auttavasti siitä tarpeesta, mitä varten asiakas teki haun. Tämä valitettavan usein johtaa siihen, ettei asiakas löydä etsimäänsä.

Koneoppiva haku kysyisi epäselvissä tapauksissa lisää tietoa ja antaisi älykkäitä ehdotuksia. Verkkokaupan hakutoiminto voisi oppia käyttäjästä esimerkiksi viimeisten hakutulosten, kirjoitustavan tai viimeksi katsottujen tuotteiden perusteella.

Oppivan haun avulla saataisiin varmasti lisää kauppaa aikaan. Toisaalta verkkokauppiaalle tekoäly voisi kertoa, mitä asiakas hakee, mutta ei löydä. Eli mitä tuotteita pitäisi olla tarjolla.

Asiakaspalvelu ja myynti

Verkkokaupan asiakaspalveluun ja myyntiin tulee toistuvasti samoja kysymyksiä. Asiakkaat esimerkiksi kysyvät tuotteen ominaisuuksista, jotka on ilmoitettu tuotteen tuotetiedoissa. Tai myynniltä kysytään, mikä tuote olisi samankaltainen kuin asiakkaan jo löytämä tuote, mutta edullisempi tai parempi vaihtoehto.

Peruskysymyksiin olisi helppo saada vastattua esimerkiksi tekoälykkään chatbotin avulla. Tuotteiden ominaisuudet ja yhteydet toisiin tuotteisiin ovat koneenkin opittavissa. Eli tekoäly olisi suhteellisen helppo laittaa palvelemaan asiakkaita ja tekemään myyntiehdotuksia.

Tekoäly ja turvallisuus

Isot yritykset, kuten MasterCard ovat jo vuosia käyttäneet tekoälyä petosten tunnistamiseen. Suuri osa luottokorttien väärinkäytöstä pystytään estämään ennen kuin ensimmäistäkään maksua varastetulta kortilta on ehtinyt tapahtua.

Myös verkkokaupan turvallisuutta voitaisiin parantaa hakemalla poikkeamia. Esimerkiksi tietokantaan tehty injektointi voitaisiin tunnistaa tekoälyn avulla. SQL-injektio on maailman yleisin tapa murtautua tietojärjestelmään ja arvioiden mukaan jopa 20% WWW-pohjaisissa tietokantaan kytketyistä sovelluksissa sisältää ainakin yhden tällaisen haavoittuvuuden. Jos tekoäly valjastetaan puolustamaan tietoturva-aukkoja, niin teemme tunkeutujien työt ainakin hieman hankalammaksi.

Hinnoittelu ja kampanjointi

Hinnoittelu verkkokaupassa pitää olla tilanteeseen sopeutuvaa. Hinnoittelu voi muuttua esimerkiksi kilpailijan toiminnan seurauksena tai tulevan sesongin johdosta.

Käytännön esimerkkinä voisi olla tarjous verkkokaupassa myytävistä lasketteluvälineistä juuri silloin kun ensilumi sataa maahan. Asiakkaalle syntyy luonnollinen tarve ostaa tietty tuote ja verkkokauppa vastaa tarpeeseen sekä nostamalla ajankohtaisia tuotteita paremmin esille että antamalla alennuksia kyseessä olevan tuoteryhmän tuotteista.

Tekoäly on tätä päivää ei tulevaisuutta

Suomessa ollaan oltu liian varovaisia verkkokaupan kehittämisen kanssa. Tekoälykkääseen verkokauppaan siirryttäessä meillä olisi uusi mahdollisuus saada kaupallista etumatkaa kiinni myös kansainvälisiin kilpailijoihin nähden.

Tekoälyn ja koneoppimisen tuomat mahdollisuudet voivat tuntua science fictionilta, mutta ne ovat totta ja käytettävissä jo tänään. Esimerkiksi verkkokauppajättiläinen Amazon on käyttänyt koneoppimista toiminnassa jo pitkään ja mikä parasta he tarjoavat kehittämäänsä tekoälyä muillekin käyttöön. Amazonin palvelun käyttöönotto ei edellytä koneoppimisen algoritmien opettelua, vaan yhteyden oman verkkokaupan tietoihin saa rakennettua helposti rajapinnan kautta. Tarvitaan siis luonnollista älyä, jotta tekoäly otetaan verkkokaupassa laajemmin käyttöön.

KirjoittajaAntti_Salmilahti_Sofokus.jpg

Antti Salmilahti toimii verkkokaupan asiantuntijana Sofokus Oy:ssä. Antti toimii työkseen asiakastulkkina, joka varmistaa verkkokauppahankkeiden liiketoiminnallisen ja teknisen onnistumisen.

 

Lue myös:

Uusi opas: Tekoäly verkkokaupassa

100% tulevaisuutta: mitä opimme ihmiskokeestamme?

Asiakasarvon määrittelystä apua verkkoliiketoiminnan asemointiin

Mobiililaitteiden käytön uusimmat luvut verkko-ostoksilla

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi