Paytrail

Verkkopankki on edelleen suomalaisten suosikkimaksutapa

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 19.10.2023

Suomalaisten kuluttajien erityispiirre on pitkään ollut verkkopankin suosiminen maksutapana. Maksutapojen käytössä on kuitenkin toimiala- ja ikäryhmäkohtaisia eroja. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin siihen, miltä suomalaisten maksukäyttäytyminen näytti vuonna 2022.

 

Verkkopankkimaksaminen on suomalainen erityispiirre

Paytrailin tuore Verkkokaupparaportti osoittaa, että Euroopan mittakaavassa suomalaiset ovat poikkeuksellisia maksajia. Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa verkkopankki on suosituin verkkomaksutapa – ja vielä selvällä erolla muihin maksutapoihin.

Muissa maissa suosituimman maksutavan tittelistä kilpailevat kortti, PayPal sekä erilaiset mobiilimaksutavat.

verkkokaupparaportti-valmis-8-1

Kaikkia Paytrailin kauppiaita tarkasteltaessa vuonna 2022 jopa 58 % verkkomaksuista tehtiin verkkopankin kautta. Toiselle sijalle kiri MobilePay 24 %:n osuudella, ja kolmannelle sijalle ylsi korttimaksu 8 %:n osuudella.

”Mobiilimaksamisesta puhuttiin pitkään, mutta kun muutos lopulta tapahtui, se tapahtui todella nopeasti”, Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio kuvailee mobiilimaksamisen voittokulkua.

 

Maksutavoissa on toimialakohtaisia eroja

Verkkopankin ja MobilePayn suosio näkyy kaikilla verkkokaupan toimialoilla. Vaikka maksutapojen kolmen kärki on sama kaikissa verkkokaupan pääkategorioissa, erojakin löytyy – esimerkiksi palveluissa verkkopankin osuus on kaikkein suurin, matkailussa se on pienin.

Laskumaksutavoilla maksetaan erityisesti tavaroita

verkkokaupparaportti-valmis-9

Tuotteiden verkkokaupassa lasku- ja osamaksutavat ovat runsaammassa käytössä kuin muissa verkkokaupan kategorioissa.

Osa kuluttajista maksaa esimerkiksi huonekalut ja muut isommat tavarahankinnat mieluiten laskulla, osa puolestaan hakee lasku- ja osamaksupalveluista joustoa arjen hankintoihin ja talouteen etenkin loppuvuoden ostosesonkien aikana. Osa puolestaan haluaa maksaa tuotteen vasta sitten, kun se on toimitettu.

Perinteisesti lasku- ja osamaksupalveluilla maksaminen on ollut kasvussa erityisesti loppuvuoden ostosesongeissa, kuten Black Weekin ja joulusesongin aikana: esimerkiksi vuoden 2022 marraskuussa lasku- ja osamaksupalveluilla tehtiin 93 % enemmän maksuja kuin lokakuussa.

 

Korttimaksaminen korostuu matkailussa 

Matkailu eroaa maksutapojen näkökulmasta kaikkein eniten muista verkkokaupan kategorioista. Matkailualalla verkkopankki (42 %) ja MobilePay (40 %) ovat yltäneet lähes samoihin osuuksiin, ja korttimaksamisen osuus (15 %) on suurempi kuin tavaroiden ja palveluiden verkkokaupassa.

Syitä voi olla useita: Matkailuostoksiin sisältyy isoja hankintoja, kuten lentoja tai hotellivarauksia, joita moni maksaa mieluiten luottokortilla. Sen sijaan esimerkiksi matkakortin kuukausilataus verkkopalvelussa saattaa hoitua verkkopankkitunnuksilla, ja joukkoliikenneliput tai parkkimaksut mobiilimaksuilla.

 

Verkkopankkimaksuja tehdään eniten palveluiden verkkokaupassa

Palvelukategorian verkko-ostoksista jopa 57 % tehdään verkkopankilla. Verkkopankin suosio voi johtua siitä, että osa palveluista ostetaan paikallisilta ja tutuilta toimijoilta, kuten hierojilta, parturi-kampaajilta tai muilta paikallisilta yrittäjiltä.

Korttimaksaminen puolestaan on suositumpaa palveluiden maksamisessa kuin tuotekaupassa. Yhtenä syynä voi olla se, että moni tallentaa korttitietonsa erilaisiin sovelluksiin ja suoratoistopalveluihin, jotka veloittavat korttia säännöllisesti.

 

Nuoret kuluttajat suosivat mobiilimaksutapoja

Nuoret, 18–29-vuotiaat kuluttajat ovat innokkaimpia MobilePayn käyttäjiä, ja heistä 15 % kertoi kuluttajakyselyssä suosivansa MobilePay:tä maksutapana. Muita mobiilimaksutapoja sanoi suosivansa 10 % tästä ikäryhmästä.

30–49-vuotiaista 10 % kertoi suosivansa MobilePay’tä, mutta tätä vanhemmista ikäryhmistä vain neljä prosenttia nimesi sen suosikkimaksutavakseen.

verkkokaupparaportti-valmis-11

Mobiilimaksutapojen kentällä nähtäneen lähitulevaisuudessa myös voimasuhteiden muutosta. Esimerkiksi vasta muutaman vuoden Paytrailin maksupalvelussa saatavilla olleen Apple Pay:n suosio on ollut erittäin voimakkaassa kasvussa, ja vuoden 2022 kesäkuun jälkeen sen käyttö on kasvanut jopa 39 prosenttia.

Kuten tämän tekstin alkupuolella todettiin, verkkopankki on jokaisessa ikäryhmässä edelleen se kaikkein suosituin maksutapa. Lisäksi varsinkin yli 50-vuotiaille myös kortti on tärkeä maksutapa.

 

Maksamisen turvallisuus on kuluttajille tärkeää

verkkokaupparaportti-valmis-10Kun rahasta on kyse, nousee turvallisuus kuluttajien mielissä korkeaan arvoon. Ehdottomasti tärkein kriteeri maksutavan valinnassa onkin turvallisuus, jonka jopa 47 % kuluttajista kertoi vaikuttavan valintaansa.

Myös helppous (43 %) ja nopeus (27 %) ovat kuluttajille tärkeitä ominaisuuksia maksutavassa. Monelle verkkokauppiaalle onkin tullut tutuksi se, että monimutkaiset prosessit ja välivaiheet huonontavat kaupan konversiota ja pudottavat käyttäjiä pois ostopolulta kesken kaiken.

Koska kuluttajilla on erilaisia painotuksia ja toiveita verkkomaksamiselle, kannattaa omassa verkkokaupassa huomioida se, että maksutapavalikoima on omalle toimialalle relevantti ja tarjoaa kuluttajille sitä, mitä he haluavat: oli se sitten turvallisuutta, helppoutta tai mahdollisuutta maksaa ostos myöhemmin.

Lisätietoa suomalaisten kuluttajien maksu- ja ostokäytöksestä löydät Verkkokauppa Suomessa 2023 -raportistamme. Tutustu maksuttomaan raporttiin ja lue, mitä, millä ja milloin suomalaiset ostavat verkosta!

verkkokauppa-suomessa-2023-kansi

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi