Paytrail

Nordic Business Forum 2016 - 4 parasta puheenvuoroa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 13.10.2016

seth-godin-nbf-2016-purple-cow-1.jpg

Jyväskylästä tulee Paytrailin lisäksi pari kovaa juttua: toinen on Nordic Business Forum ja toinen on Linda Saukko-Rauta. On niitä muitakin, paljonkin, mutta kaksi viimeistä oli vahvasti läsnä loppuviikosta. Omalla agendallani oli tapahtuman aikana katsella ja kuunnella esityksiä verkkoliiketoiminnan näkökulmasta. Kun yhtenä teemana oli digitalisaatio, jokainen puhe ui verkkoon tavalla tai toisella.

Tässä omat suosikkipuheenvuoroni tiivistettyinä ja Lindan piirroksilla havainnollistettuina. Toivottavasti saat niistä poimituksi inspiraatiota verkkoliiketoimintasi kehittämiseen.

Scott Galloway - Death of the Advertising Industrial Complex

scott-galloway-nordic-business-forum-2016.jpg

Scott Galloway (@profgalloway), markkinoinnin professori NYU Stern School of Business, teki sanomansa täysin selväksi. Hänen mukaansa maailman nopeimmin kasvaville yrityksille yhteistä on se, että ne eivät mainosta. Yhtenä esimerkkeinä näistä Tesla.

Mainostainen on kuollut. Isojen mainosbudjettien sijaan tarvitaan lahjakkuutta, älykästä tapaa saavuttaa asiakasmassaa. On päästävä näkymään orgaanisesti, sillä tuuttaamista ei haluta kuunnella. Ihmiset ovat jopa valmiita maksamaan mainosvapaudesta. Mitäpä jos Suomessakin, jos vielä katsot perinteistä televisiota, voisit maksaa muutaman kympin vuodessa siitä, ettei sinulle tuutattaisi mainoskatkoja? Televisioyhtiöt tienaisivat tästä Gallowayn mukaan enemmän, kuin kauppiailta veloittamistaan mainosajoista, joten kaikki voittaisivat.

Emme Gallowayn mukaan enää elä samanlaisessa muutamien suurten brändien hallitsemassa maailmassa kuin ennen. Tiedon etsiminen oli ennen niin työlästä, ettei siihen riittänyt aikaa, joten nojasimme vanhoihin tuttuihin brändeihin. Nykyisin saatavilla on puolueetonta tietoa koostettuina erilaisiin sovelluksiin, esimerkiksi Trip Advisoriin. Tämän vuoksi kuluttajat uskaltavat kokeilla myös uusia tuotteita ja palveluja. Tämä on iloinen uutinen pienille, laadukkaille yrityksille, joiden on nyt helpompi saavuttaa kuluttajia.

Galloway korosti myös kivijalkojen merkitystä ja kutsui niitä "maailman nerokkaimmiksi varastoiksi". Hän nosti myös esille Applen, joka on todella panostanut myymälöihinsä. Ne ovat pieniä Applen tuotteille omistettuja temppeleitä, joissa käyminen on elämys. "Jos ostat Samsungin jostain kodinkoneliikkeestä, kokemus on lähinnä luotaantyöntävä", totesi Galloway.

"Appealing to brain is worst business ever, appealing to heart or sex works better". Galloway nosti tässäkin yhteydessä esiin Applen. Heillä oli hänen mukaansa kilpailijoita heikompia ylihintaisia tuotteita, mutta he ovat osanneet vedota asiakkaiden tunteisiin ja niinpä monella on syntynyt näihin tuotteisiin vahva tunneside, jota on vaikea rikkoa.

Jos vielä mainostat, mieti, voisitko hoitaa asiakashankinnan aivan eri tavalla, esimerkiksi tekemällä yhteistyötä vaikuttajien kanssa. Voisitko saada yhteyden potentiaalisiin ostajiin tavalla, jota juuri he arvostaisivat?

Peter Diamandis - Implications of Exponential Technologies Digitizations

peter-diamandis-nbf-2016.jpg

Elämme aikaa, jolloin asiat muuttuvat koko ajan radikaalisti. Jo viimeisten parinkymmenen vuoden ajan olemme nähneet muun muassa mobiililaitteiden tulevan kaikkien käyttöön, Internetyhteyden muutokset työelämässä ja sosiaalisessa kanssakäymisessä. Peter Diamandis osoitti, että muutosten tahti tulee vain kiihtymään eksponentiaalisesti. Hän osasi myös kertoa tulevista kehityssuunnista. 

Yksi tulevista muutoksista on lisätty todellisuus (augmented reality, AR), joka on jo täällä. Diamandis näki, että tuon alan bisnes tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. Tähän liittyvät myös esimerkiksi Google-lasit, joiden avulla lisättyä todellisuutta päästään kokemaan.

Datan määrä on toinen asia, joka on jo räjähtänyt. Tietoa on niin paljon, että sen hyödyntäminen on haastavaa. Sitä tullaan joka tapauksessa keräämään yhä enemmän ja Peter uskoi, että yksityisyys tulee häviämään. Hän koki asian hyvänä, sillä uskoi sen avaavan mahdollisuuksia muun muassa rikollisuuden karsimiseen.

Dataa keräävät tulevaisuudessa myös erilaiset sensorit, jotka paikallistavat ihmisten sairaudet ennen isompia oireita ja ohjaavat ihmiset hoitoon ajoissa. Sensorit voivat Peterin visioiden mukaan myös katsoa millaista ravintoa henkilö juuri nyt tarvitsee ja annos tulostetaan henkilön keittiössä jonkinlaisella hyvin kehittyneellä 3D-tulostimella.

Koska dataa tullaan hyödyntämään yhä enemmän, mutta ihmisen äly ei tähän enää riitä. Siksi tarvitaan tekoälyä (Artificial Intelligence, AI). Peterin mukaan tämä tulee mullistamaan mm. terveydenhuollon, sillä tekoälyn avulla pystytään lukemaan esimerkiksi röntgenkuvia paremmin kuin ihmissilmällä. Kuten Peter sanoi: "Bad time to be a radiologist."

Peter nosti esille myös robotiikan, jota tullaan hyödyntämään valtavasti. Yhtenä esimerkkinä on itseään ajavat autot. Hän uskoi, ettei hänen viisivuotiaat lapsensa tule koskaan ajamaan autoa. Hän itse asiassa näytti meille videon, jossa tällainen auto kulki liikenteessä, eli nämä ovat todella tulossa markkinoille pian. Hän uskoo, ettei autoja tulevaisuudessa omisteta, vaan niitä käytetään tilauspalveluna, mikä taas mahdollistaa parkkialueiden hyödyntämisen muihin tarkoituksiin. 

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä Peter puhui avaruusmatkailusta. Tätä valmistellaan jo täyttä häkää ja tavoitteena on järjestää matkoja Marsiin jo 2024.

Peterin visiot kuulostivat paitsi kiehtoville, myös hurjille. On kuitenkin hyvä muistaa, että maailma todella muuttuu ja näitä muutoksia valmistellaan tällä hetkellä täydellä vauhdilla. Millä aikataululla näitä omaksutaan on toinen asia, mutta pääasia on olla kuulolla, jotta voi hyödyntää soveltuvat uudet tuulet myös omassa yrityksessä. Juuri nyt on mielenkiintoinen aika olla elossa.

Gary Vaynerchuk - Why Smart People Dismiss Social Media, and Why They Shouldn't

gary-vaynerchuck-nordic-business-forum-2016.jpg

Gary on yksi niistä, joka valtasi alaa Twitterissä ensimmäisten joukossa. Tästä syystä hän on saanut kanavassa merkittävän roolin. Nyt hän elää paitsi sijoituksilla, myös tarjoamalla mm. sosiaalisen median markkinointipalveluja yrityksensä kautta.

Garyn mukaan kommunikaatio ohjaa kaikkea ja sosiaalinen media on se kanava, josta tavoitat asiakkaat. Mainoksilla ei hänenkään mukaansa saavuteta kuluttajan huomiota vaan yritysten tulee tuoda lisäarvoa viesteillään. Yritysten pitäisi nähdään itsensä julkaisijoina ja jokaisen pitäisi palkata yritykseensä päätoimittaja.

Sosiaalisen median kanavia nousee kuin sieniä sateella, mutta Garyn mukaan niitä ei ole varaa jättää huomiotta. Ei vaikka joku kanava olisi tällä hetkellä vain hyvin nuorten henkilöiden käytössä ja niillä olisi vaikea tehdä bisnestä tällä hetkellä. Hän nostaa esimerkiksi Snapchatin, joka on tällä hetkellä haastava yritysten hyödynnettäväksi: "Siihen on tulossa ominaisuuksia, jotka muuttavat tämän". Myös käyttäjäkunta varttuu. Jos tähän herää myöhässä, jää auttamatta kilpailijoiden jalkoihin.

Samalla Gary varoittelee, että palkattaessa ihmisiä julkaisuun ja sosiaalisen median käyttäjiksi yritykseen, ei pidä ajatella, että tehtävään soveltuu kuka hyvänsä kaksikymppinen, joka pyörii Snapissa, sillä hänellä ei välttämättä ole taitoa tehdä kanavalla bisnestä. Tarvitaan siis sekä ymmärrys kanavasta että ymmärrys bisneksestä ja kanavan hyödyntämisestä tuohon tarkoitukseen.

Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että kannattaa ainakin tutustua jollakin tasolla eri sosiaalisen median kanaviin, pyrkiä olemaan niissä ensimmäisten aktiivisten joukossa, jolloin alan valtaaminen on helpompaa. Sosiaaliseen mediaan käytetty aika ei ole hukattua, mutta toki niitten käyttöä kannattaa koko ajan soveltaa nimenomaan liiketoiminnan palveluun.

Seth Godin - How to Get Your Ideas Spread

seth-godin-nordic-business-forum-2016.jpg

Seth Godin on ehdoton suosikkini kaikista NBF 2016 puhujista. Hän osoitti miten tärkeää on saada kuluttajien huomio ja kuinka se saadaan. Hän puhui "yhteystaloudesta" (connection economy), joka perustuu anteliaisuuteen ja taiteeseen, joiden periaatteet ovat koordinaatio, sitouttaminen, luottamus ja jakaminen.

A. Ei tarvitse hurmata kaikkia. Ennen kaikki on suunnattu massoille. On ollut massatuotantoa, massajakelua ja massamarkkinointia. Tämä ei enää toimi.

Kaikki ovat enemmän tai vähemmän outoja, joten onneksi tarttumamahdollisuuksia on olemassa. Ihmiset ikäänkuin kuuluvat erilaisiin heimoihin. Voi olla esimerkiksi punahattuisten rouvien kokoontumisia ja Iron man -kilpailuihin osallistuvia atleetteja. Ihmiset haluavat olla osa näitä heimoja ja tehdä, mitä muut samankaltaiset ihmiset tekevät. Kohtele siis erilaisia ihmisiä eri tavoin. Niillä tavoin, mikä kullekin toimii. Näin pystyt saamaan yhteyden juuri niihin tiettyihin "heimoihin", joista asiakaskuntasi koostuu.

seth-godin-no-one-is-normal-050286-edited.jpg

B. Uskalla katsoa asioita eri vinkkelistä. Sethin mukaan on tehtävä jotain erityistä. Kilpailu ei ole pointti vaan sinun tulee olla ainutlaatuinen. Esimerkkeinä hän käytti tavallista lehmää ja purppuraa lehmää, sekä sitä, miten tavallinen lepakko on tylsä, mutta kun sen kääntää ylösalaisin, se on oikea "badass". Tarvitaan siis rohkeaa ainutlaatuisuutta.

C. Uskalla ajaa muutosta ja olla luova. Tehtävämme on Sethin mukaan muuttaa asioita. Muutoksen ruma veli on jännitteisyys. Aina voi ajatella, että on liian aikaista tehdä muutoksia. Seth nosti kuitenkin esille Gutenbergin. Hän julkaisi kirjan, kun ihmiset eivät pääosin osanneet lukea. Sinänsä olisi voinut sanoa, että oli huono aika julkaista, mutta hän teki sen silti ja sai aikaan merkittäviä asioita. Todellisuudessa pelko onkin luovuuden vastakohta.

Loppukaneettina Seth kysyi "Will you choose to matter?" No, aiotko?

qa-session-with-seth-godin-nbf-2016.jpg

Lue lisää

Uusi opas: "Lopeta hintataistelu! Näin luot asiakaskokemuksen, joka tekee verkkokaupastasi kassamagneetin

Muunna verkkokauppasi tuotekatalogista asiakkaan palvelukeskukseksi

Verkkokauppa - benchmarkkaa nämä sometoimijat

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi