Paytrail

Verkkokauppa: Benchmarkkaa nämä sometoimijat

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 6.4.2016

paytrail-benchmarkkaa-nama-sometoimijat.jpg

Sosiaalisessa mediassa kaveripiiri muodostaa kuluttajalle eräänlaisen sosiaalisen suotimen, jonka läpi pääsee mm. jakojen ja tykkäysten perusteella kaveripiirin kiinnostuksia heijastelevia julkaisuja. Suotimesi taakse jää  monia some-markkinoinnissa loistavia yrityksiä, mikäli heidän toimialansa ei ole linjassa omien tai kaveriesi kiinnostuksenkohteiden kanssa.

Kuluttajalle tällainen suotimien taakse jääminen on tarkoituksenmukaista, mutta kauppiaana sinun on hyvä benchmarkata monen eri alan toimijoita ja soveltaa omaan toimintaasi tuoreita ideoita. Koostin listan neljästä verkkokaupasta (ja yhdestä kivijalasta), joilla on esimerkillistä toimintaa sosiaalisen median kanavissa, mutta jotka saattavat jäädä sinulta huomaamatta.

Jounin kauppa

Jounin kauppa sijaitsee Ylläksellä (ja nykyisin myös verkossa), mutta yritys tunnetaan kaikkialla Suomessa. Jounin kaupan Facebook-sivusta  tykkää yli 485 000 ihmistä ja Instagramissa seuraajia on yli 31 500! Periscopessakin seuraajia on yli 1 600 ja Youtubessa yli 1 500. Mutta miten nuo jäätävät lukemat on saavutettu?

Sampo Kaulanen ei epäröi heittäytyä ja laittaa itseään likoon. Tuo heittäytyminen tekee Jounin kaupan kanavista mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia. Rohkeita kokeiluja tehdään jatkuvasti ilman sen suurempaa sensuuria tai rajoittavia työryhmiä. Kanavat on myös linkitetty hyvin keskenään.

Päivityksiä tulee tiuhaan tahtiin. Aiheina mm. sää, kevennykset ja myös hyvät tarjoukset, mutta ennen kaikkea erilaiset kilpailut, joita järjestetään tiuhaan tahtiin.  Kilpailuihin osallistuminen on tehty hyvin helpoksi. Yleensä osallistumiseen riittää kilpailupäivityksestä tykkääminen. Kilpailuissa on koukkuja, joilla maksimoidaan osallistujamassat. Yksi esimerkki näistä koukuista on "viimeinen kommentti voittaa". Kuten arvata saattaa, kommentteja on kertynyt muutama.

Varusteleka

Varusteleka on noussut ihmisten tietoisuuteen persoonallisella otteellaan markkinoinnissaan.  Yritys on omalla tasollaan sisällöntuotannossa ja on onnistunut keräämään valtavan määrän seuraajia eri kanaviin ja herättämään välillä kohuakin. Facebookissa Varustelekalla  on yli 78 500  ja Instassa  yli 11 100 seuraajaa.

Varustelekan sosiaalisen median toiminta ei rakennu kilpailujen ympärille vaan siellä kerrotaan aktiivisesti mitä yrityksessä tapahtuu nyt, mitä tulee tapahtumaan, millaisia tuotteita on kehitteillä, tulossa myyntiin tai harkinnassa. Kielenkäyttö on läpi kanavien konstailematonta ja räväkkää, juuri Varustelekan tyylistä.

Erityistä on, että Varustelekan Facebookissa keskustellaan aktiivisesti. Tällainen keskustelukulttuuri ei synny nopeasti, eikä siihen riitä tekemällä tehtyjen kysymysten heittely. Taustalla on varmasti pitkäjänteistä työtä ja aitoa halua kuulla asiakkaiden mielipiteitä.

 

Count the Varusteleka products. #sponsoredby #varusteleka #lekacrew #beer

Kuva, jonka Varusteleka (@varusteleka) julkaisi

Costo 

Coston kierrätysmateriaalista tehtyjä hattuja ja asusteita markkinoidaan monipuolisesti sosiaalisen median kanavissa. Facebookissa Costolla on yli 16 000 tykkääjää ja Instagramissa yli 1 600. Pinterestissä luvut ovat pienempiä, mutta kanava on joka tapauksessa mielenkiintoinen inspiraatiota herättävien kuviensa ansiosta.

