Paytrail

Mobiilimaksamisen tulevaisuudennäkymiä vuoteen 2018

Kari Melender Kirjoittanut Kari Melender - 27.12.2017

Mobiilimaksamisen-tulevaisuuden-nakymia-vuonna-2018.jpg

Viiden vuoden säteellä nykyhetkestä mobiilimaksaminen tulee olemaan se tavallisin tapa maksaa ostoksia, niin verkossa kuin kivijalkaliikkeissäkin - tästä ei liene epäilystä tai erimielisyyttä. Mutta mitä meidän leveysasteillamme tapahtuu mobiilimaksamisen kentällä seuraavaksi?

Tililtä tilille -maksamiseen perustuvat palvelut yleistyvät

Tähän saakka korttimaksaminen on globaalissa mobiilimaksamisessa ainoa helppo tapa ylittää maan rajat. Aiemmin tililtä toiselle maksamista on ollut mahdotonta toteuttaa ilman merkittävää häiriötä ostoprosessiin. Kortti tulee jatkossakin varmasti säilyttämään asemansa, mutta PDS2-direktiivin mukanaan tuomat muutokset mahdollistavat uudenlaiset tililtä tilille -maksut ja niihin perustuvat palvelut.

Älä kysy "millä?" - kysy "missä?"

Näyttää selvältä, että mobiilimaksaminen tulee kiertymään tulevaisuudessa vielä entistäkin tiiviimmin älypuhelinten ympärille. Mobiilimaksamisen luontevin väline on yksityinen laite, jota kuluttaja jo muutenkin kantaa joka hetki mukanaan.

Suurempi arvoitus onkin, missä kaikkialla mobiililaitteella voi tulevaisuudessa maksaa. Tähän saakka mobiilimaksaminen on yleisimmin tapahtunut verkossa, mutta vuoden 2017 aikana mobiilimaksamisen maihinnousu kivijalkaliikkeiden maksupäätteissä on alkanut.

Mobiilimaksaminen hämärtää kivijalan ja verkkokaupan eroa

Tähän saakka kivijalassa on maksettu fyysisesti, käteisellä tai kortilla. Verkkokaupassa taas maksu on tapahtunut joko verkkopankki-integraation kautta suoraan tililtä, tai maksukorttiyrityksen suosiollisella avustuksella.

Mobiililompakot, maksusovellukset sekä kauppiaiden omien asiakassovellusten maksuominaisuudet ovat tekemässä vahvasti tuloaan tavallisen kuluttajan maksurepertuaariin niin kaupassa kuin verkossakin.

Maksutavat tulevat lähentymään toisiaan, ja niiden aiempi, selkeä raja-aita hämärtyy.

Enää ei olekaan niin helppo määritellä, ostitko tuotteen verkkokaupasta vai kivijalasta, kun molempien ostokset maksetaan samalla applikaatiolla.

Sovellus saattaa tulevaisuudessa esimerkiksi nostaa esiin myymälästä löytyviä tarjouksia, tai tarjota kotiinkuljetusta. Osa asioinnista saattaa tapahtua verkossa, osa sovelluksessa.

Direktiivi avaa ovet uusille toimijoille

Nyt PSD2-direktiivin mukanaan tuoma pankkien rajapintojen avaaminen avaa markkinat myös pienemmille toimijoille.

Kun kuka tahansa voi luoda integraatioita ja kehittää rajapintoja, uudenlainen kilpailutilanne saattaa ainakin hetkellisesti horjuttaa pankkien, maksukorttiyhtiöiden ja verkkolaskuttajien liiketoimintaa.

PSD2:n mahdollisuuksista ovat puhtaasti teknologiayhtiöiden lisäksi todennäköisesti kiinnostuneita ainakin vähittäiskaupat, suuret verkkokauppatoimijat ja teleyritykset.

Pirstaloituminen hankaloittaa kuluttajan arkea

Pankkien ja kauppiaiden sekä käyttöjärjestelmä- ja laitevalmistajien omat, suljetut sovellukset saattaisi tulevaisuudessa aiheuttaa kuluttajalle hankalaa pirstaloitumista.

Jos kuluttajan täytyisi hankkia eri sovellus joka kaupassa maksamiseen, tai jos rahan siirtäminen pankista toiseen vaatisi aina vastaanottajapankin oman applikaation, mobiilimaksaminen olisi liian vaivalloista tuodakseen minkäänlaista helpotusta nykyiseen.

Kuluttajan kannalta helpoin ratkaisu olisi yksi mobiilimaksusovellus, joka toimii ristiin kaikilla laitteilla ja pankeilla.

Sovelluskehittäjien ja verkkokauppayrittäjien on helpompi onnistua saavuttamaan suuren yleisön suosio, mikäli he onnistuvat luomaan mahdollisimman monen laitteen, käyttöjärjestelmän ja pankin kanssa yhteensopivia mobiilimaksutoiminnallisuuksia.

Muita artikkeleita mobiilimaksamisesta

Verkkokauppa-ala ison myllerryksen keskellä

Mobiilimaksaminen kehittyy - tiesithän jo tämän Siirto-palvelusta?

Mobiiliostaminen kiihtynyt merkittävästi 2017

Mitä muuta 2018 tuo tullessaan?

Lue Verkkokaupan trendit 2018!

New Call-to-action 

 

paytrail-icon Mobiilimaksaminen