Coston erityispiirre on se, että kanavat on linkitetty hyvin ristiin ja niinpä Facebookissa voi tutkailla myös Pinterestin päivityksiä Pin tabin avulla ja oma tabinsa on myös Instagramin päivityksille sekä #costohats häsälle.

some-costo.png

OneMind Dogs 

OneMind Dogs –palvelu myy agilitykoulutusta sekä verkossa että reaalimaailmassa Suomessa ja kansainvälisesti. OneMind Dogsin Facebook-sivulla on yli 77 400 tykkääjä, Instagramissa yli 2 200 seuraajaa ja YouTubessa yli 2 100.

Yritys tuntee asiakkaansa harvinaisen tarkoin ja erityistä onkin tuon tuntemuksen hyödyntäminen tarjotussa sisällössä ja sisällöntuotantoon osallistamisessa. OneMind Dogs jakaa agilitymaailmaan istuvia sitaatteja, videoita ratasuorituksista ja monenlaista, juuri tähän kohderyhmään uppoavaa, usein tunteisiinkin vetoavaa materiaalia.

Toinen erityispiirre on koko palveluidean tarinallistaminen ja tarinan tukeminen eri keinoin. Yksi esimerkki on hiljattain päättynyt kilpailu ”Magical Connection Photo Contest”, joka liittyi tiiviisti yrityksen ideaan yhdestä mielestä koiran ja ohjaajan välillä.

Harjun paperi

Yllätysjäseneksi benchmarkattavien yritysten listaan kipusi pieni kivijalkaliike Jyväskylän harjun kupeesta: Harjun paperi.

Tuolla pikkuruisella liikkeellä on Facebookissa yli 6 300 tykkääjää ja Instagramissa yli 4 700 seuraajaa. Harjun paperilla ei ole vielä verkkokauppaa, mutta jos olisi, se todennäköisesti menestyisi hyvin. Väittämän takana on se, millaisen suosion päivitykset, jotka ovat lähinnä kauniita kuvia myytävistä tuotteista, ovat saaneet yrityksen kanavissa.

Useimmat yritykset eivät saa tuotepäivityksilleen tällaista suosiota, mutta Harjun paperissa tuotteista on onnistuttu ottamaan inspiroivia kuvia, jotka tuovat esiin pieniä kauniita yksityiskohtia. Ne toimivat Harjun paperin kohderyhmässä.

harjun-paperi-instagram.png

Mikä puree somessa?

Vaikka ylle listatut yritykset ovat hyvin erilaisia, niiden sosiaalisen median toimille yhteistä on, ettei niissä olla hajuttomia ja mauttomia. Tai ehkäpä tapauksesta riippuen joskus vähän mauttomia, mutta niin, että se sopii brändiin ja uppoaa asiakkaisiin. Sosiaalisessa mediassa onkin tarpeen tuntea asiakkaansa perin pohjin, vastata heidän tarpeisiinsa ja kiinnostuksenkohteisiinsa, ja olla kautta linjan juuri heille kiinnostava.

Yllä listattuja esimerkkejä kannattaa seurata tovi, jotta heidän toimintansa aukea kunnolla ja pystyt lainaamaan toimivia asioita omaan markkinointiisi. Mielelläni kuulisin myös lisää hyviä esimerkkejä, sillä eiväthän ne tähän lopu. Onneksi!

Ota oppia someguruiltacase-costo-webinaaritallenne.png

Katso webinaaritallenne, jossa yllä mainitun Coston eCommerce Manager, Riku Luukkonen, jakaa vinkkejä verkkokaupan somemarkkinointiin. 

Katso tallenne

Lue myös

Some-webinaarin kooste ja käytännön vinkit

101 tapaa tehdä videomarkkinointia verkkokaupassa

Vertailusivut verkkokaupan markkinointikanavana

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi